Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Evo što mediji iz regije pišu nakon što je Šimunić izgubio na sudu

25.000 kuna najveća je poznata kazna koju je netko, točnije Josip Šimunić, platio zbog ZDS-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
31.01.2019.
u 14:55

Šestočlano sudsko vijeće Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), koje je predvodio sudac Linos-Alexandre Sicilianos, a u kojem je bila i hrvatska sutkinja Ksenija Turković, odbacilo je Šimunićevu tužbu

Josip Šimunić 2013., poslije kvalifikacijske utakmice za SP protiv Islanda, u Maksimiru je nekoliko puta uzviknuo ''Za dom'', na što su navijači uzvratili ''spremni''. 

Bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca zbog tog uzvika Fifa je suspendirala deset utakmica te je morao platiti kaznu od 30.000 švicarskih franaka. Prekršajni sud u Zagrebu također je kaznio Šimunića, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud te je morao platiti 25 tisuća kuna. 

Bivši reprezentativac tužio je Hrvatsku na sudu u Strasbourgu, objašnjavajući da je ''Za dom spremni'' stari hrvatski pozdrav. Šimunić se pozivao na članak 7. Europske konvencije o ljudskim pravima te da mu se ograničava sloboda govora. Smatra da je diskriminiran jer druge osobe zbog ustaškog pozdrava nisu bile kažnjeni na hrvatskom sudu. 

Šestočlano sudsko vijeće Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), koje je predvodio sudac Linos-Alexandre Sicilianos, a u kojem je bila i hrvatska sutkinja Ksenija Turković, u utorak je odbacilo njegovu tužbu. Evo kako su mediji iz susjednih zemalja ispratili ovaj slučaj.

"Iako se na sudu pozivao na povijesničara Josipa Jurčevića, koji je govorio o dvojnom tumačenju "starohrvatskog pozdrava" i njegovoj važnosti prije Drugog svjetskog rata, to mu nije pomoglo", piše austrijski Kosmo, dok slovenski 24ur napominje:

"Bivši hrvatski reprezentativac žalio se sudu u Strasbourgu s tvrdnjama da je pozdravio publiku sa "starim hrvatskim pozdravom" i da u Hrvatskoj ne postoji jedinstvena sudska praksa u slučaju tog pozdrava. Tvrdio je da je diskriminiran i da mu je povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja".

O Šimuniću detaljno izvještavaju mediji iz Srbije.

"Šestočlano sudsko vijeće odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova i zaključilo da je 'Šimunić kao poznati nogometaš i uzor mnogim navijačima morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati'", navodi Radio-televizija Srbije.

Sarajevski portal Klix prenosi vijest agencije SANA.

"Taj pozdrav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, navedeno je u obrazloženju domaće presude", piše Klix.

O ovom slučaju oglasio se i FARE, organizacija koja se bori protiv diskriminacije u nogometu.

"Izbacimo fašizam iz nogometa", stoji u poruci uz Šimunićev slučaj.

>> Pogledajte i Thompsonov nastup na Hrgovićevoj borbi

Ključne riječi

Komentara 40

DU
Deleted user
15:19 31.01.2019.

Kako večernji maže prosječnom čitatelju oči.Šta piše fare i srpski mediji.Ma svi znamo da je Šimunić uzoran Hrvat.Da nije takvih mi bi se danas koprcali u srboslaviji.Ovako neka se oni koprcaju u lijepoj Hrvatskoj. Šimuniću mogu nam .......

NI
nikola1975
15:47 31.01.2019.

Tužba mu je odbačena nakon što je sutkinja koja je imenovana od vladajuće klike iz RH odbacila istu a zbog nenadležnosti.

PI
pinkec
16:43 31.01.2019.

Lazete! Hebala vas medija iz regije! Joe nije izgubio na sudu, ako mu je "hrvatska sutkinja" Ksenija Turković, odbacila tužbu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije