Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za četvrtfinale

Petrović uoči dvoboja s Rusima: Nema uopće nervoze, posve sam miran

10.09.2017.
u 18:05

– Rusi su odlična reprezentacija, no mi smo bolji i pobijedit ćemo. Umorni jesmo, ali da smo još i više, za ovakve utakmice nema alibija.

Pred hrvatskim košarkašima večeras je prvi trenutak istine. Pred njima je, kao prva prepreka u nokaut fazi Eurobasketa, reprezentacija Rusije (20.30 sati), površinom najveće svjetske države.

No, postoje stvari u kojima se Hrvatska može mjeriti s Rusijom, i ovdje nije riječ o tome da bi nacionalna selekcija zemlje od 4,3 milijuna stanovnika trebala biti autsajder u srazu s reprezentacijom koja bazu crpi iz 142 milijuna stanovnika.

Štoviše, kladionice Hrvatskoj daju prednost, a u prednosti se osjećaju i naši igrači pa borbeni centar Luka Žorić ističe:

– Rusi su odlična reprezentacija, no mi smo bolji i pobijedit ćemo. Umorni jesmo, ali da smo još i više, za ovakve utakmice nema alibija. Umor nam ne smije biti alibi za nešto loše. Spremni smo i trebali bismo se plasirati u četvrtfinale.

To je ipak nokaut dvoboj

Hrvatski izbornik Aco Petrović nešto je suzdržaniji od svog iskusnog izabranika.

– Bez obzira na naše jako dobro stanje, mentalno, fizičko i taktičko, zbog svih onih loših iskustava koja ova reprezentacija ima s nokaut utakmicama, mi u ovu moramo ući kao da su izgledi 50:50.

Je li to Acu plaši nešto što mu stiže iz Hrvatske kao “feedback”?

– Izoliran sam do krajnjih granica i komuniciram samo sa svojima doma.

Osim što nam odgovara suparnik, najviše od “ponuđena” četiri, našima odgovara i termin u kojem se utakmica igra.

– Nama bolje odgovara kasnije, jer nismo baš jutarnji tipovi – priznaje Žorić.

Igranje eliminacijske utakmice nakon doručka (prvi je termin u 11.30), ne bi se svidjelo ni hrvatskom izborniku Aci Petroviću:

– Nisam očekivao da ćemo proći tako dobro kada je u pitanju termin utakmice, no meni se čini da su Rusi još zadovoljniji jer njima jutarnje utakmice još manje odgovaraju.

Dvorana je sjajna

Nakon dolaska iz Cluja u Istanbul, još je nešto što zadovoljava Petrovića, a to su obruči koji nisu ni približno tvrdi kao oni u Rumunjskoj.

– Uvjeti su za šutere fantastični, ovo su obruči koji sve upijaju i, da bi nekoga sveli na niži šuterski rang, morat će se igrati puno bolja obrana jedan na jednoga i protiv “picka”. Uopće nemam dvojbi da će najbolji ruski igrač Šved zabiti svojih 20, no mora ih zabiti uz loš postotak šuta.

A za takvo što bit će zadužen i povratnik u reprezentaciju Marko Tomas, igrač kojeg smo nekada zvali “ministrom obrane”.

– Ja tog Šveda dosad čak nisam niti gledao puno, no dobio sam materijale da ga proučim u ova dva istanbulska dana prije utakmice.

Eurobasket sa sretnim svršetkom za Hrvate nešto je što je Marko ponajviše zaslužio. Zbog svih onih ozljeda koje je pretrpio u reprezentaciji i koje su mu usporile karijeru. Kako to da se odlučio opet odazvati i pored toliko frustracija?

– Košarka je jedino što znam raditi u životu i, ako sam zdrav, ne vidim razlog da se ne odazovem. Doduše, ovo mi je zadnja reprezentativna akcija jer stižu mlađi, no tu sam jer znam da mogu pomoći. Imam ja sliku idealnog scenarija, no treba već ovu prvu utakmicu igrati kao da nam je posljednja. Moramo ući hladne glave, ali maksimalno našpanani.

Tomas kada govori čini to smireno i promišljeno, a jedino ga zbunjuje veliki promet u službenom hotelu Polat Renaissance.

– Još nemam osjećaj velike utakmice. Malo je sve zbunjujuće jer je čak 15 momčadi u jednom hotelu pa imam osjećaj kao da smo na Olimpijskim igrama. Zajednička nam je menza, puno se ulazi i izlazi ih hotela kao i iz olimpijskog sela...

Petrovićevi su veterani (Popović, Tomas, Žorić) mirni, a je li i izbornik?

– Miran sam kao rijetko kada.

Kako je s igračima?

– Došli smo ovamo baš u dobrom stanju pa kod nas postoji čak i jedna doza hladnoće.

Bitno je da budu večeras hladne glave, a vrućeg srca. 

Komentara 1

Avatar cera
cera
22:04 10.09.2017.

Mirno popušit bez nervoze!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije