Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sliku svoju ljube

Skuhala ih televizijska slava pa su napustili poslove u restoranima

kolaž
Foto: Pixsell
1/6
29.02.2016.
u 10:30

Bez obzira na njihov talent i kreativnost, dobar dio kuhara je samouk, no malo tko je nakon instantne medijske slave spreman dodatno nastaviti učiti

Koji je to osjećaj, kakve emocije i što se događa s ljudima kada im se lik – uglavnom zato što iza njih postoji i djelo – pojavi “u televizoru”? Nije važno na kojoj televiziji i u kakvoj emisiji, kakvog koncepta, koliko razrađenoj već – upravo “u televizoru”. Teško je to doznati jer je malo tko spreman preispitati se i priznati promjene, a njih, neupitno – ima.

Samouki, a chefovi?

Među ljudima koji su doživjeli osobnu i profesionalnu promjenu ugledavši svoj lik na ekranu je i desetak hrvatskih kuhara. Sama činjenica da su zvanje kuhara “pofrancuzili” u – “chef”, prvi je korak prema onome što se, ali samo u našim okvirima, naziva medijskom slavom. No, ona je na tako tananim nogama da je od pojavljivanja na televiziji ili na stranicama magazina i društvenih kronika do propasti i zaborava dijele milimetri. Na prste se mogu nabrojiti ugostitelji i kuhari, bili oni školovani ili, što je češće kod nas, samouki, koji su uspjeli o(p)stati u svojim restoranima nakon blic-slave.

Štoviše, ima i onih koji su se u medijskoj mašini našli i bez pokrića i plesali samo jednu sezonu. Gastronomija je popularna, dobra ponuda hrane i vina privući će i autore vrlo gledanih inozemnih food programa da svoje emisije snimaju kod nas, no ono što se u takvim situacijama dogodi jest da su im domaćini kuhari koji ne samo da ne rade u struci već ih nitko i ne želi zaposliti.

Od slave se nitko nije najeo

Razloga je više – od, što bi se reklo rječnikom za razvode, neslaganja karaktera do odnosa prema svetom pravilu u kuhinji – normativima i inventurnim listama, vojsci osoblja koja radi iza zidova kuhinje i za koje malo tko zna, paljenja dlanova mladim kuharima na ploči za pečenje, što su neki radili, do osobnog imidža kada je riječ o kuharima koji rade ili su radili u velikim i zvučnim restoranima. Rjeđi su, ali i takvih ima među kuharima koje smo imali prilike vidjeti posljednjih sezona u televizijskim emisijama, a koji su omirisali medijsku slavu, oni koji kuhaju u svojim restoranima.

Naime, oholost će prije odbiti nego privući gosta, a živi se od novca. Teško od slave i rijetkih sponzora. Osim toga, većina restorana u kojima “slavna imena” kuhaju drži poprilično visoke cijene pa posjetitelji, kada već dođu, za taj novac očekuju da upravo oni budu zvijezde večeri, a ne chef kojem je zadatak da se pojavi i pokupi lovorike za svoj rad. Ili kritiku. 

>>Njegova je kuhinja bila hram gastronomije, ali Violier nije izdržao stres za štednjakom

>>Pažanin zavapio 'Kad će ovaj dan završit?', a Špiček iz očaja komentirao 'dobro obrađene masline'

Komentara 16

US
USA
11:17 29.02.2016.

Jos jedan u nizu clanaka koji povtrdjuje da je teze zavrsiti za smetlara nego za novinara. Hrpa pausalnih gluposti bez smisla i konkretnih imena. Iz kojeg razloga su kao oprema clanka dodane slike skolovanih kuhara sa uspjesnim karijerama, zna samo novinarka i pametni urednik. Clanak o propalim kuharima opremiti slikama uspjesnih kuhara mogu samo osobe koje su novinarstvo svele na najnize grane.

FI
Fisherman
12:40 29.02.2016.

Od tih kuhara su napravili zvjezde...a ljudi upisali trogodisnju srednju skolu i jedva ju zavrsili sto dovoljno govori o njihovim sposobnostima.Dokazano je da na svakih tisucu upisanih samo jedan upise tu skolu zato jer to voli,a svi drugi jer see ocijenama nemaju gdje upisat osim za kuhara ili zidara....

ST
Stipan
12:48 29.02.2016.

Nije mi poznato da su kuhari ikad bili inteligentni . Kad neko nije mogao nigdje, išao je u kuhare! Uvijek se govorilo da je svaki udaren tavom po glavi! Ta trenutna popularnost na svim europskim TV. Je momentalno čudo i većina nije tako dobra. Puno ih reklamira gotovu hranu i samo su instrument gastro industrije. Pravom , a jako ih je malo , kuharu netreba taj jeftini cirkus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije