Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Beatles

Rock and roll "gospodari prstenova" u filmu koji morate pogledati

Foto: Profimedia
1/6
06.03.2022.
u 19:00

"Get Back" je nešto poput Bergmanovih "Prizora iz bračnog života", psihološki i radni portret Beatlesa na vrhuncu slave i kreativnih sposobnosti

Beatles "Get Back", "Vratite se", ili "Povratak", naziv je koncertnog filma koji se od 10. veljače prikazivao u zagrebačkom IMAX kinu u Arena Centru, pa ste na velikom, dapače najvećem kino-platnu mogli posvjedočiti zadnjem nastupu Beatlesa uživo s početka 1969., na krovu njihove diskografske kuće Apple u londonskoj ulici Savile Row.

Je li moguće da se točno pedeset i tri godine nakon originalnog posljednjeg londonskog uprizorenja Beatlesa, održanog krajem siječnja 1969., čitava planeta ponovno bavi Beatlesima? Itekako, jer, u režiji oscarovca Petera Jacksona rock and roll "gospodari prstenova" Beatlesi krajem prošle godine dobili su svoj ultimativni dokumentarac "Get Back" u trajanju od skoro devet sati, podijeljen u tri epizode na američkom televizijskom kanalu Disney, koji je pobrao lovorike kritike i javnosti, a Petera Jacksona vjerojatno uskoro očekuje još jedna nagrada Oscar.

Pričao sam nedavno s Đelom Hadžiselimovićem koji je godinama odabirao dokumentarni program na HTV- u, a sad to isto radi na kanalu Doku TV, i pitao ga koliko koštaju te višesatne epizode dokumentarca o Beatlesima, te hoće li ih neka naša televizijska kuća kupiti, na što mi je odgovorio da je teško kod nas pozicionirati skoro trosatne epizode u redovitom televizijskom programu.

Televizijska publika gubi koncentraciju, barem kod nas, ali ne i u svijetu. Peter Jacksonova trodijelna dokumentarna saga o Beatlesima požnjela je rijetko viđen uspjeh, a završni dio trećeg dijela trilogije, zadnji koncert Beatlesa na krovu londonske zgrade, pripremljen je za IMAX kina kao zasebno izdanje i marketinška predigra za istovremeno DVD i Blu-ray izdanje čitavog dokumentarca "Get Back" koje se na svjetskom tržištu pojavilo 8. veljače.

"The Beatles: Get Back - The Rooftop Concert" naziv je programa u trajanju od 66 minuta o njihovom zadnjem nastupu uživo, tri godine nakon što su 1966. prekinuli s turnejama i posvetili se radu u tonskom studiju. Produkcijski uređen za velike IMAX ekrane u posebnim kino dvoranama, digitalno remasterirane slike i zvuka u IMAX DMR tehnologiji, press najava veli da ćete u kinu "imati doživljaj kao da ste zaista tamo s Johnom, Paulom, Georgeom i Ringom, u 1969. godini i sudjelujete u ispisivanju povijesti".

I doista, crvena Ringova kabanica, Lennonov krzneni kaput ili Harrisonove zelene hlače nikada nisu bili tako veliki kao kad ih pogledate u zadnjoj reinkarnaciji Beatlesa na velikom ekranu IMAX kina, niti je zvuk posljednjeg uprizorenja Beatlesa uživo ranije bio tako dobar kao ovom prilikom, u režiji Gilesa Martina - sina Georgea Martina, legendarnog producenta Beatlesa - zaslužnog za novi remiks zvuka sa starih vrpci Beatlesa.

Vijest da redatelj Peter Jackson nekoliko godina priprema dokumentarni film "Get Back" o Beatlesima dobila je službenu najavu premijere u studenom 2021., na američki praznik Dana zahvalnosti, na kanalu Disney Plus. Više stotina sati neobjavljenih filmskih materijala iz 1969. koji su Jacksonu stajali na raspolaganju iz originalnih snimaka, napokon su bili montirani i objavljeni kao trodijelna televizijska serija u skoro trosatnim epizodama.

Nedvojbeno se radilo o najambicioznijem projektu povezanom s Beatlesima nakon dokumentarne serije "Anthology" iz 1995., a pored nove dokumentarne serije planirana je bila i digitalno pročišćena verzija originalnog filma "Let It Be" redatelja Michael Lindsay-Hogga iz 1970., izvorišta čitave ove priče.

Radillo se o vizualnim i zvučnim materijalima snimljenima u siječnju 1969., kada su Beatlesi dvadesetak dana u Londonu snimali film i album, održali svoj posljednji zajednički nastup na krovu, a sve skupa kasnije je bilo objavljeno 1970. kao film i album "Let It Be". Ali, pokazalo se, to je bila samo "skraćena verzija".

Foto: Arena Hospitality Group

Iz stotina preostalih sati neiskorištenih materijala Peter Jackson nakon trogodišnjeg rada priredio je nanovo i maestralno montiranu dokumentarnu seriju s digitalno uređenom i pročišćenom slikom, fascinantnim svjedočanstvom kreativnog rada Beatlesa u tonskim studijima, gdje se osim sjajnih pjesama koje izviru kao na vrpci jasno vidi i posebna komunikacija koja je vladala među članovima najveće rock grupe na planetu.

Nakon sjajnih dokumentaraca Martina Scorsesea o Bobu Dylanu i Georgeu Harrisonu, Beatlesi su za svog kuratora dobili "gospodara prstenova" Petera Jacksona, kojemu su sati zanimljivih, a neobjavljenih video materijala predstavljali duboki bazen iz kojega je mogao zagrabiti koliko je htio. Problematičan tijek objave originalnog filma i albuma Beatlesa 1970., odgađanog nekoliko puta, razlogom je što su u arhivu ostali mnogi sati filmske vrpce koji su sada taktikom "naknadne pameti" i sjajne montaže napokon objavljeni.

Peter Jackson u prvoj je verziji imao čak 18 sati montiranog materijala, pa je itekako razočaravajuće da se na skorašnjem DVD izdanju filma "Get Back" osim viđene televizijske verzije dokumentarne trilogije neće naći ništa od dodatnih materijala. No, ono što se vidi doista je fascinantno svjedočanstvo rada Beatlesa u tonskom studiju, pri čemu posljednji koncert "na krovu", koji se sada prikazuje u kino dvoranama, ostaje završni prilog historiografiji grupe koja je promijenila povijest kulture 20. stoljeća.

Znamo li da se radilo o snimkama članova Beatlesa koji u tonskom studiju opušteno razgovaraju i prosviravaju pjesme za (tada) novi album "Let It Be", jasno je da Jackson jednostavno nije mogao pogriješiti novom montažom Lennona, McCartneya, Harrisona i Starra, koji su sami po sebi neusporedivo zahvalan materijal, pogotovo iz vremena kad su bili mladi i puni elana, doskočica i sjajne glazbe.

Skoro devet sati materijala u trodijelnom dokumentarcu "Get Back" bili su takav bunar do sada nepoznatih i sjajnih sekvenci da možemo zahvaliti novokapitalističkom nagnuću za profitom njihove kompanije što su desetci sati sačuvanih filmskih i audio vrpci rada Beatlesa nakon 50 godina napokon bili objavljeni. Novi dokumentarac "Get Back" bio je toliko presudan za proučavanje Beatlesa da je u velikoj mjeri čak i promijenio općepoznate zaključke koji su do sada smatrani "svetim pismom" o karijeri najznačajnijeg sastava u povijesti rocka.

Snimajući novi album i pripremajući koncertni nastup u siječnju 1969., par mjeseci nakon "Bijelog albuma", Beatlesi su ušli u Twickenham filmski studio, a s njima i redatelj Michael Lindsay Hog, čiji je tadašnji film "Let It Be" objavljen 1970., kad i istoimeni album. No, ono što je godinama bilo skraćeno svjedočanstvo "siječanjske diktature" Beatlesa pada u vodu pred onim što nudi novi, daleko cjelovitiji Jacksonov prikaz snimanja, druženja, razgovora i života Beatlesa.

Kad ga gledate, mnoge zabetonirane istine padaju u vodu; Lennon i McCrartney nisu bili rivali, nego partneri koji su se voljeli i cijenili naočigled kamera i svih prisutnih. Jednako talentirani i moćni, upravo su neodoljivi kad gledate njihovu suradnju u studiju u trenucima dok pršte ideje, rađaju se nove pjesme, a oni poput najboljih sparing partnera podržavaju jedan drugoga.

"Get Back" je nešto poput Bergmanovih "Prizora iz bračnog života", psihološki i radni portret Beatlesa na vrhuncu slave i kreativnih sposobnosti. Taj siječanj 1969. bio je dokaz da su Beatlesi bili sposobni pripustiti kamere u studio u vrijeme najosjetljivijeg dijela rada i razotkriti sve međusobne odnose, bez obzira na status neupitnih planetarnih božanstava rocka. I nakon svega toga popeti se na krov londonske zgrade gdje su uživo demonstrirali snagu novih pjesama, koje su umjesto novog početka ipak postale njihov završni labuđi pjev koji je sada u IMAX kinima moguće pogledati u najboljem audiovizualnom izdanju.

VIDEO Pogledajte tko je nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji Novo lice godine

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije