Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT PROSINEČKI

'Češće me pozdravljaju u Beogradu nego u Zagrebu. Puno sam pušio i molio obitelj da dođu u Madrid'

Zagreb: Nogometna legenda, Robert Prosinečki, u šetnji centrom grada
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
01.05.2023.
u 17:34

'Istina je da sam puno pušio, ali nisam za vrijeme tuširanja. Cigarete su mi bile za smirenje. Nisam se želio skrivati poput ostalih nogometaša'

Jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena Robert Prosinečki dao je intervju za poznati njemački portal specijaliziran za igrače i njihove vrijednosti, Transfemarkt. U razgovoru se prisjetio svojih početaka, zatim bogate karijere te Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prosinečki je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje svjetske bronce 1998. godine u Francuskoj, a kao mladi reprezentativac Jugoslavije osvojio je SP u dalekom Čileu 1987. godine. 

Rođen je u Njemačkoj, gdje je prve nogometne korake napravio u Stuttgarter Kickersima, klub koji je danas dio regionalne lige. U davnoj prošlosti igrali su profesionalnu ligu i bili poznati po dobroj školi nogometa.  Prosinečki se kao 11-godišnjak s roditeljima vratio u Jugoslaviju, ali nije mu bilo lagano.

- Učio sam hrvatski jezik kod kuće, ali bilo je teško doći u zemlju koju sam poznavao samo s godišnjih odmora. Kao dijete se brzo prilagodite. Odrastao sam u vremenu kada su postojale samo dvije opcije: sjediti kod kuće i dosađivati se ili se igrati vani. Nije bilo mobitela, Play Stationa i kompjutera. Imali smo samo loptu - otkrio je Prosinečki.

- Imao sam sreću što sam gotovo cijelu mladost proveo u Dinamu. Danas s puno kritike gledam kako se djeca od 13-14 godina mijenjaju. Bilo bi puno bolje kada bi dulje bila u poznatom okruženju kako bi razvila osobnost. Nažalost, novac igra veliku ulogu. Novac je lijep, ali nikada ne smije biti motiv. Moj je motiv bio postati najbolji nogometaš na svijetu.

U ljeto 1991. godine s Crvenom zvezdom porazio je Marseille i osvojio Ligu prvaka. 

- Danima smo slavili naslov. Radovala se cijela zemlje. Zapravo, češće me pozdravljaju na ulici u Beogradu nego u Zagrebu. 

Novinar ga je upitao i kako se osjećao za vrijeme Domovinskog rata.

- Nije mi bilo lako. Bilo je strašno kada sam saznao da je naša domovina u ratu, uglavnom zato što je dio obitelji još živio ondje. Molio sam ih da dođu u Madrid, ali ničega se nisu željeli odreći. Zvao sam svako jutro kako bih znao kako su. Nije bilo lako fokusirati se na nogomet. K tome, bio sam ozlijeđen.

Nije ga naravno zaobišlo niti pitanje o pušenju, svojedobno je Peter Crouch izjavio da je Žuti u Portsmouthu konzumirao cigarete čak i za vrijeme tuširanja.

- Istina je da sam puno pušio, ali nisam za vrijeme tuširanja. Cigarete su mi bile za smirenje. Nisam se želio skrivati poput ostalih nogometaša. Ostao sam vjeran sebi - zaključio je Robert Prosinečki.

Komentara 23

Avatar Moodleen
Moodleen
18:59 01.05.2023.

Interesantno je kako su neki gradovi i klubovi označeni boldanim slovima, a neki ne. Joj, pak me budu "nagradili" sa ...

DU
Deleted user
19:51 01.05.2023.

Pa,BG si dao svoje najbolje igračke dane - zašto bi te netko u ZG posebno uvažavao.....????

Avatar mrIvan
mrIvan
03:57 02.05.2023.

"Žutilo" o "Žutom" - to se slaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije