Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekcija u Zagrebu

Zlatko Mateša: Film 'Naš mali' sjajno je obrazloženje suštine Nagrade Dražen Petrović

Zagreb: Dodjela nagrada Dražen Petrovi? najboljim mladim sportašima uz projekciju dokumentarca o Draženu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/32
11.09.2023.
u 18:44

Nakon premijere u Šibeniku i prikazivanja u Vukovaru, ovo je bila treća projekcija dokumentarca 'Naš mali' koji bi se uskoro mogao pojaviti i na nacionalnoj televiziji.

Mudru odluku donijeli su čelni ljudi Hrvatskog olimpijskog odbora. Tradicionalnu, već 17. po redu, dodjelu Nagrada Dražen Petrović premjestili su iz Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović u zagrebački Cinestar Kaptol.

A tim potezom ne samo da su svečanost dodjele nagrada najboljim i najperspektivnijim mladim sportašima učinili komfornijom nego su i svim uzvanicima i laureatima omogućili da pogledaju film koji bi se, po nama, trebao prikazivati svake godine. A riječ je o dokumentarnom filmu "Naš mali" šibenske učiteljice, redateljice, Ivane Guberine i koscenarista dr. sc. Ivice Poljička.

Zagreb: Dodjela nagrada Dražen Petrovi? najboljim mladim sportašima uz projekciju dokumentarca o Draženu
1/32

Nakon premijere u Šibeniku i prikazivanja u Vukovaru, ovo je bila treća projekcija dokumentarca koji bi se uskoro mogao pojaviti i na nacionalnoj televiziji.

Iznimna Draženova ostavština

Film je sjajan prikaz ostavštine Dražena Petrovića, koji je svojom sportskom vještinom šarmirao cijeli sportski svijet ali i redateljicu filma: - Sretna sam što sam uspjela prikazati sportsku legendu koja je mladim ljudima ostavila veliko naslijeđe.

A mi stariji bismo rekli i neizbrisiva sjećanja i emocije koje je, u filmu, najbolje sažeo Draženov veliki prijatelj, danas ugledni košarkaški trener Neven Spahija.- Ja se još nisam pomirio s time da njega nema.

VEZANI ČLANCI:

Priznao je to, također u filmu, i teniski as Goran Ivanišević: - Dražen nije nikad otišao niti će otići, on je i dalje naša zvijezda vodilja.

Premda košarkaškog Mozarta nema već 30 godina, tu je njegova velika ostavština s kojom su se imali prilike upoznati najnoviji laureati nagrade koja nosi njegovo ime. A to su svjetska kadetska prvakinja u hrvanju Veronika Vilk, svjetska juniorska prvakinja u plivanju Jana Pavalić, brončani europski kadet u taekwondou Roko Bratuša te tenisač Dino Prižmić koji je bio spriječen preuzeti svoju nagradu za najboljeg mladog sportaša jer je uvršten u seniorsku reprezentaciju.

Za najuspješnije sportaše u konkurenciji parova, posada i štafeta izabran je srebrni dvojac s juniorskog SP-a u skokovima u vodu (Nevešćanin/Ledinski). Najbolja ekipa su odbojkašice (brončane europske kadetkinje), a najbolja mlada momčad su pak rukometaši (brončani s juniorskog SP-a).

Posebnu nagradu HOO-a zavrijedili su juniori Hajduka za sjajan nastup u Uefinoj Ligi mladih i nastup u finalu. Tu nagradu preuzeli su šef Hajdukove akademije Boro Primorac i predsjednik kluba Lukša Jakobušić koji je kazao:

- Ovo je inspirativan film za koji ćemo se potruditi da ga pogledaju polaznici Hajdukove Akademije.

S prijedlogom da bi svaka škola ovaj film trebala prikazati, složilo se i dvoje aktera u dokumentarcu, nekad najbolja europska košarkašica Danira Nakić Bilić i bivši Draženov suigrač Franjo Arapović koji je tijekom filma više puta pustio suzu.

- Film je realan, bez kićenja, i trebalo bi ga pustiti u školama i baš smo o tome i pričali s državnim tajnikom Pavićem, ali i ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.

A ministrica je otkrila zanimljiv detalj iz dječačke sobe svojih sinova: - Ja kod kuće imam dva košarkaša, a u njihovoj sobi je veliki Draženov poster. On je dokaz koliko se može postići trudom i disciplinom pa ću reći svim ovim laureatima da im je ovo najvažnija nagrada u životu.

A tako nekako doživjele su je i dvije velike nade ženskog sporta, priznavši da su, tijekom projekcije, i suzu pustile. - Kroz film sam vidjela da je i Draženu bilo jako teško i da se bez truda i odricanja ne može ništa postići - rekla je Veronika Vilk.

- Film je jako poučan, ali i emotivan. Dosad nisam puno znala o Draženu, jer se u školi o tome ne govori, no ovo što sam vidjela jako me inspirira - rekla nam je Jana Pavalić.

Snažna poruka filma
Kako je dokumentarac o nikad prežaljenom sportašu doživjela Draženova sugrađanka, Danira Nakić Bilić: - Ovo je film koji bi svi mladi sportaši trebali vidjeti i držim da HOO, preko svoje infrastrukture i nacionalnih saveza, to može i realizirati. A bilo bi poticajno da to vide i školarci. Film šalje snažnu poruku o tome da za uspjeh nije dovoljan samo talent već uporan rad.

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, zacijelo će nešto i poduzeti po pitanju Danirina prijedloga. Osim što je čestitao partnerima u proizvodnji filma, među kojima su i Večernji list i njegov glavni urednik Dražen Klarić, Mateša je ovako poentirao: - Nema boljeg uvoda u našu svečanost od ovakva filma koji je sjajno obrazloženje suštine ove nagrade, ali je i sredstvo razumijevanja biti sporta.

Zagrebačkoj projekciji dokumentarca "Naš mali" nazočila je i glumica Zrinka Cvitešić koja se i tako sprema za ulogu Biserke Petrović u igranom filmu o Draženu. A Zrinka je, kažu oni iz njene blizine, bila pod vrlo snažnim dojmom viđenog.

VIDEO Sergej Trifunović ponovno izvrijeđao splitske policajce, zabranjen mu je ulazak u EU i još tri zemlje

Komentara 4

HU
huhuhu
21:52 11.09.2023.

znamo da je mason!

JE
Jegermeister
23:28 11.09.2023.

Zlatko Mateša je kriminalac koji je sudjelovao u rasprodaji Hrvatske dok je bio vladi RH. Nikakva funkcija niti reklama nemoze poništiti kriminal koji je radio godinama.

L7
l7
21:46 11.09.2023.

Kad novinari promiču rad i trud, ali samo ako nisu dobili narudžbu da unište nekoga tko je sve postigao svojim radom i trudom. Licemjerje i pokvarenost na entu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije