Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVRT

Dino i Stojko, bili ste veliki igrači, nemojte da zbog toga naša košarka bude vaš talac

Split: Komemorativni skup za Petra Skansija u košarkaškoj dvorani Gripe
Miroslav Lelas/PIXSELL
05.07.2022.
u 07:00

I ne, nije ovo stanje samo vaša odgovornost jer pad je počeo davno prije vašeg dolaska. No, kad ste došli, bili ste puni riječi pa vas se dočekivalo kao mesije, vjerovalo se da ćete nas izvući na površinu. A vi ne samo da to niste učinili nego ste nam i stavili takav uteg da smo se strmoglavili na dno.

Bolje užasan kraj nego užasi bez kraja, poznata je fraza koja bi najbolje mogla opisati sve ovo što se posljednjih godina događa oko hrvatske košarke. Prezentacije naših klubova, a sada i reprezentacije, posljednjih godina zbilja su užasne, prečesto negledljive, a što je najgore, rezultatski ponekad čak i ponižavajuće.

Hrvatska je nekoć bila košarkaška velesila, naši klubovi bili su važan faktor u Europi, a reprezentacija gledala prema pobjedničkim postoljima. Danas – dijametralno suprotno. Klubovi nikad lošiji, u ABA ligi ne mogu bolje od osme, devete pozicije, Zvezdi i Partizanu služe kao kante za napucavanje, novca nema, neki od velikana su ugašeni, a i Cibonini izgledi u tom smislu nisu ništa bolji.

Tu je sad i reprezentacija koja je uspjela toliko nisko pasti da će propustiti drugi SP zaredom, a što se tiče Eurobasketa, morat će u pretkvalifikacije. Prevedeno, spali smo u društvo koje mnogi nazivaju "danas svi igraju košarku". I uvijek smo imali neke izgovore tipa "nema nam NBA igrača". No, kako nama, tako i drugima. S tim da smo ih sad i imali pa smo svejedno izgledali kao skup amatera.

Hrvatska košarka dotaknula je dno, što možda i nije loše jer od ovog trenutka možemo samo napredovati. No, to se neće dogoditi budu li na čelu oni koji su nas tamo i doveli. Stojko i Dino, bili ste vrhunski igrači, ali kao čelni ljudi hrvatske košarke zaslužili ste samo negativne ocjene. I zato ne dopustite da zbog slavne prošlosti naša košarka bude vaš talac.

I ne, nije ovo stanje samo vaša odgovornost jer pad je počeo davno prije vašeg dolaska. No, kad ste došli, bili ste puni riječi pa vas se dočekivalo kao mesije, vjerovalo se da ćete nas izvući na površinu. A vi ne samo da to niste učinili nego ste nam i stavili takav uteg da smo se strmoglavili na dno.

Prije nekoliko godina Dino Rađa kritizirao je rad Hrvatskoga nogometnog saveza, govorio o tome da su u njemu potrebne promjene, a za Davora Šukera rekao je da je bio veliki igrač, ali da nije veliki rukovoditelj.

Taj isti Šuker i HNS, koje smo godinama i kritizirali, samo sedam mjeseci nakon Rađine izjave zajedno s nogometnim reprezentativcima ispisali su najljepše stranice hrvatskog sporta i osvojili drugo mjesto na svijetu. Pametnome dosta. Ako je Rađa tada Šukeru rekao da bi trebao otići, što bi "neki Rađa" sada trebao reći Rađi i Stojku?

Komentara 9

DU
Deleted user
07:45 05.07.2022.

Nemojte tako! Ako ih smijenite tko će se revnije brinuti o jugoslavenskoj ligi? Nije važna hrvatska košarka, neka propadne, ali "regijonalni" susreti, eh, to je ljubav i nostalgija. Zasigurno postoji i fond u koji toče razno razni nostalgičari i geostratezi.

DU
Deleted user
09:12 05.07.2022.

Ovo što bi aco uvezao par stranaca je isto bez veze! To je samo prikrivanje vlastite nesporobnosti, vlastitiog nerada!!!!! A da više izađete iz ABA lige i da krenete sistematski kroz sve mlade uzraste raditi na razvoju mlađih košarkaša????? Da gospodo, treba RADITI!!!! a ne spavati i pričati to je realnost!!! A da se može, može se!! Pogledajte nogomet!!! A da prvo klubove i savez posložite??? Kaj se čeka??? Da se naspavate do 12h??? Lijenčine!!!

DE
Dezider
08:31 05.07.2022.

Veliki igrači mogu pričati o košarci, neobavezno razglabati o košarkaškim temema, ali rijetki znaju, mogu i hoće raditi te osmišljavati i provoditi strategije razvoja od najmlađih kategorija do reprezentativnih selekcija. Rađa i Stojko očito ne spadaju u te rijetke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije