Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Francuski nogometni stručnjak Damien Comolli kao gost predavač Nogometne akademije HNS-a

Damien Comolli
Foto: www.aa.com.tr
1/3
18.05.2022.
u 13:00

U utorak, 17. svibnja, održana je vrlo zanimljiva edukacija na Nogometnoj akademiji HNS-a na kojoj je kao gost predavač prezentirao i francuski nogometni stručnjak Damien Comolli. Edukacija je održana za polaznike koji se školuju radi stjecanja svoje UEFA PRO trenerske licence.

Jučer je na Nogometnoj akademiji HNS-a u sklopu UEFA PRO edukacije nogometnih trenera putem virtualnog sastanka gostovao francuski nogometni stručnjak Damien Comolli, trenutni predsjednik FC Toulousea i dokazani stručnjak koji je već preko 30 godina u vrhu svjetskog nogometa. Comolli ima veliko iskustvo vođenja nogometne struke te se može pohvaliti titulama trenera, direktora te skauta u nekim od najvećih europskih klubova kao što su Liverpool, Arsenal, Tottenham, Monaco i Saint-Etienne.

Damien Comolli je s investicijskom firmom iz New Yorka kupio Toulouse FC u lipnju 2020. i preuzeo ulogu predsjednika kluba, taman u sezoni kada je klub ispao u drugu ligu.

Damien Comolli predstavio je polaznicima temu “Put ka uspjehu kluba Toulouse FC”

Ispred svog kluba govorio je o svojim razmišljanjima i strategiji svog kluba koji se ove godine plasirao u prvoligaško društvo francuske lige. Od ljeta FC Toulouse će igrati s velikanima poput PSG-a i Monaca. Inače do francuskih stručnjaka nije lako doći, pogotovo onih koji će o vrhunskoj razini nogometa otvoreno pričati te prenijeti vlastita iskustva iz svog rada, kriterije uspjeha te filozofiju i principe kojima se vode.

Ovoga puta su, zahvaljujući suradnji u tome značajno pomogli Vanja Božičković i Guillaume Sola, prijatelj Comollija, koji su omogućili ovu razmjenu iskustava i mogućnost da budući hrvatski nogometni treneri dobiju informacije od vrhunskog francuskog stručnjaka.

Comolli je naglasio i podcrtao vrijednost hrvatskog nogometa, posebice naših kvalitetnih igrača koji su doprinijeli da je Hrvatska kontinuirano preko 20 godina u samom vrhu svjetskog nogometa.

Comolli je također govorio o važnosti kvalitetnog ustroja uspješnog kluba te odgovornosti svakog pojedinca prema ciljevima i zadaćama koji donese uspjeh. Zanimljiv dio izlaganja se upravo odnosio na definiranje identiteta i vrijednosti kluba, što je pri dolasku u klub provela uprava među 200-tinjak ljudi u klubu od kojih su neki radili u klubu čak i preko 40 godina. Svi su bili pozvani da kažu što njima znači Toulouse FC, isti takvi intervjui su zatim rađeni s ljudima izvana, bivšim igračima, učiteljima i navijačima. Uprava je došla do jako interesantnih odgovora od kojih se krenulo u izgradnju novog mentaliteta kluba. Isti takav princip se proveo i s igračima te se trener na kraju birao prema zacrtanoj viziji i vrijednostima koje su kao klub podcrtali kao najvažnije (“bottom-up” pristup). U samo dvije sezone klub se iz druge lige plasirao u prvu nakon što im je prošle sezone taj uspjeh za dlaku izmakao - za samo jedan gol.

Toulouse FC u svojoj svlačionici ima 14 različitih nacionalnosti, stoga je službeni jezik za sve u klubu engleski. Svi sastanci se održavaju na engleskom i francuskom.

Filozofija kluba je biti inovativan u pristupu nogometu, boriti se protiv konzervativnih stavova i načina razmišljanja u nogometu, odnosno postojeće tradicije i uvriježenih pravila.

Predsjednik Comolli je posebno ponosan na način rada unutar tima - izrazito se njeguje “open minded” pristup, odnosno da sve osobe u klubu, od onih zaduženih za košnju trave, preko kuharica,  svih trenera i analitičara, mogu dati neku dobru ideju koja će pomoći klubu da bude bolji. Čvrst je stav da najuspješniji stručnjaci razvijaju “open minded” sredinu gdje svi imaju pravo da se čuje njihov glas.

Također, jedna od istaknutih specifičnosti kluba je da se sve odluke baziraju na podacima (“data driven” pristup). Klub ima osam stalnih analitičara koji pripremaju podatke za sve koji vode prvu momčad i rade s igračima, a pokrivaju praćenjem 17 liga, između ostalih i hrvatsku ligu.

Vanja Božičković i Guillaume Sola bili su zaslužni za gostujuće predavanje Damiena Comollija. Sola je francuski profesionalac koji je otkrio Oliviera Girouda kao mladog trećeligaša, dok Božičković ima veliko iskustvo rada na međunarodnom tržištu, a osobito u Francuskoj zadnjih godina gdje mu je glavni fokus na izgradnji odnosa između sportskih dionika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije