Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz TV

Otkriveni kuhari - chefovi novog kulinarskog showa HRT-a

David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača – plejada je uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara koja će pomagati svojim natjecateljima, dok će zadnju riječ imati sudac - jedan od najpoznatijih I najcjenjenijih hrvatskih kuhara Tom Gretić.
26. kolovoza 2019. u 12:23 0 komentara 2674 prikaza
Kuhan i pečen
Foto: Božidar Prezelj/HRT
Pogledajte galeriju 1/11

Jutros su u HTV-ovoj emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ ekskluzivno predstavljeni svi kuhari – chefovi koji će voditi 64 natjecatelja kroz prvu sezonu novog kulinarskog showa ‘Kuhan i pečen’.

uskoro na TV-u Na HRT-u kreće novi kulinarski show, vodi ga bivša natjecateljica 'Plesa sa zvijezdama'

David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača – plejada je uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara koja će pomagati svojim natjecateljima, dok će zadnju riječ imati sudac - jedan od najpoznatijih I najcjenjenijih hrvatskih kuhara Tom Gretić.

U HRT-ovom studiju i emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovali su Christian Misirača i Ivan Erak – ne skrivajući zadovoljstvo što sudjeluju u kulinarskoj utrci, u kojoj na traci stiže iznenađenje za natjecatelje – namirnice, s kojima moraju napraviti što bolje jelo u predviđenom roku.

Upoznali su gledatelje s pravilima showa koji će se prikazivati od 1. listopada na HTV 2:

- U svakoj su emisiji po 4 natjecatelja. Mi ih ne odabiremo, već su nam dodijeljeni, te što se tiče nas kuhara mentora – jednako smo raspodijeljeni kroz prvu sezonu. Tri su kuhanja u svakoj emisiji - u prvome krugu natječu se dva natjecatelja, iz kojega samo jedan izlazi kao pobjednik. U drugome se krugu natječe novi par, kojemu također pomaže njihov profesionalni kuhar. Pobjednik tog kruga i pobjednik prvoga kruga “nadkuhavaju” se potom u trećem krugu u kojemu u pola sata moraju skuhati i glavno jelo i desert, ali svaki natjecatelj tada ima “samo za sebe” svojeg profesionalnog kuhara. Pobjednik emisije čeka pobjednika iduće tri emisije kako bi se s njima suočio u polufinalnoj emisiji, na kraju koje dobivamo jednoga od četiri finalista.

Uz suca Toma Gretića – glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, koja je gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica Parlaonice, a ova svestrana televizijska i kazališna glumica iza sebe ima diplomu studija psihologije na Filozofskom fakultetu, magisterij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te diplomu Akademije dramskih umjetnosti.

'NIKAD NE BACAJ STARI KRUH' Poznati hrvatski kuhar podijelio zlatne savjete: Budite Seinfeld u kuhinji, a ne Stipe u gostima

Tko su kulinarski mentori?

DAVID SKOKO – sinonim za pripremu pravih ribljih čudesa na tanjuru, među najpoznatijim je hrvatskim kulinarskim imenima, a za sebe nerijetko ističe da je - ribar. Iako se kroz srednjoškolsko obrazovanje educirao za smjerove stolara i agronomskog tehničara – obrazovanje je zaključio kao kuhar te vrlo brzo postao prepoznat ne samo u domaćim već i svjetskim kuhinjama, kao nezaobilazan predavač, gost, savjetnik ili prvi čovjek kuhinje enogastro događanja. U svoju karijeru upisuje i brojne svjetske tv projekte među kojima i Richmanov ‘Trip of a lifetime’, Bourdainov ‘No reservations’, ‘World’s greatest motorcycle rides’ Henryija Colea ili Skehanov ‘Croatia’s hidden food scene’ te vlastitu emisiju na 24 Kitchen. Zaljubljenik je dva kotača, koji u svojoj kuhinji uz zdrav način prehrane – promovira i sportski život.  u suradnji s Udrugom Roda – 2017. sudjelovao u edukaciji majki-zatvorenica u Požeškoj kaznionici.

Kuhan i pečen | Autor : Božidar Prezelj/HRT Foto: Božidar Prezelj/HRT

IVAN ERAK – Za sebe kaže kako je od malih nogu znao da će postati kuhar, te nakon što je kulinarska umijeća dokazao baki – s odličnim uspjehom je to dokazao i Ugostiteljsko-turističkoj školi, a potom krenuo osvajati nepca u zagrebačkim restoranima. Danas je šef kuhinje u hotelu ‘Palace’ – najdugovječnijem zagrebačkom hotelu. Protiv stresa se ne bori hranom, već odlascima u prirodu, a dok u kino vodi djecu, u kazalište najradije odlazi sa suprugom.

Kuhan i pečen | Autor : Božidar Prezelj/HRT Foto: Božidar Prezelj/HRT

CHRISTIAN MISIRAČA – Iako je kulinarsko obrazovanje stjecao u Zagrebu, 1996. godine odlazi u New York, u kojemu usvaja kulinarske vizije kod Jean-Georgesa Vongerichtena, od legendarnog chefa Matsuhisa te čuvene Linde Rodriguez (Nobu restoran – vlasnik Robert De Niro, Bond Street restoran) te stvara vlastitu viziju kulinarske revolucije – što počinje primjenjivati vrativši se u Zagreb. Stoji iza velikih projekata (Trilogija, El Bull steakhouse, ‘gostionica Tip-Top’), a među omiljenim je kulinarskim imenima u krugovima ambasadora (Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Grčka itd.), custom – catering za setove u Hrvatskoj filmskih ekipa (što domaćih, što velikih svjetskih produkcija), a nije mu strano ni kuhanje za predsjednika RH – naime, jedino nije kuhao za prvog predsjednika RH dr. Franju Tuđmana, dok je za aktualnu predsjednicu države Kolindu Grabar – Kitarović kuhao u nekoliko navrata.  Vlasnik je dviju kuharskih kapa - priznanja Gault Millaua, a osim u BBC-evom dokumentarnom serijalu ‘Working lives Croatia’ pojavljuje se i s Dhrevom Bakerom u epizodi ‘Croatia’s Finest’ u našoj divnoj Baranji, te je poznat iz HRT-ovog showa ‘’Kruške i jabuke’’.

'KUHANJE JE STRAST' Prvi hrvatski kuhar koji je dobio priliku na slavnom kanalu 24Kitchen

Kuhan i pečen | Autor : Božidar Prezelj/HRT Foto: Božidar Prezelj/HRT

MATE JANKOVIĆ – Nakon što je stekao zvanje kuhara, profesionalni počeci nisu bili nimalo lagani - počeli su pranjem podova i guljenjem krumpira, no usavršavanjem kulinarskih tehnika ( što zahvaljuje majci koja bi mu ostavljala ručkove koje bi morao dovršiti) – posložio je brojne menije u hrvatskim restoranima, a u CV-u mu stoji i suradnja na ‘No Reservations’ – serijalu svjetskog kulinarskog putopisca Bourdainea. Iza njega su suradnje na domaćim kulinarskim showovima, a kao najveće postignuće ovaj zaljubljenik u kobasice i pobornik Go local koncepta upisuje vlastiti street food restoran, u kojemu se serviraju jela od domaćih kobasica uz svježe namirnice – sve s farmi iz okolice Zagreba. Želio je postati pilot, jer voli visine I avione, a uz pisanje kolumni I blogova – interes i hobi – puštanje glazbe u raznim klubovima.

Kuhan i pečen | Autor : Božidar Prezelj/HRT Foto: Božidar Prezelj/HRT

IVANA BEKAVAC – Iako je završila 2. Opću gimnaziju u Zagrebu (poznatu i kao ‘Križanićeva - bivša kultura’) – bez dvojbi je studij odabrala u New Yorku – jednu od najprestižnijih kulinarskih škola ‘The Culinary Institute of America’! Stažiranje i stjecanje novih kulinarskih vještina odradila je u nekim od ponajboljih NY restorana, a vrativši se u Hrvatsku – radi u ponajboljim restoranima duž jadranske obale, a potom i u slovenskoj Hiši Franko (Top 50 najboljih restorana u svijetu), a mentorici Ani Roš zahvaljuje na novom pogledu na kulinarstvo. Već 9 godina živi ‘na putu’ te se uskoro nada konačno ga raspakirati I pokrenuti nešto svoje. 'Trčanjem – protiv stresa’ – njezin je moto, a slobodne trenutke u Zagrebu posveti volontiranju u Dumovcu.

Kuhan i pečen | Autor : Božidar Prezelj/HRT Foto: Božidar Prezelj/HRT

ANITA MARGIĆ – Ova Siščanka nakon Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kao radni terepeut nastavlja visoko obrazovanje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, i nastavlja ga na talijanskom Fakultetu Gastronomskih znanosti, a stažiranje uspješno provela u Piazzi Duomo (Alba). Nesvakidašnji put jednog chefa, reklo bi se. Nakon niza zagrebačkih poslodavaca, postala je i vlasnicom restorana na obali, u Vodicama. Svoje televizijsko iskustvo ostvarila je najprije kao asistent i savjetnik s Anom Ugarković, renomiranim tv-kulinarskim imenom, a nadalje osvojila i svojom pojavom ispred kamera, u HRT-ovom dvoboj - showu ‘Kruške i jabuke’, nakon čega je postala pravi master znalac – komunikacije s ‘’foodiesima’’ ispred malih ekrana.  Sudjelovanje u HRT-ovom showu ‘Kruške i jabuke’ bio mi je dokaz da upravo onda - kada radiš ono što voliš, nijedan izazov nije prevelik, i završi uvijek kao zabava.’’

Kuhan i pečen | Autor : Božidar Prezelj/HRT Foto: Božidar Prezelj/HRT

Mate Janković što mu se ne sviđa Mate Janković žestoko kritizirao hrvatski turizam

Podsjetimo, riječ je o licencnom formatu BBC-a, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera, a koji je je nakon Kanade zaživio i u hrvatskoj verziji. U programu Hrvatske radiotelevizije, nakon što se prikazivala najava novog kulinarskog showa u kojoj je teško bilo zaključiti tko su poznati chefovi ispred kamere, od danas su u emitiranju najave HRT-ove kulinarske tv poslastice u kojima upoznajemo svih 6 mentora kuhara, iščekujući početak showa - 1. listopada, 2019.

VEČERNJI TV
Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.