Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEVAN IZAZOV

ANKETA Može li Hrvatska pobijediti Francusku u velikom rukometnom derbiju?

EHF 2024 Men's European Handball Championship - Preliminary Round - Group B - Croatia v Romania
Kai Pfaffenbach/REUTERS
18.01.2024.
u 09:11

O kakvoj se reprezentaciji radi najbolje govori podatak da su od Olimpijskih igara 1992. u Barceloni do prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj osvojili 22 medalje: čak 12 na svjetskim prvenstvima, od čega šest zlatnih, te po pet s europskih prvenstava (tri zlata) i olimpijskih igara (tri zlata)

Hrvatska rukometna reprezentacija u prvoj utakmici drugog kruga Europskog prvenstva u Njemačkoj danas od 18 sati u Koelnu igra protiv svojeg najvećeg rivala, Francuske.

Francuska je pobjedom protiv Njemačke u posljednjem kolu prvog kruga osigurala prenošenje maksimalna dva boda u drugu fazu, dok je Hrvatska remijem protiv Austrije u drugi krug prenijela samo bod. Međutim, i Francuzi su imali jedan kiks u vidu utakmice protiv Švicarske u kojoj su remizirali. 

U skupini 1 se uz Francusku (2 boda) i Hrvatsku (1 bod) nalazi i Mađarska koja skupinu počinje s dva boda, Austrija koja je prenijela jedan bod, te Njemačka i Island koji nisu prenijeli nijedan bod.

O kakvoj se reprezentaciji radi najbolje govori podatak da su od Olimpijskih igara 1992. u Barceloni do prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj osvojili 22 medalje: čak 12 na svjetskim prvenstvima, od čega šest zlatnih, te po pet s europskih prvenstava (tri zlata) i olimpijskih igara (tri zlata).

ANKETA Može li Hrvatska svladati Francusku?

Hrvatska i Francuska su odigrale 25 utakmica na tri najveća svjetska natjecanja, Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima. Francuzi su uspješniji i imaju 15 pobjeda. Hrvatska je slavila devet puta, a jedan susret završio neodlučenim ishodom. Francuzi su slavili u zadnjem dvoboju odigranom na Europskom prvenstvu 2022. u mađarskom Szegedu (27-22).

Na desetu pobjedu protiv Francuske naša reprezentacija čeka od Svjetskog prvenstva 2019. Zanimljivo, i taj je dvoboj odigran u Koelnu. Hrvatski rukometaši su slavili s 23-20, ali ta pobjeda nije imala veći rezultatski značaj, jer su Francuzi već prije osigurali plasman u polufinale, a Hrvatska je završila u borbi za peto mjesto.

VEZANI ČLANCI:

Iz tog dvoboja 2019. kad smo posljednji put svladali Francuze u aktualnom sastavu francuske reprezentacije, koju je i tada vodio sadašnji izbornik Guillaume Gille, nalaze se čak devetorica igrača: braća Nikola i Luka Karabatić, Ludovic Fabregas, Kentin Mahe, Nedim Remili, Dika Mem, Timothey N'Guessan, Valentin Porte i Melvyn Richardson.

Prije pet godina u hrvatskoj reprezentaciji koju je vodio Lino Červar, iz aktualnog sastava su bila samo tri igrača - kapetan Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Marin Šipić.

Komentara 8

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
11:40 18.01.2024.

Realno, mislim kako mi u ovom trenutku nemamo kvalitetu s kojom bi mogli upisati pobjedu protiv Francuske. Jednu utakmicu, urnebesnu i nezaboravnu kao protiv Španjolske ne mogu ponoviti. Martinović je izvan stroja, Načinović. Ako će još netko faliti ne znam. U ovom trenutku, iako potajno ipak priželjkujem pobjedu, nadam se samo da igramo na razini koja neće dopustiti Francuzima nas deklasirati.

KP
Karlovacko pivo
10:07 18.01.2024.

Žao mije ali Francuzi su jači oni su se samo opustili protiv Švicarske a moguće i zbog kladionica da malo pomrse račune

VE
Verwoerd
12:59 18.01.2024.

Možemo pobijediti, zašto ne? Realno oni jesu favoriti, ali imamo mi tu svojih aduta. Ono što ne smijemo to je ući u njihov mlin nego u napadu što brže moguće puštati loptu iz ruke po cijenu i neke tehničke greške i ne dozvoliti da nam prekršajima prekidaju akcije. Ako nema Duvnjaka to je veliki problem jer izgleda da je Perkovac bio na tragu onog što sam i ja mislio a to je da Lučina ostavi na tribinama i da krene s 3 pivota u rosteru a da Duvnjak mijenja Srnu na desnom vanjskom, jer ako je francuska obrana negdje tanka to je onda u obrani pozicije pivota. Ipak, ključ pobjede je naša obrana a tu je opet problem ako neće biti Duvnjaka jer je teško igrati 60 minuta 6-0 obranu s ovakvim rosterom a baš sam se mislio kako bi trebalo nekako dovući utakmicu u egalu u zadnjih 10-15 minuta a onda zaigrati našu famoznu "treću obranu" s kojom smo nekoć lomili svakoga. Znači, bez Duvnjaka teško osim ako Lučin ili Mamić ne daju iznad prosječno dobru utakmicu i ako vratar koji god bio ne bude iznad 15 obrana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije