Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U RUKOMETU

Došlo je vrijeme da se rukomet igra na velikom stadionu

Hrvatska - Švedska
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
20.01.2018.
u 00:30

Završnica Europskog prvenstva za dvije godine igrat će se u Stockholmu, u nogometnoj Tele2 Areni koja će primati 24.000 gledatelja.

Ovogodišnje Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj bit će posljednje koje će se igrati sa 16 reprezentacija. Zanimljivo, Hrvatska je bila domaćin i posljednjeg Europskog prvenstva, 2000. godine, kada se igralo s 12 reprezentacija. Za dvije godine, kada su zajednički domaćini Austrija, Norveška i Švedska, na Europskom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije. Europski rukometni savez htio je da što više reprezentacija igra na finalnom turniru, što sigurno neće donijeti kvalitetu. Onim jačim reprezentacijama bit će dobro jer će imati barem dvije slabije utakmice u kojima mogu odmarati glavne igrače.

Prvi put će rukometaši jedno veliko natjecanje igrati u čak tri države. Još bi bilo u redu da je riječ o tri susjedne države kao što je bio slučaj kada su žensko Europsko prvenstvo 2014. godine zajedno organizirali Hrvatska i Mađarska. Ovako, skupina ili skupine koje će se igrati u Austriji morat će u drugi krug putovati u daleku Norvešku ili Švedsku.

Tri države, šest dvorana

– Ne znam bi li bilo bolje da prvi krug igramo u susjednoj Austriji gdje bismo imali velik broj navijača kao što smo imali na Europskom prvenstvu 2010. godine ili da igramo u Norveškoj ili Švedskoj pa da ne gubimo puno vremena na putovanje – razmišlja Valter Matošević, bivši vratar hrvatske reprezentacije.

Hrvatska - Švedska
1/15

Sistem će biti vjerojatno takav da će 24 reprezentacija biti podijeljene u četiri skupine po šest. Prve četiri će u osminu finala. Takav je sistem na Svjetskom prvenstvu. No, poznato je da Europski rukometni savez radi sve kontra Svjetskog pa se ne treba iznenaditi ako će se bude igralo šest skupina po četiri, pa onda drugi krug, pa četvrtfinale. Europski rukometni savez želi rukometno prvenstvo poput nogometnog – da igra što više reprezentacija i da se igra što više dana. Jasno, imaju oni tu svoje računice, posebice financijske. Jer, svaki domaćin izdvaja povelik iznos novca u blagajnu EHF-a. Što više domaćina, to je više i novca. Kada se tome još doda da Europski rukometni savez ima i svoje sponzore, onda se budžet sve više poveća.

Već se znaju i gradovi i dvorane u kojima će se igrati sljedeće Europsko prvenstvo. U Austriji će se igrati u Grazu, u dvorani Stadthalle koja prima 6000 gledatelja, te u Beču, u dvorani Wiener Stadthalle koja prima 12.000 gledatelja. Dakle, Austrijanci nisu ništa puno mijenjali u odnosu na Europsko prvenstvo kojem su bili domaćini 2010. godine. U Grazu se igrala jedna skupinama, u Beču polufinalna skupina i završnica. Hrvatska je igrala u obje dvorane i na kraju osvojila srebrnu medalju. Pratio nas je velik broj navijačima kojima je Graz i Beč bio blizu i zato je možda dobro da prvi krug igramo u Austriji.

U Norveškoj će se igrati samo u Trondheimu, u dvorani Trondheim Spektrum koja prima 8000 gledatelja. U toj istoj dvorani igralo se na Europskom prvenstvu 2008. godine. Ondje se igrala skupina u kojoj su bili Francuska, Švedska, Island i Slovačka, a igrala se i skupina drugog kruga. Može se očekivati da će u Stavangeru biti skupina u kojoj će domaćin biti Norveška.

Šveđani iskusni domaćini

Na kraju, u Švedskoj će se igrati u Göteborgu, u dvorani Scandinavium koja prima 12.000 gledatelja, zatim u Malmöu, u Malmö Areni koja prima 14.000 gledatelja, a završnica Europskog prvenstva igrat će se u Stockholmu, u nogometnoj Tele2 Areni koja će za potrebe rukometa primati 24.000 gledatelja.

Prvi put će se završnica jednog velikog rukometnog natjecanja igrati na nogometnom stadionu. Za sada je rekord 20.000 gledatelja koliko ih je gledalo završnicu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, 2007. godine.

Švedska je i najiskusnija u organiziranju rukometnih natjecanja. Bili su 2002. godine domaćini Europskog prvenstva. Igralo se, između ostalog, u Göteborgu i Stockholmu, dok se Svjetsko prvenstvo 2011. igralo i u Malmöu.

Rukomet će biti šesti sport koji će se igrati u Tele2 Areni. Do sada su se igrale nogometne utakmice, hokej na ledu, bandy, američki nogomet, te su se održavala natjecanja u speedwayu.

Dakle, prvi dio turnira igrat će se u Beču, Grazu, Trondheimu, Malmöu i Göteborgu. Susreti nokaut-faze igrat će se u Göteborgu i Beču, a susreti za medalje u Stockholmu.

Već su krenule i kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Naravno, prvi krug kvalifikacija igraju najslabijeg rangirane zemlje Europskog rukometnog saveza poput Italije, Kosova, Grčke, Cipra, Farskih otoka, Estonije, Turske, Luksemburga i Gruzije.

Odluka o domaćinstvu Europskog prvenstva 2020. i odluka da se igra s 24 reprezentacije donijeta je na kongresu EHF-a u Dublinu 2014. godine, a ovaj prijedlog podržali su predstavnici 46 nacionalnih rukometnih saveza. Kako i ne bi podržali kada će polovica od tih zemalja koje su glasala za i igrati na sljedećem Europskom prvenstvu. 

Komentara 3

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
00:42 20.01.2018.

Mi slovenci nemremo organizirat s još nekim nikakvo prvenstvo iz prostog razloga šta ni jedna reprezentanca ne želi ništa s nekim koji vara i koji je uhvaćen s prstima u pekmezu !

SI
sikic.ive
15:01 20.01.2018.

Ako se bude igralo u Zagrebu, možda bi se napunio sportski centar Trešnjevka (kutija šibica) Ne znam samo čemu služi ta 'arena Zagreb'

AR
Artukovic
12:10 20.01.2018.

Sad igraju u areni od 18 000 mjesta. Normalno da ce za koju godinu igrati pred 24 tisuce navijaca.....otkrili ste toplu vodu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije