Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S Rusima za četvrtfinale

Sve konce u igri našeg sljedećeg suparnika drži - Šved

Rusija
Foto: fiba.com
1/9
09.09.2017.
u 10:28

Šved će biti najveći izazov za našu obranu, puno veći nego NBA centar Mozgov (216 cm), robustan i pokretljiv, ali koji ne bi smio biti taktička enigma.

Tko je suparnik Hrvatske na putu prema četvrtfinalu košarkaškog EP-a i mogućem susretu s boljim iz ogleda Litva - Grčka? Riječ je o Rusiji, svojevrsnoj nagaznoj mini, što su dosad na EP-u najbolje osjetili Srbi. Utakmica osmine finala Hrvatska - Rusija igra se u nedjelju u 20.30 sati.

Dok ju je vodio američki Židov David Blatt, bila je to trofejna vrsta koja je osvojila naslov europskog prvaka (2007.) te olimpijsku broncu (2012.), a prije velikog trijumfa u Madridu (2007.) nije je na postolju bilo devet godina, od SP-a 1998. Hrvatska s Rusijom ima negativan omjer (5-6), pri čemu najviše peku upravo prva dva poraza.

Opasni Mozgov

Oba u polufinalima velikih natjecanja. Prvi je bio na EP-u 1993. u Njemačkoj, a drugi godinu poslije na SP-u u Kanadi. Važnu igračku rolu u tim ruskim pobjedama tada je imao današnji ruski izbornik Sergej Bazarevič, brkati brzonogi branič za kojeg nam je naš reprezentativac iz tog vremena Stojko Vranković kazao:

- Taj nam je došao glave. Sjećam ga se kao jako dobrog razigravača, dobre obrane i šuta, ali i po njegovim neizostavnim brkovima. Zapravo, u to vrijeme ga nikad nisam vidio bez brkova.

Bazarevič je na kormilu reprezentacije naslijedio bivše suigrače Karaseva i Pašutina. Sergej je trener koji se ne bavi puno taktičkim detaljima, ali je dobar motivator voljan svoju sudbinu prepustiti u ruke jednom igraču.

A to je Aleksej Šved, nabolje plaćeni košakaš u Europi, s godišnjom plaćom u ruskom Himkiju od tri milijuna eura. Nepredvidiv je to igrač koji šutira i iz najtežih situacija i odlično koristi blokove centara, što bi za našu obranu mogao biti veliki problem.

Šved će biti najveći izazov za našu obranu, puno veći nego NBA centar Mozgov (216 cm), robustan i pokretljiv, ali koji ne bi smio biti taktička enigma. Doduše, otkako se iz Lakersa preselio u Netse, Mozgov cijelo ljeto trenira šutiranje trica pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li ga Petrović doživljavati kao koncepcijski rizik s vanjskih pozicija.

A to bi se možda i moglo dogoditi jer je Mozgov u sedmogodišnjoj NBA karijeri ispalio 40 trica i pogodio sedam, što je 17,5 posto, a na ovom EP-u nije tukao nijednu jer se drugi bave dalekometnom paljbom. I to ponajviše Šved (4-9) koji ima neograničene ovlasti.

Imao ih je prošle sezone i u svojem klubu Himkiju, i to toliko da se na njega obrušio bivši cedevitaš Jacob Pullen:

- Trener Ivanović prepustio je Švedu da radi što hoće i šutira i 30 puta po utakmici. Zbog toga ni ostali igrači u momčadi nisu sretni.

Nezadovoljnika je u ruskoj reprezentaciji sigurno manje jer na Europskom prvenstvu Šved prosječno šutira 15 puta po utakmici, a i svjesni su valjda da bez svojeg jedinog igrača ekstraklase ni oni ne vrijede bogzna koliko. A igrač je to koji se nakon tri sezone provedene u NBA ligi vratio u Europu jer mu Knicksi nisu htjeli dati koliko je tražio.

No, povukao se Šved iz NBA lige i zbog toga što njegovoj slavenskoj duši više odgovara život u Rusiji. Jednom prilikom, pričao je Andrej Kiriljenko, njegov tadašnji suigrač, Šveda je morao upozoravati na temeljne kulturološke razlike. Tako mu je rekao da u Americi, ako ga policija uhvati u prometnom prekršaju, i ne pokušava problem riješiti s ponešto dolara, kao što se to čini u Rusiji. Od svih naših trenera, Šveda najbolje poznaje pomoćni trener reprezentacije Dražen Orešković koji mu je prošle sezone bio pomoćni trener u Himkiju.

- Šved s loptom može sve. S tim talentom, može momčadi donijeti mnogo, ali može je i odvesti u krivom smjeru. Igrač je nevjerojatnih mogućnosti, orijentiran prilično na sebe, a minus mu je obrana, pa se isplati napadati ga preko igrača kojeg on čuva ili uz pomoć centarskih blokova. Kao osoba je sjajan, zvijezda je koja ne otežava, nego olakšava život članovima stručnog stožera. Nikad nije zanovijetao, čak bih rekao i da je previše normalan, uza sve što se oko njega vrti pa tako i golem novac.

Znaju se predati

Orešković nam je ponešto kazao i o ruskom borbenom moralu:

- Rusi su jako ponosan narod i to ne skrivaju ni u košarci. No ako im stvari loše krenu, tada se među njih uvuče nervoza i padnu moralom. Zato im se i događalo da su na nekim prethodnim natjecanjima pucali po šavovima.

Inače, zbog nemale sebičnosti, Šveda su neki košarkaški fanovi prozvali Ruska Mamba, aludirajući time na stil igre Crne Mambe, Kobea Bryanta. No, da ne bi ispalo da u ruskoj reprezentaciji nitko drugi ne vrijedi osim Šveda i Mozgova, spomenimo da pola momčadi čine igrači moćnog moskovskog CSKA među kojima prednjače krilni igrači Voroncevič i Kurbanov te odlični razigravač Kvostov iz Lokomotiva.

Stigli smo u Istanbul i sada počinje tzv. nokaut-faza. Sve ćemo vidjeti u nedjelju od 20.30.

Komentara 2

Avatar Nevini Hrvat
Nevini Hrvat
10:49 09.09.2017.

Bio on Šved ili Rus ja se bojim da če sva braće iz bivše Juge navijati za njega protiv naše hrvatske domoljubne škvadre stranih uvoženih momaka.

DH
dalibor.hren
18:54 09.09.2017.

Zanimljivo, u košarci Rusi pucaju po šavovima, Šved ih vodi u krivom smjeru, u nogometu Turci navijaju protiv svojih....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije