Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUHAN I PEČEN

Otkriveni kuhari - chefovi novog kulinarskog showa HRT-a

Kuhan i pečen
Foto: Božidar Prezelj/HRT
1/11
26.08.2019.
u 12:23

David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača – plejada je uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara koja će pomagati svojim natjecateljima, dok će zadnju riječ imati sudac - jedan od najpoznatijih I najcjenjenijih hrvatskih kuhara Tom Gretić.

Jutros su u HTV-ovoj emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ ekskluzivno predstavljeni svi kuhari – chefovi koji će voditi 64 natjecatelja kroz prvu sezonu novog kulinarskog showa ‘Kuhan i pečen’.

David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača – plejada je uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara koja će pomagati svojim natjecateljima, dok će zadnju riječ imati sudac - jedan od najpoznatijih I najcjenjenijih hrvatskih kuhara Tom Gretić.

U HRT-ovom studiju i emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovali su Christian Misirača i Ivan Erak – ne skrivajući zadovoljstvo što sudjeluju u kulinarskoj utrci, u kojoj na traci stiže iznenađenje za natjecatelje – namirnice, s kojima moraju napraviti što bolje jelo u predviđenom roku.

Upoznali su gledatelje s pravilima showa koji će se prikazivati od 1. listopada na HTV 2:

- U svakoj su emisiji po 4 natjecatelja. Mi ih ne odabiremo, već su nam dodijeljeni, te što se tiče nas kuhara mentora – jednako smo raspodijeljeni kroz prvu sezonu. Tri su kuhanja u svakoj emisiji - u prvome krugu natječu se dva natjecatelja, iz kojega samo jedan izlazi kao pobjednik. U drugome se krugu natječe novi par, kojemu također pomaže njihov profesionalni kuhar. Pobjednik tog kruga i pobjednik prvoga kruga “nadkuhavaju” se potom u trećem krugu u kojemu u pola sata moraju skuhati i glavno jelo i desert, ali svaki natjecatelj tada ima “samo za sebe” svojeg profesionalnog kuhara. Pobjednik emisije čeka pobjednika iduće tri emisije kako bi se s njima suočio u polufinalnoj emisiji, na kraju koje dobivamo jednoga od četiri finalista.

Uz suca Toma Gretića – glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, koja je gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica Parlaonice, a ova svestrana televizijska i kazališna glumica iza sebe ima diplomu studija psihologije na Filozofskom fakultetu, magisterij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te diplomu Akademije dramskih umjetnosti.

Tko su kulinarski mentori?

DAVID SKOKO – sinonim za pripremu pravih ribljih čudesa na tanjuru, među najpoznatijim je hrvatskim kulinarskim imenima, a za sebe nerijetko ističe da je - ribar. Iako se kroz srednjoškolsko obrazovanje educirao za smjerove stolara i agronomskog tehničara – obrazovanje je zaključio kao kuhar te vrlo brzo postao prepoznat ne samo u domaćim već i svjetskim kuhinjama, kao nezaobilazan predavač, gost, savjetnik ili prvi čovjek kuhinje enogastro događanja. U svoju karijeru upisuje i brojne svjetske tv projekte među kojima i Richmanov ‘Trip of a lifetime’, Bourdainov ‘No reservations’, ‘World’s greatest motorcycle rides’ Henryija Colea ili Skehanov ‘Croatia’s hidden food scene’ te vlastitu emisiju na 24 Kitchen. Zaljubljenik je dva kotača, koji u svojoj kuhinji uz zdrav način prehrane – promovira i sportski život.  u suradnji s Udrugom Roda – 2017. sudjelovao u edukaciji majki-zatvorenica u Požeškoj kaznionici.

Foto: Božidar Prezelj/HRT

IVAN ERAK – Za sebe kaže kako je od malih nogu znao da će postati kuhar, te nakon što je kulinarska umijeća dokazao baki – s odličnim uspjehom je to dokazao i Ugostiteljsko-turističkoj školi, a potom krenuo osvajati nepca u zagrebačkim restoranima. Danas je šef kuhinje u hotelu ‘Palace’ – najdugovječnijem zagrebačkom hotelu. Protiv stresa se ne bori hranom, već odlascima u prirodu, a dok u kino vodi djecu, u kazalište najradije odlazi sa suprugom.

Foto: Božidar Prezelj/HRT

CHRISTIAN MISIRAČA – Iako je kulinarsko obrazovanje stjecao u Zagrebu, 1996. godine odlazi u New York, u kojemu usvaja kulinarske vizije kod Jean-Georgesa Vongerichtena, od legendarnog chefa Matsuhisa te čuvene Linde Rodriguez (Nobu restoran – vlasnik Robert De Niro, Bond Street restoran) te stvara vlastitu viziju kulinarske revolucije – što počinje primjenjivati vrativši se u Zagreb. Stoji iza velikih projekata (Trilogija, El Bull steakhouse, ‘gostionica Tip-Top’), a među omiljenim je kulinarskim imenima u krugovima ambasadora (Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Grčka itd.), custom – catering za setove u Hrvatskoj filmskih ekipa (što domaćih, što velikih svjetskih produkcija), a nije mu strano ni kuhanje za predsjednika RH – naime, jedino nije kuhao za prvog predsjednika RH dr. Franju Tuđmana, dok je za aktualnu predsjednicu države Kolindu Grabar – Kitarović kuhao u nekoliko navrata.  Vlasnik je dviju kuharskih kapa - priznanja Gault Millaua, a osim u BBC-evom dokumentarnom serijalu ‘Working lives Croatia’ pojavljuje se i s Dhrevom Bakerom u epizodi ‘Croatia’s Finest’ u našoj divnoj Baranji, te je poznat iz HRT-ovog showa ‘’Kruške i jabuke’’.

Foto: Božidar Prezelj/HRT

MATE JANKOVIĆ – Nakon što je stekao zvanje kuhara, profesionalni počeci nisu bili nimalo lagani - počeli su pranjem podova i guljenjem krumpira, no usavršavanjem kulinarskih tehnika ( što zahvaljuje majci koja bi mu ostavljala ručkove koje bi morao dovršiti) – posložio je brojne menije u hrvatskim restoranima, a u CV-u mu stoji i suradnja na ‘No Reservations’ – serijalu svjetskog kulinarskog putopisca Bourdainea. Iza njega su suradnje na domaćim kulinarskim showovima, a kao najveće postignuće ovaj zaljubljenik u kobasice i pobornik Go local koncepta upisuje vlastiti street food restoran, u kojemu se serviraju jela od domaćih kobasica uz svježe namirnice – sve s farmi iz okolice Zagreba. Želio je postati pilot, jer voli visine I avione, a uz pisanje kolumni I blogova – interes i hobi – puštanje glazbe u raznim klubovima.

Foto: Božidar Prezelj/HRT

IVANA BEKAVAC – Iako je završila 2. Opću gimnaziju u Zagrebu (poznatu i kao ‘Križanićeva - bivša kultura’) – bez dvojbi je studij odabrala u New Yorku – jednu od najprestižnijih kulinarskih škola ‘The Culinary Institute of America’! Stažiranje i stjecanje novih kulinarskih vještina odradila je u nekim od ponajboljih NY restorana, a vrativši se u Hrvatsku – radi u ponajboljim restoranima duž jadranske obale, a potom i u slovenskoj Hiši Franko (Top 50 najboljih restorana u svijetu), a mentorici Ani Roš zahvaljuje na novom pogledu na kulinarstvo. Već 9 godina živi ‘na putu’ te se uskoro nada konačno ga raspakirati I pokrenuti nešto svoje. 'Trčanjem – protiv stresa’ – njezin je moto, a slobodne trenutke u Zagrebu posveti volontiranju u Dumovcu.

Foto: Božidar Prezelj/HRT

ANITA MARGIĆ – Ova Siščanka nakon Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kao radni terepeut nastavlja visoko obrazovanje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, i nastavlja ga na talijanskom Fakultetu Gastronomskih znanosti, a stažiranje uspješno provela u Piazzi Duomo (Alba). Nesvakidašnji put jednog chefa, reklo bi se. Nakon niza zagrebačkih poslodavaca, postala je i vlasnicom restorana na obali, u Vodicama. Svoje televizijsko iskustvo ostvarila je najprije kao asistent i savjetnik s Anom Ugarković, renomiranim tv-kulinarskim imenom, a nadalje osvojila i svojom pojavom ispred kamera, u HRT-ovom dvoboj - showu ‘Kruške i jabuke’, nakon čega je postala pravi master znalac – komunikacije s ‘’foodiesima’’ ispred malih ekrana.  Sudjelovanje u HRT-ovom showu ‘Kruške i jabuke’ bio mi je dokaz da upravo onda - kada radiš ono što voliš, nijedan izazov nije prevelik, i završi uvijek kao zabava.’’

Foto: Božidar Prezelj/HRT

Podsjetimo, riječ je o licencnom formatu BBC-a, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera, a koji je je nakon Kanade zaživio i u hrvatskoj verziji. U programu Hrvatske radiotelevizije, nakon što se prikazivala najava novog kulinarskog showa u kojoj je teško bilo zaključiti tko su poznati chefovi ispred kamere, od danas su u emitiranju najave HRT-ove kulinarske tv poslastice u kojima upoznajemo svih 6 mentora kuhara, iščekujući početak showa - 1. listopada, 2019.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije