Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A prigoda je dobra...

Na žalost, Šuker opet nije bio na Rujevici. A ni Čačić!

Rijeka - The New Saints, pretkolo Lige prvaka
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/8
12.07.2017.
u 08:36

Hvala Bogu da sam konačno zabio iz slobodnjaka, u prošloj sezoni dosta sam ga isprobavao, ali nije htjela u gol.

Rijeka će ipak sa solidnom prednošću otputovati u engleski Oswestry na uzvrat s velškim amaterima (18. srpnja), ali već u prvoj europskoj utakmici hrvatskog prvaka detektiran je ozbiljan problem: Kekovoj momčadi nasušno je pod hitno potreban centarfor, killer, ako hoćete, igrač tipa – Kramarića.

Pa iako je Rijeka protiv ‘svetaca’ demonstrirala potpunu dominaciju, držeći Velšane u mišjoj rupi svih 90 minuta, s posjedom lopte više od 60 posto, njezina nadmoć bila je uglavnom zabrinjavajuće sterilna. Potpuno je izostala hladnokrvnost u završnici pred velškim vratima, ili je pak vratar gostiju, 32-godišnji Paul Harrison bio bravurozan.

Imamo šanse za prolazak

A već prvi ozbiljniji napad Rijeke u 4. minuti sugerirao kanonadu. Velška obrana pokosila je Marija Gavranovića na rubu šesnaesterca, a kapetan Josip Mišić prebacivši živi zid pogodio za 1:0. Bilo je to vrijeme najžešćih udara Riječana, rijetko viđena opsada, kao da igraju protiv Cibalije ili Intera, ali i lišena trunke majstorstva u najizraženijim prigodama.

- Zaslužena, dobra europska pobjeda, ali još moramo poraditi na nekim dijelovima igre, protoku lopte i većoj koncentraciji u završnici. Ovim rezultatom imamo realne šanse za prolaz – naglasio je trener Riječana Matjaž Kek, čiji je govor tijela većim dijelom utakmice sugerirao – ljutnju.

Gestikulirao je, šizio, vikao, širio ruke..., no press konferencija bila je toliko ekspresno odrađena da ga se ništa nije stiglo pitati o tome.
Po formuli iz prošle sezone, najdominantnije figure u riječkoj momčadi bili su Ristovski i Vešović po desnoj strani, koristeći svaku pukotinu koju je otvorila velška obrana, no njihovi prodori i centaršutevi nisu padali na plodno tlo. Već je prva utakmica sezone otkrila kakav je hendikep za Rijeku odlazak Franka Andrijaševića. Takvoga realizatora Rijeka će teško nadomjestiti.

Uz Makedonca i Crnogorca, najdojmljiviji na travnjaku bio je kapetan Josip Mišić.

- Hvala Bogu da sam konačno zabio iz slobodnjaka, u prošloj sezoni dosta sam ga isprobavao, ali nije htjela u gol. Oni su igrali klasični bunker, mi smo stvorili dosta šansi, ali nismo mogli zabiti gol. U uzvratu će biti lakše jer će se oni morati otvoriti – kazao je Mišić.
Na njega se nadovezao stoper Dario Župarić.

- Najgore je igrati protiv napadača amatera. Taktički je neodgovoran, nikad ne znate gdje stoji, gdje će krenuti, vjerojatno ne zna ni on. Lakše je igrati protiv školovanih napadača koji se drže pravila – kazao je Dario Župarić.

U drugome poluvremenu Kek je krenuo s više rizika izvukavši iz igre Zutu i uvevši Rumunja Mateija. I taj potez isplatio mu se u 68. minuti: izigrana je obrana Velšana, Ristovski je kao na pladnju poslužio Mateija, a Rumunj je taj zicer mogao realizirati i zatvorenih očiju – 2:0.

Ovo je bila prva Rijekina pobjeda u pretkolima Lige prvaka, te prva europska pobjeda ostvarena na Rujevici.

Opet nije bilo Šukera

Rujevica je, unatoč pljusku, dočekala prvake u spektakularnome ozračju, kako i dolikuje osvajaču dvostruke krune. Pjevalo se i slavilo, uz kadrove Rijekinih pobjeda iz prošle sezone na novome semaforu iznad južne tribine, sinergija Armade i njezine Rijeke nikada nije bila jača i izraženija. Na žalost, predsjednik HNS-a Davor Šuker ni ovom zgodom nije našao vremena posjetiti Rujevicu i zapljeskati Rijeci, iako je prigoda bila prava – prva Rijekina utakmica u pretkolu Lige prvaka nakon 18 godina.

Nije na Rujevici bilo ni Šukera, ni izbornika Čačića, pa su delegaciju HNS-a činili savjetnik u Kući nogometa Zorislav Srebrić i član Skupštine HNS-a, Karlovčanin Neven Šprajcer. Eto, tko kaže da Savezu Rijeka nije važna...

RIJEKA - Stadion Rujevica. Gledatelja 5833. Sudac: Kristo Tohver (Estonija) 6.5.

Rijeka: Sluga 6.5 – Ristovski 7, Župarić 6, Elez 6, Zuta 6 (od 63. Matei 7) – Mišić 7, Bradarić 6 – Vešović 6.5, Gorgon 6 (od 78. Maleš -), Heber 6 – Gavranović 6 (od 87.  Črnic). Trener Matjaž Kek.

New Saints: Harrison 6.5 – Routledge 5.5, Saunders 5.5, Rawlinson 5.5, Edwards 5.5 – Brobbell 5, Spender 5, Pryce 5 – Mullan 5, Quigley 5, Fletcher 5 (od 70. Cieslewicz -). Trener: Scott Ruscoe.

Strijelci: 1:0 Mišić (4.), 2:0 Matei (68., Ristovski).

Igrač utakmice: Josip Mišić

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije