Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka analiza

ABA liga je talentiranim košarkašima odskočna daska za NBA

17.12.2017.
u 13:37

Zanimljivo je vidjeti kako Amerikanci gledaju na klupska natjecanja u “ostatku svijeta” i kamo je svrstao ovdašnju regionalnu ligu

Po pisanju novinara portala američke sportske televizije ESPN, najjači hrvatski košarkaški klub Cedevita participira u trećem po snazi klupskom natjecanju na svijetu. Po procjenama Frana Fraschille, bivšeg trenera, a danas košarkaškog analitičara, najjača liga nakon NBA lige jest Euroliga, a odmah iza nje je Eurokup.

Nije to nešto što nam je uvaženi kolega morao objasniti, jer to je općepoznata stvar, no zanimljivo je vidjeti kako Amerikanci gledaju na klupska natjecanja u “ostatku svijeta” i kamo je svrstao ovdašnju regionalnu ligu. A nju je Fraschilla plasirao tek na 11. mjesto.

ACB liga više nije jaka kao prije

Za Euroligu s novim korporativnim imidžem kaže se da joj je gledanost u porastu, baš kao i sponzorski udjeli i zarada od televizijskih prava. Euroliga je, kaže ESPN-ov ekspert, toliko stabilna da oko 100 najbolje plaćenih igrača zarađuje jednako ili više novca nego 100 najslabije plaćenih igrača u NBA ligi.

1/36


Nakon euroligaša, sljedeći najbolji klubovi u Europi igraju Eurokup, a među njima je i hrvatski prvak Cedevita. Mnogi od tih klubova imaju multimilijunske proračune (u dolarima) i koketiraju s Euroligom. Štoviše, pobjednik ovog natjecanja sljedeće sezone igra Euroligu za koju se finalist Eurokupa Himki izborio kroz VTB ligu.


Treća najjača liga izvan NBA lige jest španjolska Liga Endesa, poznatija kao ACB liga. Zbog recesije koja je uzdrmala i Španjolsku ona više nije jaka kao prije 10 godina, ali je još uvijek najjača nacionalna liga u Europi. Uostalom, ACB liga ima čak pet euroligaša, tri kluba u Eurokupu i četiri u Fibinoj Ligi prvaka. Nakon španjolske slijedi turska liga, a ona je svojom internom konkurentnošću iznjedrila posljednjeg europskog prvaka Fenerbahçe.

Zapravo, posljednjih je godina turska liga ta koja igrače najbolje plaća pa čak i neki turski klubovi iz donjeg prvoligaškog doma imaju veće proračune od nekih španjolskih top timova ne uključujući Real i Barcelonu koji se pomažu i “obiteljskim” novcem istoimenih nogometnih klubova.
Peta najjača liga u “ostatku svijeta” regionalna je VTB liga koju igraju klubovi iz Estonije, Letonije, Bjelorusije i Kazahstana, ali kojom dominiraju ruski klubovi poput CSKA, Himkija i Lokomotiva.

I u Rusiji igrači imaju jako visoke ugovore, posebice oni koji igraju u “zabačenim” ruskim gradovima pa dobivaju “premiju” za to što zimu neće provesti u Španjolskoj, Grčkoj ili Italiji.
Šesta je Lega Basket Serie A, koja je također doživjela financijski udar baš kao i sama država na čijem se tlu igra što se vidi i po činjenici da privilegiranu Euroligu igra samo jedan talijanski klub (Armani). No u talijanskim klubovima može igrati čak sedam stranaca pa su njihove momčadi prepune Amerikanaca. Uostalom, ta je liga dala dvojicu jedinih igrača (Manu Ginobili, Bill Bradley) koji su osvojili naslov prvaka Europe, prvaka NBA i olimpijsko zlato.

ABA liga tek na 11. mjestu


Premda nije među najjačim nacionalnim ligama, francuska LNB Pro A proizvela je u posljednjih 15 sezona puno kvalitetnih NBA igrača uključujući i Tonyja Parkera, Borisa Diawa, Evana Fourniera, Rudyja Goberta...
Po nama je pogrešno što je Fraschilla grčku ligu stavio tek iza talijanske i francuske s obzirom na to da dva atenska diva Olympiakos i Panathinaikos igraju značajne uloge i u Euroligi.


Deveta je Bundesliga, a to je kvalitetom najbrže rastuće natjecanje pa je za očekivati da će vrlo brzo prestići i Talijane i Francuze. BBL je dobro organizirana, plaće stižu na vrijeme, a sve kvalitetniji je i trenerski rad.
Deseta je Fibina Liga prvaka (32 kluba iz 14 zemalja) koja nosi ime koje ne zaslužuje jer u njoj nema nijednog prvaka najjačih košarkaških zemalja u Europi.

Tek 11. je ABA liga pri čemu ESPN-ov kolumnist priznaje da je ta liga odskočna daska broj jedan za NBA ligu. Čak 16 od 59 prošlosezonskih europskih NBA igrača igralo je u takozvanoj Jadranskoj ligi. Privlačan aspekt ove lige jest i to da mladi igrači dobivaju minutažu i da ih vode kvalitetni treneri pa je ova liga možda i najpraćenija od NBA skauta.

Uostalom, od 2014. pa do danas Mega Bemax izbacila je devet igrača na NBA draft. Na 12. mjesto postavljena je australska (NBL) liga, dok je 13. izraelska premijerna liga, a tek 14. kineska liga (CBA).

1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije