Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo je Ajax bolji

Dinamo u samom vrhu po stvaranju igrača za europske klubove, Srbi ukupno uspješniji

24.10.2017.
u 19:27

Istraživačka skupina je utvrdila da trenutačno u 31 europskoj ligi igra 67 igrača koje je stvorio Dinamo.

Da nogometna škola Dinama radi odlično znalo se i dosad, iz tog nogometnog inkubatora plavi crpe brojne igrače, ali od te škole žive i drugi klubovi. Naime, podsjetimo, CIES Football Observatory svrstao je Dinamo na drugo mjesto u Europi po stvaranju igrača koji igraju u raznim europskim ligama, a po tome je odmah iza nizozemskog Ajaxa, a ispred beogradskog Partizana.

CIES Football Observatory je istraživačka grupa u CIES-u (Međunarodnom centru za sportske studije). CIES je neovisni studijski centar u švicarskome gradu Neuchatelu. Osnovan je 1995. godine kao zajednički projekt Fife i sveučilišta Neuchatel.

Hajduk 16., Osijek 36.

Ta je istraživačka skupina utvrdila da trenutačno u 31 europskoj ligi igra 67 igrača koje je stvorio Dinamo.

Pri tome je potrebno najmanje tri godine, u životnoj dobi od 15. do 21. godine, da igrač provede u nekom klubu da bi se smatralo da je u njemu stvoren. Od spomenutih 67 igrača u raznim europskim ligama (obuhvaćena je 31 liga), njih još deset, po tom kriteriju, igra u Dinamu, a ostali su razasuti po ostalim europskim ligama i klubovima, pa i u drugim našim klubovima.

Uostalom, da ne stvara toliko dobrih igrača, pa ih onda i dobro prodaje, Dinamo proteklih godina ne bi financijski lijepo živio. Sigurno na tom popisu od 67 igrača ima i onih na kojima Dinamo nije zaradio, ali na njemu su i kapitalci koji su plavima osigurali bogat život. Rekorder je svakako Marko Pjaca s 23 milijuna eura, koji je iz Maksimira prešao u Juventus, slijede Modrić (21 milijun eura), Eduardo (13,5 milijuna), Vedran Ćoruka (13 milijuna), Mateo Kovačić (11 milijuna)...

Od naših klubova među 50 onih koji su stvorili najviše igrača, Hajduk je na 16. mjestu s 41 igračem, a Osijek na 36. s 30 igrača. Od 41 igrača koji su stasali u Hajduku, sedmorica su i danas u klubu s Poljuda, a od 30 igrača stasalih u Osijeku, devetorica brane bijelo-plave boje momčadi Zorana Zekića.

Na popisu CIES Football Observatory među 50 klubova koji najviše stvaraju igrače za razne europske lige znatno je više klubova iz Srbije negoli naših, Partizan je na tom popisu treći, Crvena zvezda deveta, Vojvodina 12., Rad 14., OFK Beograd 39. pa su tako zajedno stvorili puno više igrača nego naši klubovi i unatoč tome što je Dinamo drugi u Europi. Klubovi iz ostalih država u regiji nisu ušli među najbolje.

Athletic stvara igrače za sebe

Nije tako lijep za nas popis CIES Football Observatoryja klubova koji stvaraju najviše igrača za lige petice. U tome ne stojimo dobro, među 50 klubova nema naših, ali niti klubova iz susjednih zemalja.

U toj kategoriji najproduktivniji je madridski Real koji ima 41 igrača koji su prošli njegovu školu a sad igraju u ligama petice (osam ih je i dalje u Realu), slijedi Barcelona s 34 igrača (sedam ih je i sad u prvoj momčadi katalonskog kluba), slijede Lyon (31 igrača) pa Athletic iz Bilbaa s 29 igrača, ali njih čak 20 i dalje igra za baskijski klub.

Komentara 10

BL
Blatina19
19:48 24.10.2017.

I onda ne valjaju Mamic i Dinamo.

DU
Deleted user
19:54 24.10.2017.

kmecavci moraju tu statistiku pogledati i umjesto kmecanja poceti raditi.

MA
Maxi73
06:54 28.10.2017.

Mogli ste u naslovu da nas uporedite sa Zimbabveom. Tek onako za promjenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije