Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maksimirska blagajna

Dinamo će teško živjeti bez još jedne Europe

Mario Cvitanović
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
10.09.2017.
u 21:26

Plavi su ove godine zaradili upola manje nego prošle

Puno smo puta čuli riječi čelnika Dinama o sjajnom poslovanju kluba, o financijskoj stabilnosti. Jer, Dinamo je i bogato prodavao igrače, k tome je još 12 do 16 milijuna eura zaradio u sezonama Lige prvaka.

No, u ovu sezonu ušlo se s mnogo upitnika oko nastavka takvog pozitivnog poslovanja. Pustimo sad sudske procese oko izvlačenja novca iz kluba, to neka rješavaju tamo gdje trebaju riješiti, dakle u sudnici.

Riječ je o manjku novca koji će se slijevati u plavu blagajnu. I da se ne zavaravamo, novac kojeg Dinamo dobiva od grada Zagreba, a što svi nabijaju na nos, je zapravo kap u moru, tek oko pet posto proračuna plavih i koristi se isključivo namjenski, na trenere u omladinskoj školi i na održavanje stadiona, te se svi ti troškovi redovno moraju pravdati, dakle ne mogu služiti za plaću igračima, Petevu ili Cvitanoviću, direktorima Svetini, Škegri, tajnicama...

Uz to grad nije zapravo uložio ništa, sva ‘šminka’, hotel, tereni, uglavnom je to sve plaćao Dinamo iz svoje blagajne.

Pet milijuna eura PDV-a

Plavi ove sezone nisu nikoga bogato prodali, tek su po oko dva milijuna eura donijeli Fernandes i Pivarić. Klub je skupa s Petevom izgubio naslov prvaka, pa tako i mogućnost ulaska u Ligu prvaka, pa i bez 15 milijuna eura, onda je izgubio pokoji milijunčić jer nije ušao ni u Europsku ligu.

No, u Dinamu zasad ne iskazuju zabrinutost.

– Prošla sezona je bila rezultatski neuspješna, ali je bila financijski uspješna i s njom smo pokrili i ovu novu sezonu. Da imamo problema mogli smo prodati neke naše igrače – govorio je glavni direktor Tomislav Svetina.

Da, ostali su Benković, Ćorić, Moro, Olmo, Sosa... i tu se može nazrijeti lijep budući prihod. Zasad su plavi, kažu, mirni iako su im prihod daleko manji iako ‘lova’ ipak još uvijek dolazi:

Za 2017. godinu dolazi 14 milijuna eura od Marka Roga, malo manje od dva milijuna od transfera Andrijaševića iz Rijeke u Belgiju pripada Dinamu, za Brozovića dolaze još četiri milijuna eura, Pivarić i Fernandes donijeli su svaki po oko dva milijuna, ukupno je prihod za 2017. od tih raznih prodaja oko 27 milijuna eura.

No, kad se to zbroji ipak se ne dolazi do iznosa kojeg je Dinamo trošio godišnje i zato ne čudi što nije želio otkupiti Guilherme, što je Fernandes prodan u Tursku.

Dinamo će morati malo ‘pritvoriti pipu’ da bi doista bio miran, jer sad doista ima ogromne rashode. Plaća oko 50 igrača s profesionalnim ugovorom, oko 90 pod stipendijskim, u klubu je više od 50 trenera, što u radnom odnosu, što ‘vanjskih’, u radnoj zajednici je preko 80 ljudi, ukupno je gotovo 300 zaposlenih. K tome, u sustavu su PDV-a, za to su u državni proračun uplatili blizu pet milijuna eura.

Moraju u Ligu prvaka

Dinamo je Uefi za 2016. prijavio prihod od 60-ak milijuna eura, a rashod je bio oko 44 milijuna. Dakle, nešto im je valjda i ostalo za sadašnji proračun, a i mirni su prema Uefi i njenom financijskom fair-playu. Imali su tu problema prije par godina, pa su bili pod monitoringom poslovanja koje je ukinuto nakon što je Uefa utvrdila da je Dinamo u plusu, čak i da sad završi u manjem minusu ne bi bilo problema s Uefinom licencijom.

No, i sam glavni direktor Tomislav Svetina nedavno nam je govorio da će pokušati racionalizirati poslovanje kluba, ali to dosad baš i nismo vidjeli. Uostalom, potpisali su nove ugovore sa svim svojim mladim igračima (njih 13 ili 14), novi je ugovor dobio Soudani, dovedeni su Doumbia i Lecjaks tako da se nekakva financijska kriza ne osjeća, a plaće su svima i dalje redovne i dobre. No, svi već ranije spomenuti čelnici kluba, pa i Tomislav Svetina i Zdravko Mamić govorili su da im je cilj sljedeća sezona Lige prvaka.

U koju će biti teže ući jer se ponešto mijenja način kvalifikacijama, a kao ‘uvod’ u Ligu prvaka, prvo treba osvojiti naslov prvaka i to je u ovom trenutku imperativ. Jer, ako ova sezona možda i nije financijski problematična sljedeća bi mogla biti dramatična ostane li se opet bez tih Uefinih milijuna eura kojih će u toj novoj Ligi prvaka biti i više nego dosad.

Možda je to upozorenje i za igrače plavih, ne mogu danak plaćati samo treneri, naslov prvaka pa onda Liga prvaka odredit će i to hoće li nastaviti dobivati tako lijepe plaće, pa i biti u izlogu iz kojeg će se prodati, a onda i tako pomoći Dinamu u punjenju blagajne koja zasad nije u crvenom, ali nije ni daleko od ‘rezerve’, kad se počinje paliti lampica zbog manjka ‘benzina’. Ili ‘kisika’, kako to voli reći legendarni Ćiro Blažević.

Komentara 7

DU
Deleted user
21:59 10.09.2017.

Ovo je neki reket prema Dinamu od Večernjeg????? Pa neki dan čovjek onaj ekonom iz Dinama sve lijepo objasnio......to je ono okretanje pile naopako od kriminalnih medija.....dakle Dinamo će kažu teško ,ali opet duplo lakše nego bilo koji klub u Hrvatskoj......nevjerovatni ste. Bravo plaćenici.

Avatar nekakav
nekakav
07:21 11.09.2017.

dinamo je i dalje svemirski zid za ostatak lige. ovo je u stvari i dobro za klub, resetiranje svih odnosa, kluba i igrača, koji su dobivali jako lijepe novce za svoje uglavnom neigranje. sad će trebati pravdati svaki novčić koji im bude kapnuo. i nek se ne zavaravaju da mogu samo tako otići u drugi klub, tamo će morati zaraditi novac. a da bi ga zaradili, i uopće nekom postali zanimljivi, prvo moraju u dinamu pokazati vrijednost. dinamo samo može dobiti ovim raspletom jedne ipak malo dulje krize u klubu. očekujem razbijanje lige. lagana šetnjica do nove titule. rijeka će stradati u uefi i ligi, kupu, nema ona tolku klupu ni kvalitetu. zato, prestanite plakati nad njima, bolje im je nego će vama ikad biti. gdje je novac mene ne interesira. nisam ja porezna ni policija, da bi me to trebalo brigati. to muči jedino neke pristalice kluba iz srednje dalmacije, koji je deset godina poslovao preko 100 računa, nije plaćao poreze, mutio je sve što se dalo, vodeće ljude im sudovi proganjaju, a oni su ča u priznali da su plaćali suce.

IL
ilijan
22:01 10.09.2017.

Petev je uništio igru Dinama i sve je to posljedica toga. Za mene je kriva struka koja je ga dovela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije