Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otto Barić:

Šemper je već sada spreman za prvog vratara, a Soudani mi se ne sviđa

Adrian Šemper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
13.03.2016.
u 14:17

Lokomotiva ima ogromnu šansu danas u Maksimiru, kaže bivši trener lokosa i plavih.

Subotnja kava s bivšim izbornikom Ottom Barićem (82) na zagrebačkom Britancu u “Bistrottu Markette” i umjesto kroasana na meniju je – Lokomotiva. Jeste li znali da je proslavljeni nogometni stručnjak trenersku karijeru počeo upravo na zagrebačkoj Kajzerici?

– U Lokomotivi sam 1962. godine počeo kao trener pionira i juniora, a već godinu kasnije direktor Bogdan Cuvaj postavio me za trenera prve momčadi. Malo i prerano, jer bio sam mlad, još i student na Višoj trenerskoj školi, ali i nedovoljno iskusan. Smatram, naime, kako treneru trebaju barem 3-4 godine rada u mlađim kategorijama da bi bio spreman za prvu momčad. U to vrijeme čak su trojica mojih igrača bila starija od mene – prisjeća se Barić, koji je lokose vodio u tadašnjoj 2. ligi zapad.

Prvu sezonu okončao je na petom mjestu, u sljedećoj je bio treći, vrlo blizu povratka u elitni rang. S nostalgijom se sjeća nekih igrača – Sobočan, Lacković, izvanredni Petrunić, Zuban, Rede, Rauš...

Tko je za vas najbolji igrač u povijesti lokosa? Možete li ih usporediti s recentnim zvijezdama Kajzerice, Josipom Pivarićem, Domagojem Antolićem, Andreom Kramarićem...?

– Ona Lokomotiva bila je sigurno bolja. Najbolji igrač? Subjektivan sam, ali za mene je to vjerojatno bio lijevokrilni Krnić, reprezentativac Jugoslavije.

Soudani mi se ne sviđa

Otto Barić biranim riječima govori i o današnjem stanju na Kajzerici.

– Bio sam tamo nekoliko puta i uvjerio se kako je Lokomotiva izvrsno organiziran klub. Ne ulazeći u analizu njihovoga odnosa s Dinamom, mogu samo konstatirati ono što sam vidio. Lokomotiva ima sjajne uvjete, ona proizvodi igrače, ima vrlo dobre rezultate. Šteta je samo što nema publiku, kao u moje vrijeme kada nas je na domaćim utakmicama gledalo između pet i osam tisuća ljudi. Ali, Lokomotiva je uspjela sačuvati dušu, i ona je u ovom trenutku zdraviji klub od Zagreba, koji je dušu izgubio – nevoljko konstatira Barić i pita se:

– Volim NK Zagreb i ne mogu razumjeti kako je netko to uopće mogao dopustiti?

Jedino što lokosi još nisu uspjeli je pobjeda nad Dinamom?

– Eto, a Dinamo nije naročit. Lokomotiva zato sad ima ogromnu šansu.

Pogled iskusnoga trenera prema Dinamovoj bliskoj budućnosti?

– Od desetorice stranaca treba zadržati trojicu pravih, priključiti im darovite igrače iz generacije ‘98. i uz ozbiljan rad za godinu dana imat će vrhunsku momčad.

Koje strance zadržati?

– Sigali mi se sviđa, katkad i Fernandes, iako često ne mogu shvatiti kako taj dečko razmišlja. No, on ima sve da bi bio pravi igrač. Soudani? Baš mi se i ne sviđa, ne znam... Kada sam bio trener Rapida, imao sam stranca, primjerice, Panenku i on je za šest mjeseci postao pravi rapidler, Bečanin po svom ponašanju i razmišljanjima. Imam dojam da Dinamovi stranci nisu dovoljno infiltrirani u sredinu u kojoj igraju.

Imali biste hrabrosti na vrata staviti mladoga Šempera?

– Apsolutno, ne znam što čekaju. Zašto bi to bio rizik ako je procjena da će biti vrhunski vratar? Što će njemu Dinamo II. ili juniori? Nemam straha za toga dečka, kao što u Vinkovcima nisam imao za 18-godišnjega golmana Tomislava Radića ili Stinčića kojega sam u Zagrebu stavio na vrata s 19 godina.

Razgovarali ste s izbornikom Čačićem?

– Našli smo se dva puta, sjest ćemo ponovno i nakon sljedećih utakmica reprezentacije. Iako sam bio za Vulića, ne nalazim odabiru Čačića niti jednu zamjerku. Nezasluženo se ružno pisalo o njemu i u ovom trenutku ne vidim bolje rješenje od njega za izbornika.

Nepromišljen crveni Kramarića

Popis bez lijevoga beka i Kramarića?

– Lijevoga beka zaista nema. Gledajući Dinamo Kijev vidio sam da Vida tu poziciju može odigrati vrlo korektno. Kramarić? Znate da sam govorio da je to igrač najsličniji Bobeku, da nam taj igrač treba i po svojim kvalitetama zaslužuje biti na popisu za EP. Ali, malo sam se začudio kako je nepromišljeno dobio crveni karton u Bundesligi. To ga je bacilo unatrag, nije mu trebalo.

Ići ćete na Europsko prvenstvo u Francusku?

– Pozvao me Čačić, ali imam pozive iz albanskog i austrijskog saveza. Međutim, neću ići. Na SP u Brazil nisam išao zbog straha od klime i bolesti, a Francuske se bojim zbog opasnosti od terorizma – zaključio je Barić.

>>DJ, vlasnik butika, hakler, branitelj, sve je to bio Sreten Ćuk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije