Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opovrgava Klarićeve optužbe

Luka Rijeka: U Bakru nema nelegalnog nasipavanja terminala za rasute terete

Bakarski zaljev
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
24.06.2014.
u 14:59

Klarić je prije nekoliko dana kazao kako Lučka uprava Rijeka preko Luke Rijeka kao koncesionar na području Bakarskog zaljeva bespravno, bez ikakavih dozvola, projektne dokumentacije i studije utjecaja na okoliš nasipava more i na tako nasipan i neuređen prostor deponira rudaču uoči početka turističke sezone.

Nakon što je HDZ-ov saborski zastupnik i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić upozorio javnost da se u Bakarskom zaljevu događa ekocid, zbog čega će, kako je najavio, podnijeti kaznenu prijavu protiv Luke Rijeka i Vedrana Devčića kao odgovorne osobe te Lučke uprave Rijeka i odgovorne osobe Vlade Mezaka, oglasila se i prozvana strana.

Naime, Klarić je prije nekoliko dana kazao kako Lučka uprava Rijeka preko Luke Rijeka kao koncesionar na području Bakarskog zaljeva bespravno, bez ikakavih dozvola, projektne dokumentacije i studije utjecaja na okoliš nasipava more i na tako nasipan i neuređen prostor deponira rudaču uoči početka turističke sezone.

Pridružio mu se i stranački kolega Branko Bačić, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša. Bačić je podsjetio da su, nakon zatvaranja koksare, vode Bakarskog zaljeva proglašene posebno osjetljivim područjem, a usto u blizini se nalazi i izborište pitke vode. U sanaciju bivše koksare  i očuvanje Bakarskog zaljeva država je uložila 360 milijuna kuna, kazao je Bačić a sada se, zaključio je, ponavlja ekocid na pomorskom dobru kojim upravlja država.

Ravnatelj Luke Rijeka Vedran Devčić opovrgava optužbe i tvrdi kako u Bakarskom zaljevu nema ekocida. Upravo zato što su svjesni da rasuti teret utječe na kvalitetu zraka, zbog čega je 2011. kvaliteta zraka bila druge kategorije, planiraju postaviti vodobarijere na mjestima gdje lebdeće čestice nastaju, što je i predviđeno sanacijskim programom, kazao je Devčić objasnivši kako će se sanacija moći financirati samo ako na terminalu bude prometa.

Devčić tvrdi da nema nikakvog nasipavanja na terminalu za rasute terete te da se svi poslovi odvijaju u skladu s propisima, uz redovitu kontrolu nadležnih institucija.

- Odgovorno tvrdim da od nastanka Hrvatske, u zadnjih 25 godina, nikakvog nasipavanja tamo nije bilo. To je promašen istup Tomislava Klarića, jer i prostorni plan Grada Bakra, koji je usvojen u njegovom mandatu, cijeli taj dio luke predviđa za nasipavanje i širenje lučkog prostora. Mi skladišni prostor Dobra 2 koristimo u skladu s koncesijskim ugovorom zadnjih mjeseci, taj je teret odmaknut od morske obale - kazao je Devčić svjestan, kaže, da to Bakranima nije ugodno za gledati. Devčić tvrdi kako je problem što Klarić u Bakru ne želi terminal za rasute terete. Stoga sugerira da netko od HDZ-ovih ekonomskih stratega Klariću objasni da bez tog terminala riječka luka gubi milijune tona tereta bez kojeg nitko neće poduprijeti studiju isplativosti ulaganja u riječku luku i pripadajući prometni pravac. 

>> U Bakru nema nelegalnog nasipavanja terminala za rasute terete

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije