Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Pogledajte Ružin vremeplov – Ena Begović po kipić je došla ravno s predstave u kostimu

Večernjakova ruža
Foto: Siniša Hančić/History I/C
1/6
19.01.2022.
u 12:12

Glasovanje za najprestižniju medijsku nagradu u Hrvatskoj je počelo. Kome želite darovati ružu?

Večernjakova ruža, prva, najstarija, najutjecajnija i najeminentnija medijska nagrada u Hrvatskoj može se čitati i kao svojevrsna posveta velikim kreativcima, ikonama naše scene. Od 1994. godine slavimo medijske osobe koje nam uljepšavaju svakodnevicu.

U ovom trenutku, uoči uzbuđenja oko novih nominacija, odlučili smo se prisjetiti i nekih od najemotivnijih trenutaka i najvećih faca koje su obilježile Ružu. Odlutajte s nama Ružinim vremeplovom.

Kroz povijest, Večernjakov kipić odnijele su legende kao što je Oliver Dragojević koji je jedan od prvih laureata 1994. godine.

Foto: Siniša Hančić/History I/C

Uz Dragojevića, prvu Ružu osvojili su i Oliver Mlakar i tada vrlo mlada Doris Vučković, kojima su pripale Ruže za TV osobe 1994. godine, zatim grupa E. T. te Maja Blagdan koji su osvojili glazbene Ruže te glumac Filip Šovagović.

Jedan od rekordera u broju osvojenih ruža je Oliver Mlakar koji u svojoj kolekciji ima četiri Večernjakove ruže, a 2019. godine osvojio je i Ružu za životno djelo.

Ružu je posvetio supruzi Dunji i u razgovoru se prisjetio prve dodjele Večernjakove ruže. – Mislim da su i neki drugi zaslužili Ružu za životno djelo, ali nije mi žao – rekao nam je Oliver koji je na prvoj dodjeli Večernjakove ruže osvojio ovu nagradu kao najbolji voditelj. Ova Ruža imat će posebno mjesto u mom ružičnjaku – izjavio je.

Foto: Siniša Hančić/History I/C

Koliko su tim kreativcima Ruže značile, možda najbolje svjedoči i trenutak kada je Ena Begović 1995. ravno sa scene HNK Zagreb došla na dodjelu. Kao iz filma, Ena je u kostimu uskočila automobil te se dovezla na svečanu dodjelu u Kerempuh kako bi zahvalila svima koji su joj pružili podršku.

Foto: Siniša Hančić/History I/C

Jedan od dirljivijih trenutaka s Večernjakove ruže, koji će se dugo pamtiti, jest onaj kada je Mladen Kušec primio „cvjetić“ za radijsku emisiju ''Bijela vrana''. Emisiju je posvetio djeci, a antologijsku pjesmu ''Tonkica Palonkica frr'' svojem sinu Goranu. Rekao je: „Tonkica je moj sin Goran Kušec, koji danas radi na radiju. Igrao sam se malo, znao sam da ljudi misle da je to curica“. U svojoj je izjavi drhtao od uzbuđenja, a cijela se dvorana digla na noge i popratila velikim pljeskom čuvara našeg djetinjstva.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Najveći “buket” odnio je Trpimir Vicković Vicko. Sa svojih sedam ruža u kategoriji radijskog voditelja, on je rekorder u broju osvojenih Ruža. Vicko se u zadnjem intervjuu s Večernjim listom prisjetio prve osvojene Ruže kada je nagradu dijelila Janica Kostelić. – Bilo mi je veliko razočaranje kada su zapravo vizualnim efektom simulirali njezinu prisutnost. No, prvom prilikom sam tražio čestitarske puse od Janice.

Foto: Siniša Hančić/History I/C

Ruža se održala i u najtežim trenucima, a to dokazuje i turbulentna 2020. Te godine ispisali smo povijest i održali prvu virtualnu Ružu bez prisutnosti nominiranih i prezentera u Hrvatskom narodnom kazalištu. U čast internetu i svemu što nam je pružio, ove smo godine osnovali i osmu kategoriju, Digitalnu ružu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije