Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelji igrača hrvatskog podrijetla stigle u Njemačku gdje će hrabriti svoje sinove

Australski Hrvati: Nakon SP-a na odmor po Jadranu

sp-nakon-txt.jpg
import
11.06.2006.
u 18:04

Tijekom subote i nedjelje obitelji australskih reprezentativaca smjestile su se u luksuznom stuttgartskom hotelu Maritim. Australski nogometni savez pobrinuo se da roditelji, supruge i djeca budu što bliže igračima i rezervirao im je 30 soba u jednom od najboljih ovdašnji hotela.

Baza igrača je u Ohringenu, 30-tak kilometara od Stuttgarta, a rodbini je strogo zabranjeno približavanje. Sinove i muževe moći će vidjeti samo na slobodan dan, a i tada će igrači dolaziti u Maritim. Svaki od njih platit će sve troškove svojih najmilijih, 400 australskih dolara po danu za svaku sobu.

Boravak obitelji u Njemačkoj najviše će platiti reprezentativac PSV-a Jason Čulina, njegovi su smješteni u tri sobe i navijaju da sin Josip ima što veći račun. Dakle, da Australci ostanu u natjecanju što dulje. Jasonova oca Branka nije teško uočiti; sjedi ispred televizora u hotelskom predvorju u dresu PSV-a sa svojim prezimenom na leđima. Direktor Nogometne akademije države Novi Južni Wales, sa sjedištem u Sydneyu, ima nogomet u malom prstu. Ovdje se nisam došao samo zabavljati govori naš čovjek iz Pridrage pokraj Zadra.

Radim za australsku televizijsku kuću SPS i pišem kolumne za Melbourne Sunday Age i Herald Sun. Jedan članak tjedno, 1000 dolara. Branko je 24 sata u nogometu, prati, snima, analizira. O australskoj reprezentaciji zna sve, dobar je prijatelj sa svim igračima, s njihovim roditeljima.

Ne družimo se često, ali sad kad je Australija na SP-u, bit ćemo stalno zajedno. Najbolji sam s Kalčevim ocem, Gigom, tu su i roditelji Tonija Popovica, četiri Vidukine sestre, otac i brat Josipa Skoke, roditelji i sestra Ante Covica... Branko je u Njemačku doveo suprugu Nadu, rodom iz Našica, brata Marijana, te drugoga sina Deana i njegovu suprugu Natalie. Iako je od 10. godine u Australiji, ponosan je na svoje podrijetlo. Naravno, Australci ga smatraju svojim, cijene njegove zasluge u nogometu, sin Jason je miljenik navijača. Eto, čak je i djeci dao engleska imena.

Ali i hrvatska ispravlja Čulina. Jason Josip i Dean Ante. Stariji sin je žestoki navijač Hrvatske, no ovdje će morati navijati za brata. Što će australski Hrvati raditi cijelo vrijeme u Stuttgartu? Nađite mi dobar hrvatski restoran, želim jesti našu hranu. A između naših utakmica odrađivat ću novinarske obveze, a kad sve ovo završi, idem na Jadran. Ostajem dolje do 10. srpnja. Sa sinom Jasonom čuje se nekoliko puta dnevno, imaju pravi prijateljski odnos, čak ga i oslovljava s australskim "mate"... Bio sam mu trener u Sydneyu, ali za sina nikad nije bilo popusta.

Bilo mu je krivo, čudio se zašto ga ne stavljam u momčad, a ja sam znao da, jer je trenerov sin, mora biti u vrhunskoj formi. Dok razgovaramo s Brankom, Jason se javlja telefonom iz Ohringena. Pita oca za savjet jer mu suigrač Tony Popović, kršni dečko iz Metkovića, nudi na prodaju apartmane u Zadru. Obitelj nije nezainteresirana. Vidjet ćemo kad se svi okupimo u Biogradu, doći će i Jason sa suprugom. Ja bih volio da kupi nešto na našemu moru, ipak smo mi iz toga kraja.


TRAŽILI HRVATSKE DJEVOJKE

Iako je otac Skoko naglasio da će navijati za Australiju, a sin mu je izabrao tu reprezentaciju, gotovo su svi australski Hrvati hvatali barem jednu životnu poveznicu s (pra)domovinom ljepšu polovicu. Skoko je svoju suprugu našao u Hrvatskoj, Didulica u Australiji, ali Hrvaticu. A Mark Viduka svoju je životnu odabranicu upoznao u Zagrebu dok je igrao u Dinamu. Ivana je krenula za njim u Englesku, no pitanje je hoće li njezino srce biti uz žute ili uz kockaste 22. lipnja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije