Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liga prvaka za žene

Borba za status; Lyon je rekorder, ali Barca ima adut - sjajnu Putellas

20.05.2022.
u 13:09

U subotu od 19 sati Barcelona i Lyon u Torinu igraju za klempavi pehar. Liga prvaka krema je natjecanja i kod nogometašica.

Svibanj je rezerviran za finala. Pobjednika Europske lige imamo, sljedeći tjedan na rasporedu je i finale Konferencijske lige i Lige prvaka, a sutra se igra završnica ženske verzije. Tamo se nogometašice Barcelone i Lyona bore za klempavi pehar.

Finale će se igrati u Torinu, na Juventusovu stadionu od 19 sati. 

Bit će to sraz dvije velike i moćne ekipe, ali i dvije najbolje nogometašice današnjice. 

Naime, u redovima katalonskog tima je Alexia Putellas (28). Uefina igračica godine i dobitnica Zlatne lopte. 

- Imati priliku igrati za svoju ekipu iz djetinjstva je kao san. Kao da ovo nije moj pravi život jer sve ide bolje nego što sam mogla zamisliti. A sada igram još jedno finale Lige prvaka. To je bio još jedan san nakon što smo ga osvojile, a doživjeti ga s navijačima je nešto čemu se veselimo. Cijela sezona je bila san - rekla je ova kapetanica Barce. 

Kod Francuskinja je ključna igračica Ada Hegerberg (26). U Ligi prvaka za žene ima 59 nastupa i rekordnih 58 pogodaka. U karijeri je  ovo natjecanje osvajala četiri puta (2016., 2017., 2018., 2019.).

- Liga prvaka je za mene najljepši turnir. Mislim da je nekako povijesno; u sebi ima najbolje igračice, najbolje ekipe. Nešto je čarobno oko te Lige prvaka. Sve u vezi s njom je uzbudljivo. Kao da se svi probudimo jedan centimetar višlje kad je tjedan Lige prvaka - rekla je Ada.

Inače Lyon drži rekorde natjecanja po osvojenim naslovima, završnim nastupima, polufinalnim nastupima, odigranim utakmicama, postignutim golovima, a imaju i rekord u najdužoj seriji bez poraza.

Trenira ih Sonia Bompastor sjajna bivša nogometašica:

- Znamo da ćemo igrati protiv jake ekipe. Jako poštujemo Barcelonu jer imaju puno kvaliteta pojedinačno i kolektivno. Mislim da su danas oni tim koji igra najbolji nogomet. Imamo i mi kvalitete da ih pobijedimo. Morat ćemo igrati jako dobro na svojoj strani jer je Barcelona nedavno dokazala da može biti jaka, ali mi smo spremne.

Lyon je sedam puta osvajao žensku Ligu prvaka (2011., 2012., 2016., 2017., 2018., 2019., 2020.), a onda je njihov niz prekinula baš Barcelona prošle sezone.

- Ove sezone, Lyon je isprobao razne formacije, s različitim igračicama na različitim pozicijama, ali vjerujem da su nedavno imali prilično sređenih 11. Oni znaju što žele. Bit će ovo dobra utakmica, teška i vrlo konkurentna, ali mi ćemo u nju ići s puno samopouzdanja - rekao je trener Barcelone Jonatan Giráldez.

Ovo su moguće postave obje ekipe:

Barcelona: Paños; Torrejón, Paredes, Mapi León, Ouahabi; Losada, Guijarro, Putellas; Graham Hansen, Hermoso, Martens.

Lyon: Endler; Carpenter, Renard, Mbock Bathy, Bacha; Henry, Egurrola, Horan; D Cascarino, Hegerberg, Macario.

Ako ih pak usporedimo po učinku u oovm natjecanju ove sezone, recimo da je Barcelona zabila najviše pogodaka (37), a Lyon (28), Barca je najbolja i po posjedu lopte i točnosti dodavanja (88,7 posto), a u momčadi im je igračica koja je najviše zabijala ove sezone, Alexia ima 10 pogodaka, Ada je tek na pet.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije