Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI ZA HRVATE

Dio naših nogometaša je bez kluba ili s jako malo nastupa

Zagreb: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice s Francuskom u Ligi nacija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
12.10.2020.
u 23:31

Mario Šitum je u Kayserisporu bio na izmaku snaga nakon što mu je klub slagao da mu smanjuje plaću zbog koronavirusa, a zatim doveo 11 igrača i potpuno ga izbacio iz svojih planova

Nemaju svi hrvatski reprezentativci i nogometaši u inozemstvu status nezamjenjivog, poput Luke Modrića u Real Madridu ili Andreja Kramarića u Hoffenheimu. Dapače, mnogi naši profesionalci još se uvijek traže. Nažalost, neki od njih ni ne dobiju pravu priliku, pa su “ni na nebu, ni na zemlji”.

Primjerice, Mario Šitum je u Kayserisporu bio na izmaku snaga nakon što mu je klub slagao da mu smanjuje plaću zbog koronavirusa, a zatim doveo 11 igrača i potpuno ga izbacio iz svojih planova. Na svu sreću, otišao je u redove talijanske Reggine. U Italiju (Hellas Verona, 1,8 milijuna eura) stigao je i Nikola Kalinić koji je bio svjestan da u hrvanju za minute s Luisom Suárezom, Diegom Costom i Joãom Félixom neće dobro proći.

Nikoli bi moglo krenuti

Kalinić je stigao kod našeg stručnjaka Ivana Jurića koji će mu sigurno dati minutažu budući da je Verona slaba na napadačkim pozicijama. Neki će se krvavo napatiti i za najmanju minutažu. U velikom broju ovih slučajeva njihov status u klubovima nije pošten, mnogi od njih nisu dobili ni pravu priliku. Svaki od ovih igrača mogao je otići na posudbu u neki manji klub ili pak odraditi transfer, no karte se nisu posložile.

Najveće iznenađenje u ovom društvu je vrlo vjerojatno Tin Jedvaj, 24-godišnji polivalentni branič koji se nakon posudbe u Augsburgu vratio u Bayer Leverkusen. Iako je skupio 101 nastup, Jedvaj ove sezone nije u planovima stratega Petera Bosza. Budući da je uglavnom igrao kao stoper i desni bočni za Leverkusen, ispred njega su Tapsoba, Tah, S. Bender i Dragović na poziciji stopera, a na mjestu desnog beka iznad njega su u hijerarhiji L. Bender, Weiser i Arias koji je stigao iz Atlético Madrida.

Situacija ništa nije lakša ni Filipu Benkoviću, bivšem stoperu Dinama koji u Leicesteru ne može dobiti ni sekunde u ligaškim utakmicama. Svoje posudbe u Celticu i u Bristol Cityju odradio je solidno, ali ništa toliko posebno da bi dobio više od jedne utakmice u Liga kupu i jedne u FA kupu u ukupno dvije godine u klubu. Benković se trenutačno oporavlja od ozljede kuka, a i kad se oporavi bit će mu teško izboriti svoje mjesto pokraj Söynüncüa, Evansa, Morgana i Fofane.

Vratimo se na Italiju, zemlju u kojoj ove sezone dresove njihove najjače lige Serie A nosi čak 16 Hrvata. Najviše ih je u Cagliariju, gdje igraju tri hrvatska nogometaša, no samo jedan ima važno i utjecajno mjesto u momčadi. Riječ je o Marku Rogu koji je najčešće u prvih 11. Ostala dvojica nemaju prilike za igru. Koliko god talijanska liga imala široku klupu, na nju ove (pa i dio prošle) sezone ne mogu upasti Filip Bradarić i Marko Pajač.

Bradarić je na posudbi u Celti Vigo bio promjenjive forme. Njegove izvedbe u konačnici nisu bile dovoljne da španjolski prvoligaš otkupi njegov ugovor. Vratio se kod Talijana gdje je znao imati važnu ulogu, ali više je nema. Doduše, trenutačno izbiva s terena zbog koronavirusa. Od povratka iz Celte u Cagliari još u srpnju nije nastupio za svoju momčad.

Kod drugog Hrvata, odluke trenera Di Francesca nešto su manje jasne. Marko Pajač pokazao je i u Empoliju i u Genoi da sjajno zna odigrati ulogu lijevog bočnog/veznog u formaciji s tri braniča, no isto tako sigurno može odraditi i bolji posao na lijevom bočnom od sadašnja dva izbora: Lykogiannisa i Tripaldellija. Na čudo svih strastvenih navijača iz kluba, otkako je došao iz Genoe nije dobio ni minute za Cagliari.

Lovre tek četvrti vratar

Kad smo već kod minuta, jedan Kalinić si ih je transferom uspio spasiti, dok će onaj drugi biti sretan ako ih ikako i ulovi. Lovre Kalinić posljednji je put branio za Aston Villu prije dvadeset mjeseci u Championshipu i pravo je čudo kako je ostao na Villa Parku nakon slabog perioda na posudbi u Toulouseu. Nakon što je iz Arsenala stigao Emiliano Martinez, bivši hajdukovac potencijalno je postao tek četvrta opcija na vratima.

Iako svi ovi navedeni igrači gotovo uopće ne igraju, barem imaju gdje trenirati i imaju poslodavca koji ih plaća, a postoji i jedna bivša “potencijalna zvijezda” Hrvatske koja trenutačno nema ni to. Milan nije htio nastaviti suradnju s Alenom Halilovićem u bilo kojem izdanju, čak ni u opciji s posudbom te je bivši igrač Dinama i Barcelone trenutačno slobodan igrač. Nakon što je kao 17-godišnjak vrijedio 10 milijuna eura te mu se procjenjivalo da će tijekom karijere vrijediti barem 60, Halilović sad s 24 godine po Transfermarktu vrijedi milijun eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije