Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža za 2019.

Tko su nominirani za Večernjakovu ružu: Odabrano 35 najpopularnijih u sedam kategorija

Foto: Željko Lukunic/PIXSELL
1/5
19.01.2020.
u 08:00

Otkrivamo tko su ljudi koji su u protekloj godini obilježili medijsku scenu i ušli u utrku za najvažniju i najstariju medijsku nagradu u Hrvatskoj. Izvrsnost i originalnost kriteriji su kojih se žiri držao prethodnih godina, a vrijedili su i ove godine pri odabiru nominiranih.

Naša televizijska, radijska i glazbena scena u 2019. godini ponudila je mnoštvo zanimljivih, zabavnih i kvalitetnih sadržaja, emisija, voditelja, glumaca i novih lica, što je dodatno otežalo zadatak žiriju Večernjakove ruže u odabiru nominiranih za Večernjakovu ružu 2019.

Zadatak da odaberu nominirane u sedam kategorija i ove godine imali su televizijske legende Miroslav Lilić i Ksenija Urličić, glazbenik Ivica Propadalo, producent Nikša Bratoš, doajen radijskog novinarstva Vojo Šiljak, redatelj Dalibor Matanić te večernjakovci Bojana Radović, Goran Gerovac, Anamarija Kronast, Maja Car i Ivana Carević na čelu s Mirjanom Žižić, pomoćnicom glavnog urednika Večernjeg lista i voditeljicom projekta Večernjakova ruža.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list arhiva

Odabrati koji su televizijski projekti bili najbolji, koja televizijska i glumačka lica su iskočila, koja nova imena su se pojavila na medijskom polju, koji glazbenici su nas oduševili u 2019. i koji radijski glasovi i emisije su privukli najviše pozornosti nije bio jednostavan ni lagan zadatak za žiri.

Izvrsnost i originalnost

Kriteriji kojih se žiri držao prethodnih godina vrijedili su i ove godine pri odabiru nominiranih. Žiri se držao sljedećih kriterija: izvrsnost, originalnost i ono što su osobe u protekloj godini ostvarile, koliko je to bilo važno za najširu javnost, a njihovo ukupno djelovanje moralo je biti kvalitetno i originalno u svom području.

Gledanost, slušanost i popularnost kod publike bili su kriteriji kojima se žiri vodio prilikom odabira nominiranih u kategoriji najbolja televizijska i radijska emisija, a isti ti kriteriji vrijedili su i kod nominiranja TV osobe i radijske osobe godine.

U kategoriji glumačko ostvarenje godine bilo je teško odabrati samo pet imena jer u prošloj godini na malim i velikim ekranima pojavilo se mnogo filmskih ostvarenja i odličnih serija s genijalnim glumačkim postavama. Puno je i mladih imena na glazbenoj i glumačkoj sceni koja su zasjala u 2019. godini i oko tih imena nije bila laka odluka, ali većina je odlučila i imena 35 nominiranih u sedam kategorija objavljujemo uskoro, kao i podatke o glasovanju.

NOMINIRANI SU:

1. TV EMISIJA GODINE

Lijepom našom (HRT)

Jedna od najdugovječnijih zabavnih emisija u Hrvatskoj i prošle je godine bila jedna od najpopularnijih, a u destinacijama u kojima se snimala tražila se karta više.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Prime time (N1)

Satirična emisija autora Borne Sora i Domagoja Zovaka prošle je godine nepogrešivo birala najaktualnije teme i obrađivala ih na duhovit način.

Foto: N1

Provjereno (NovaTV)

Tijekom 13 sezona ova je emisija postala sinonim za istraživačko novinarstvo, ponovno je razotkrivala stvari o kojima bi mnogi najradije šutjeli.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

RTL Direkt (RTL)

Jedina news emisija u kojoj gledatelji, osim aktualnih vijesti, dobivaju i dozu finog humora i komentara koji se prepričavaju i drugi dan.

Foto: Borna Filic/Pixsell

The Voice (HRT)

Nova sezona licencnog showa već je na početku pokazala da je ponovno okupila vrsne glazbenike i odličan žiri koji jamče dobru zabavu subotom uvečer.

Foto: HRT

2. TV OSOBA GODINE

Tarik Filipović

Karizmatični voditelj koji se, na njemu svojstven način, odlično snašao u jednom od najpopularnijih svjetskih kvizova “Tko želi biti milijunaš”, koji se prošle godine vratio na HRT.

Foto: Marin Tironi/Pixsell

 

Maja Medaković
Hrabra i uvijek britka, novinarka emisije “Provjereno” svojim je prilozima utjecala na brojne sudbine i pokrenula važne promjene u društvu.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

 

Zoran Šprajc
Višestruki dobitnik Večernjakove ruže i prošle je godine bio nezaobilazno lice koje je u emisiji informiralo gledatelje, ali ih i zabavljalo duhovitim dosjetkama.

Foto: Borna Filic/Pixsell

 

Mislav Togonal
Iako su teme u “Otvorenom” često “vruće”, a gosti redovito na granici verbalnog sukoba, ovaj novinar i voditelj uvijek nađe pravu mjeru i profesionalno odradi emisiju.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Daniela Trbović
Voditeljica je prošle godine predstavila vlastiti talk show Pet.com s Danielom, koji je na zabavan način predstavio sve aktualne ljude iz svijeta showbiza.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

3. RADIJSKA OSOBA GODINE

Slavin Balen (Radio 101)
Jedan od zaštitnih znakova Radija 101 koji godinama educira slušatelje svojim glazbenim znanjem, ponajprije o hip-hop i rock-glazbi.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

 

Marko Bratoš i Hrvoje Kečkeš (Narodni radio)
Popularni dvojac osebujnim humorom svako jutro zabavlja slušatelje Narodnog radija. Uz njih je i rano jutarnje dizanje svima lakše.

Foto: Narodni.hr

 

Boris Jokić (Yammat FM)
Boris Jokić po struci je doktor psihologije, ali njegova druga strast je glazba, u što se mogu uvjeriti svi koji petkom od 11 do 12 sati slušaju Yammat FM.

Foto: Jure Perišić

 

Barbara Kolar (Antena)
Iako je završila veterinu, pokazalo se da joj bijela kuta nije suđena. Za mikrofonom je već dovoljno dugo da neki njezin glas slušaju cijeli život. I uživaju!

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

 

Korado Korlević (HRT Radio Pula)
U Explori odgovara na brojna pitanja i zagonetke svijeta oko nas. Obrađuje zanimljive i kontroverzne teme, znanstvene novosti, povijesne zagonetke i trendove razvoja tehnologije.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

4. GLUMAČKO OSTVARENJE GODINE

Dado Ćosić
Glumac je dobio brojne pohvale struke i publike za ulogu u prvoj hrvatskoj zombi komediji “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Jelena Miholjević
Autentičnom i kvalitetnom ulogom u seriji “Crno-bijeli svijet” odlično je dočarala duh Zagreba u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Krešimir Mikić
Nominaciju je zaslužio odličnom ulogom u filmu “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana. Za glavnu ulogu u ovom filmu nagrađen je i na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Momčilo Otašević
Od jeseni prošle godine pratimo ga u ulozi Saše u popularnoj dramskoj seriji Nove TV “Drugo ime ljubavi”, a publika ga je voljela i u hit-serijalu “Na granici”.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Alma Prica
Dobitnica više Zlatnih Arena i Nagrada hrvatskog glumišta oduševila je ulogom žene koja spašava djecu u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

5. GLAZBENIK GODINE

Tony Cetinski
Najveće koncertne dvorane u regiji bile su pretijesne za sve one koji su željeli biti dijelom spektakla na Tonyjevoj turneji #samoljubav koja je definitivno obilježila prošlu godinu.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Petar Grašo
Jedan je od najizvođenijih glazbenika u godini koja je za nama, njegovi su hitovi dominirali domaćim radijskim eterom. Godina mu je bila ispunjena i uspješnim koncertima.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Prljavo kazalište
Publika je jedva dočekala dva zagrebačka koncerta u zagrebačkoj Areni, i to trideset godina nakon spektakla koji su legendarni rokeri priredili na Jelačićevu trgu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Severina Kojić
U godini koja splitskoj pjevačici nije bila laka, svojom je raskošnom turnejom “The Magic Tour” punila dvorane u Hrvatskoj i regiji te još jednom potvrdila svoje mjesto na vrhu.

Foto: Jani Ugrin

Luka Šulić

Dvije godine Luka Šulić pripremao je svoj novi album, Vivaldijeva “Četiri godišnja doba, koji je odmah po objavljivanju došao na sam vrh Billboardove klasične top-liste

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

6. RADIJSKA EMISIJA GODINE

Kad se smijah tad i bijah (HRT Radio Split)
Humoristična emisija koja se emitira od 1991. i jedna je od najslušanijih. Na zabavan način komentira aktualna društvena događanja i stalno generira novu publiku.

Foto: PR

Intervju tjedna (Radio 101)
Emisija koja uvijek izaziva brojne reakcije jer izborom gostiju i načinom obrade tema nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili, kako oni sami kažu, nema čega nema.

Foto: PR

Tužibaba (HRT Radio Rijeka)
Jedna od najpopularnijih radijskih emisija u Hrvatskoj, “Tužibaba” Roberta Ferlina svakog petka u 9.15 donosi nove pokude i pohvale svim službama koje su to zaslužile.

Foto: PR

Ko žena (Radio Korčula)
Četiri žene, šest godina trajanja, 137 emisija, više od 160 gostiju koji su razgovarali o ravnopravnosti spolova. Ugošćuju poznate i sve one koji imaju što reći o položaju žena.

Foto: PR

Povratak u budućnost (HRT HR 2)

Robert Mareković donosi svoj pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i – kao što slogan emisije kaže – malo 70-ih. Dodatni je bonus stalna rubrika posvećena Elvisu Presleyu.

Foto: PR

7. NOVO LICE GODINE

Roko Blažević
Mladi glazbenik obilježio je proteklu godinu profesionalnim nastupom na Eurosongu i brojnim drugim zapaženim samostalnim nastupima.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Jure Brkljača
Zadranin u čiji se specifičan glas i scenski izričaj publika zaljubila još u showu “The Voice”, penje se u glazbenoj karijeri, a suradnja s Miroslavom Rusom pokazala se kao pun pogodak.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Elizabeta Brodić
Glumica i sama kaže da joj je godina za nama bila jedna od najplodonosnijih, a publici se posebno svidjela u seriji Nove TV “Drugo ime ljubavi”.

Foto: Nova TV

Lu Jakelić
Lucija Jakelić iz Đurđevca, koja je pod umjetničkim imenom Lu prošle godine izdala album prvijenac “Sve o čemu sam šutjela”, odmah je oduševila glazbene kritičare.

Foto: Instagram/riley.loudermilk


Tara Thaller
Glumica koju je šira televizijska publika zapamtila po pobjedi u showu “Zvijezde pjevaju” neprijeporni talent pokazala je u prvoj domaćoj seriji “Uspjeh” na HBO-u.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije