Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oitšao i Matej Rudan

Egzodus talenata iz Cibone!

18.12.2017.
u 12:56

Nemoćni smo pred bogatima jer Fiba ne štiti klubove koji proizvedu igrača, kaže Čavlović.

Nakon što je Miško Ražnatović, vlasnik agencije za prodaju igrača Beobasket i menadžer svih menadžera, slavodobitno objavio kako je njegov 16-godišnji klijent Matej Rudan potpisao za Bayern, valja nam se zapitati je li ikako moguće tom odljevu hrvatskih talenata stati na kraj.

Uoči današnje Cibonine ABA ligaške utakmice s Mega Bemaxom (18 sati), svojevrsnog Ražnatovićeva inkubatora, nakon što je Miško odselio još jednog mladog igrača iz Cibone, razgovarali smo o tome s direktorom kluba Domagojem Čavlovićem koji ističe da se bogatim europskim klubovima, ali i menadžerima, gotovo nemoguće oduprijeti. Posebice ako je riječ o igračima mlađima od 18.

Fiba je sada nemoćna

U kojoj mjeri je nepravedno prema klubu koji je u njega ulagao to da klinac od 16 godina može otići kada hoće i kuda hoće?

– Nepravedno jest, no postoji Europski sud za ljudska prava po kojem nitko nikome ne može zabraniti da se preseli u drugu državu.

Fiba je tu očito podbacila u odnosu na Fifu koja svojim pravilnikom traži da se isplate odštete svim klubovima koji su sudjelovali u igračevu razvoju. Kad jedan Modrić potpiše za Real, odštetu dobiju i klubovi za koje je on igrao kao mladić. U košarci je pak takva situacija da NBA liga ističe kako su oni svijet za sebe. Svake godine na draftu izaberu 60 najboljih mladih igrača iz cijeloga svijeta i kažu ovo: “Mi ni za jednog igrača ne plaćamo odštetu veću od 650 tisuća dolara, a vi se dalje snalazite.” Nažalost, Fiba je dopustila da joj se tako nametnu i sada je nemoćna – kaže Čavlović.

Najnoviji slučaj odlaska iz Cibone je odlazak 16-godišnjeg Omišanina Mateja Rudana u Bayern.

– Mi smo ga doveli kada ni KK Split za njega nije bio zainteresiran. Radili smo na njemu, trenirali ga, davali mu priliku, davali mu loptu, odveli ga na kamp u Treviso i onda nam on ode sa 16 godina.

U takvim okolnostima jedino što možemo jest nadati se da će netko od tih igrača osjetiti potrebu da nešto igrački vrati klubu pa da tek onda ode iz Cibone. Slična je situacija i s malim Nikićem koji je, kada je napunio 18, otišao u Albu. Oni svi misle da je vani lakše uspjeti, a ja sam uvjeren da je upravo suprotno. Recimo, taj Rudan kod nas bi sljedeće ljeto prošao seniorske pripreme, a dobio bi i neke seniorske minute.

Kada se dođe na ove teme, Čavlović uvijek posegne za dva primjera.

Luka Modrić igrao je u Zrinjskom, pa u Inkeru, pa u Dinamu i tek onda je otišao u Tottenham i Real. Bojan Bogdanović već je sa 16 otišao u Real, gdje nije dobio nikakvu priliku, pa je došao u Cibonu koja ga je lansirala u Fenerbahçe. Svi sada pričaju o Dončiću, a ne znaju koliko je Real uzeo mladih igrača iz raznih zemalja za koje poslije nismo čuli.

U kojoj je mjeri Cibona osuđena na prodaju mladih igrača i može li od toga živjeti?

– To je model s kojim Cibona nešto zaradi i popuni si proračun, ali samo od igrača koji odlaze s 20, 21 godinom u neki bogati europski klub ili na NBA draft. U modelu odlaska prije 18. godine to su smiješni iznosi na koje klubovi imaju prava. Prema Fibinim kriterijima, klub ne može zadržati igrača ako se on seli s jednim ili oba roditelja. Fiba tada napravi neki izračun i namiri nešto što je uloženo u igrača, iako to nije jednostavno odrediti. Prije dvije godine zapanjio me podatak koji mi je iznio današnji glavni tajnik Srpskog košarkaškog saveza da je od njihovih 12 kadetskih reprezentativaca već deset igralo u inozemstvu. Dakle, to nije samo problem Cibone nego i regije.

Posljednjih godina iz Cibone je prijevremeno otišao niz igrača. Koliko je na njima zarađeno?

– Prvi je otišao Mazalin za kojeg smo dobili fiksnu odštetu od 20.000 eura, a isto toliko i za Arapovića. U Cedevitu, poput njih, otišao je i Buljević i to za 50.000 eura. Za Šarića smo dobili 1,2 milijuna eura, ali smo vratili 600.000 eura pozajmice. Zubac je otišao za 500.000 eura, a Žižić za 900.000 eura. Za Nikića smo od Albe dobili 56.000 eura, a za Rudana 45.000 eura od Bayerna. Prema Fibi bi to bilo 23.000, no mi smo se dogovorili za dvostruko.

Je li točno da je Nik Slavica otišao za nula eura?

– Jest, ali imamo pravo na odštetu ako potpiše za neki NBA klub.

Utjecajni Miško

Za sve njih, osim Šarića, Čavlović misli da su otišli prerano. Ako je već tako, tko je od njih napravio najveću pogrešku?

– Mislim da je to Mazalin koji je otišao u Cedevitu. Pa on je kod nas s 15 godina zaigrao prve seniorske minute, a igrao bi i mnogo više jer smo se tijekom sezone zahvalili Strawberryju i Jenningsu.

Mazalinov je menadžer bio Ražnatović, baš kao i Zubcu, Žižiću, Rudanu koji su prerano otišli... Zar Miško doista ima tako veliki utjecaj u klubu kao što je Cibona?

– Ja ne mogu uprijeti prstom u Miška jer on ovdje ima svoju produženu ruku Nikšu Matkovića. Uostalom, Miško u našoj seniorskoj momčadi ima samo jednog igrača i to je nedavno pristigli razigravač Ratkovica – zaključio je Čavlović. 

Komentara 7

Avatar links
links
13:12 18.12.2017.

priča se da su talu sa Ražnjatovićem i Žižić starji i ovaj banditićev direktor... žalosno je šta nekada velika cibona dozvoli

DE
debelaberta11
14:12 18.12.2017.

tuga i jad da jedan lešinar zarađuje na djeci i uništava hr sport.

ST
Stojko
14:08 18.12.2017.

Žalosno je na kako niske grane je spao nekad slavni klub. Ista stvar je i sa rukometnim klubom Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije