Naslovnica Sport Nogomet

Ako je Jan Oblak mogao na gol sa 16, može i Šemper s 18

– Bio sam sa Šemperom na dvjema kvalifikacijama mlade reprezentacije te na Euru u Bugarskoj. Taj dečko ima veliku perspektivu, Dinamo će u njemu imati pravog golmana, a i reprezentacija ako se sve bude razvijalo kako treba. A kako je dečko veliki profesionalac, ne sumnjam u to – veli Marijan Mrmić.
08. svibnja 2016. u 12:55 10 komentara 2172 prikaza
Adrian Šemper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Adrian Šemper (18) dočekao je ispunjenje jednog dijela svojih snova, stao je na gol prve momčadi Dinama, debitirao je u 3:0 pobjedi plavih nad Slavenom Belupom. Drugi dio snova još treba pričekati, a to je da brani u svom Maksimiru. A onda bi se trebao dogoditi i onaj posljednji, i najvažniji, da postane standardni prvi golman Dinama.

Svaki vratar griješi

Nikako nam nije namjera ni pomisliti da Eduardo nije bio i da nije dobar. Jer Dinamo je ove sezone “briljirao” 1:0 pobjedama, a to znači da je golman svoj posao obavio. Istina, imao je pogrešaka, ali koji ih golman nema. I Ježina ima kvalitetu, i on je pogriješio ubrzo nakon što je dobio priliku, ali je prebrzo “skinut”, zaslužio je više od branjenja samo u Kupu.

Adrian Šemper Visoke plaće Chelsea ima 50 skauta, Šempera im preporučio Čeh Milan Holub Adrian Šemper Otto Barić: Šemper je već sada spreman za prvog vratara, a Soudani mi se ne sviđa 16.09.2015., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga prvaka, skupina F, 1. kolo, GNK Dinamo - Arsenal FC. Eduardo Dos Reis Carvalho.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Ibrahimović na potezu Ladić: Bolje da Šemper ne brani, bojim se da bi ga uništili

No, Šemper je posebna priča i ljudi u Dinamu odavno su nam se kleli baš u njega. Jer, riječ je o pravom sportašu, dečku koji čita biografije sportskih velikana, koji ne izlazi, koji i sam plaća dodatno treniranje, nutricionista, mentalnog trenera.

Za ocjenu o njegovoj pravoj vrijednosti premalo su tri intervencije koje je u Koprivnici imao, ali nije za to dovoljna ni jedna ni pet utakmica. Ako dečko vrijedi, a očito je da vrijedi, onda mu treba dati pravu priliku i u njemu dobiti velikog golmana koji će jednog dana braniti i boje naše reprezentacije. Potencijal za to ima, ali ga se mora i čuvati. Ne treba ga maknuti kad napravi jednu ili dvije pogreške jer radi ih i Manuel Neuer, Šemperov uzor, radili su ih i još rade Buffon, Courtois, Navas i ostali veliki vratari.

Iskustvo je za golmana velika i važna stvar, ali ne mora biti presudno. Ako je Jan Oblak sa 16 i pol godina mogao braniti za Olimpiju, a danas je čudesan na vratima Atletico Madrida, ako je sa 16 i pol godina na gol Milana mogao stati i ostati Donnarumma, onda može i Šemper.

– Bio sam sa Šemperom na dvjema kvalifikacijama mlade reprezentacije te na Euru u Bugarskoj. Taj dečko ima veliku perspektivu, Dinamo će u njemu imati pravog golmana, a i reprezentacija ako se sve bude razvijalo kako treba. A kako je dečko veliki profesionalac, ne sumnjam u to – veli Marijan Mrmić, nekadašnji reprezentativni vratar i zvijezda Beşiktaşa.

Danas je Mrmić trener vratara u A reprezentaciji. Bi li kao trener već sada stavio Šempera za prvog golmana Dinama?

– Mlad je, ima nekih detalja koje još treba napraviti, ali, evo, branio je u Koprivnici, i to jako dobro. Treba mu što veća minutaža, tako će samo napredovati i siguran sam da će imati veliku karijeru. Ne samo u Dinamu i reprezentaciji nego jednog dana i u inozemstvu.

Hoće li biti hrabri?

Ne znamo kakva je sportska politika Dinama, hoće li zadržati Eduarda, koji ima ugovor još godinu dana, kako razmišljaju o Ježini i Livakoviću, ili će imati hrabrosti gurnuti Šempera na gol kao što je napravio Siniša Mihajlović u Milanu s Gianluigijem Donnarummom.

– Na Euru u Bugarskoj Donnarumma je branio u odlučujućoj utakmici protiv nas sa Šemperom na golu i pobijedili smo ih. Bila je to baš prava utakmica u kojoj se vidjelo da je Šemper sazrio. Mladi je Talijan odmah dobio priliku u Milanu i brani jako dobro, Mihajlović je povukao hrabar potez, mislim da bi se i Šemper, bude li dobio prilike i kroz pripreme, mogao izboriti za poziciju prvog golmana – zaključio je Marijan Mrmić.

Iskustvo? Ponavljamo da je jako važno, ali gdje će ga dobiti ako ne na golu, dakle trener plavih golmana Miralem Ibrahimović i prvi trener Zoran Mamić su na potezu. To prije jer ni Šemper ni njegov zastupnik Darko Alegić ne žure u inozemstvo kao neki Adrianovi vršnjaci. 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Berlioz:

    Zašto ga pokušavate ugurati na vrata kada znate iz iskustva kako mu se time može naštetiti karijeri? Kao ako ne brani za prvu ekipu onda ne sakuplja iskustvo, nigdje ne brani. Ježina je dobar vratar, Livaković također, polagano sa Šemperom. ... prikaži još! Zar niste svjedočili što se događalo s mladim vratarima koji popiju čudan gol u važnim tekmama?

  • Berlioz:

    Junaci, ovako si prenio razgovor s Ladićem koji je sigurno autoritet za pitanje vratara u Dinamu: "Ako može Donnarumma sa 17 braniti u Milanu, zašto ne bi mogao Šemper u Dinamu, pogotovo sad kad plavi nemaju europskih utakmica. – Ne, ... prikaži još!Ne, ja ga ne bih stavio – izravan je Ladić, a još je bio izravniji kad smo mu pod nos stavili Donnarummu. – Da, ali Dinamo nije Milan. Da stane na gol, lako bi mogao završiti kao prijašnji dečki koji su isto tako bili talentirani, poput Lončarića i Zelenike. Dečko će primiti prvi gol i odmah će ga maknuti – dodao je Ladić, koji je na vratima Dinama izdržao 802 utakmice."

  • Budala:

    Buffon je s 17 godina bio prvi vratar Parme ali on je izuzetak.