Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u kinima

'Odred za baštinu': Sedmorka koja je na tisuće svjetskih remek-djela spasila od uništenja

Foto: Promo
1/4
16.02.2014.
u 18:00

– Ta priča nije završila 1945. jer se i danas traga za tisućama nestalih umjetnina. Postoje platna koja krase tuđe zidove ili su dio raznih kolekcija, a da nitko ne zna da se tamo nalaze – ističe Clooney.

Možeš uništiti cijelu generaciju, možeš im spaliti domove, obnovit će se. Ali ako im uništiš povijest i njihova postignuća, bit će kao da nisu postojali. To Hitler želi. I zbog toga se mi borimo – kaže povjesničar umjetnosti Frank Stokes (George Clooney) svojim suborcima u akcijskoj drami “Odred za baštinu” snimljenoj na temelju istinite priče o najvećem lovu na blago u povijesti.

Clooney koji potpisuje i režiju i scenarij filma igra vođu grupe sedmero ljubitelja umjetnosti koji su u Drugom svjetskom ratu otišli na prvu liniju fronte i riskirali živote kako bi spasili remek-djela od nacista i vratili ih vlasnicima.

– Ta priča nije završila 1945. jer se i danas traga za tisućama nestalih umjetnina. Postoje platna koja krase tuđe zidove ili su dio raznih kolekcija, a da nitko ne zna da se tamo nalaze – ističe Clooney.

Foto: Promo

No, zanimljivo je da su lani u prosincu u velikoj policijskoj raciji u minhenskom stanu Corneliusa Gurlitta, sina nacističkog preprodavača, pronađene stotine umjetničkih djela koje je Treći Reich zaplijenio od židovskih kolekcionara. Među pronađenim djelima bilo je i oko 590 slika najvećih svjetskih slikara Picassa, Matissea, Muncha, Cézannea i drugih. Jednog od sedam ljubitelja umjetnosti koji su osnovali odred za baštinu glumi oskarovac Matt Damon, a njegov lik, James Granger, u vezi je s kustosicom Claire Simone koju tumači oskarovka Cate Blanchett.

– Šokirao me matematički, proračunati i sustavni način na koji su nacisti krali umjetnine, a počeli su već 1938. godine. Htiler je bio veliki poklonik umjetnosti i frustrirani umjetnik kojega je dvaput odbila Bečka škole fine umjetnosti – ističe Blanchett. Clooney je u filmu angažirao i svog oca, Nicka Clooneyja. On je odglumio starog Franka Stokesa koji dolazi vidjeti Michelangelovu Madonnu.

>>George Clooney Vanity Fairu: Super mi je na snimanju, Gwyneth mi je rekla da to kažem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije