Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostao bez SP-a

Uzvik 'Za dom': Europski sud donio odluku o Šimunićevoj tužbi

25.000 kuna najveća je poznata kazna koju je netko, točnije Josip Šimunić, platio zbog ZDS-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
29.01.2019.
u 17:09

Bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca zbog tog uzvika Fifa je suspendirala deset utakmica te je morao platiti kaznu od 30.000 švicarskih franaka

Josip Šimunić 2013., poslije kvalifikacijske utakmice za SP protiv Islanda, u Maksimiru je nekoliko puta uzviknuo ''Za dom'', na što su navijači uzvratili ''spremni''.

Bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca zbog tog uzvika Fifa je suspendirala deset utakmica te je morao platiti kaznu od 30.000 švicarskih franaka.

25.000 kuna najveća je poznata kazna koju je netko, točnije Josip Šimunić, platio zbog ZDS-a
1/3

Prekršajni sud u Zagrebu također je kaznio Šimunića, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud te je morao platiti 25 tisuća kuna.

Bivši reprezentativac tužio je Hrvatsku na sudu u Strasbourgu, objašnjavajući da je ''Za dom spremni'' stari hrvatski pozdrav. Šimunić se poziva na članak 7. Europske konvencije o ljudskim pravima te da mu se ograničava sloboda govora.

Smatra da je diskriminiran jer druge osobe zbog ustaškog pozdrava nisu bile kažnjeni na hrvatskom sudu.

Šestočlano sudsko vijeće ESLJP-a, koje je predvodio sudac Linos-Alexandre Sicilianos, a u kojem je bila i hrvatska sutkinja Ksenija Turković, odbacilo je njegovu tužbu.

Sudsko vijeće poručilo je kako je ''Šimunić kao poznati nogometaš i uzor mnogim navijačima morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i trebao se suzdržati''.

''Ustaški pokret nastao je iz fašizma te se temelji na rasnoj mržnji, a uzvikivanje 'Za dom spremni' manifestacija je rasističke ideologije'', piše u obrazloženju sudsko vijeće ESLJP-a.

>> Pogledajte kako je Thompson iz ringa pjevao za Hrgovića!

Komentara 189

Avatar Croat
Croat
17:47 29.01.2019.

strasno kako ovi sa vecernjeg yu lazu. -----------Europski sud za ljudska prava proglasio se nenadležnim .....................

DI
Dingo
17:31 29.01.2019.

Zašto članak laže o ovom slučaju. Proglasili su se NEDNADLEŽNIM, a ovo navedeno su osobna mišljenja nekih pojedinaca koji rade za taj sud.

BE
bendzola
18:03 29.01.2019.

Istina je slijedeće: Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proglasio se nenadležnim raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon kazne od 25 tisuća kuna jer je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’. Istu tužbu je odbacio. Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu uz objašnjenje da navedeno nije u njihovoj nadležnosti da provode analizu na koji način hrvatski sudovi provode hrvatske zakone, niti da analiziraju sudsku praksu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije