Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Igor Grković: Snimamo 'Superpotjeru', u kojoj ekipu čine lovci, a natjecatelji igraju sami

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
08.03.2023.
u 07:00

Kviz 'Potjera' nominiran je za Večernjakovu ružu u kategoriji za TV emisiju godine, a tko stoji iza nje i kakvi su planovi, otkrio nam je urednik Igor Grković

Koliko publika voli kvizove, dokazuje i HRT-ova "Potjera", koja već desetu sezonu zaredom osvaja nove gledatelje. U ulozi lovaca iz dana u dan oduševljavaju Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Sučević Međeral i Mladen Vukorepa, a u voditeljskoj je ulozi odlični Joško Lokas, koji je u ovom formatu naslijedio Tarika Filipovića nakon prvih šest sezona. U čemu je tajna dugovječnosti "Potjere", koja je nominirana za Večernjakovu ružu u kategoriji za TV emisiju godine, kako su se snašli s novom valutom – eurom, ali i kako nastaju pitanja koja natjecateljima donose novčane nagrade, otkriva nam urednik kviza Igor Grković.

Što vam znači nominacija za Večernjakovu ružu? Jeste li je proslavili s ekipom?

Nominacija je potvrda da "Potjeru" radimo slijedeći najviše televizijske standarde, a proslavili smo je na jednoj od sve skupljih večera u Moraninoj organizaciji.

Kviz je tijekom proteklih deset godina doživio brojne promjene. Planirate li u skorije vrijeme ponovno "osvježiti" kviz? Dovesti možda još kojeg lovca?

Ekipiranje nam je u "Potjeri" svakodnevni izazov – posebice u kreativnoj ekipi: od autora pitanja do lovaca. Kvizašku scenu aktivno pratimo i kad bi se ukazala potreba za proširenjem našeg tima, nema tko ne bi pristao. Svakom bismo dali ponudu koju ne bi mogao odbiti.

Kune su otišle u povijest, a euro je postao naša svakodnevica. Kako ste se snašli s novom valutom? Jesu li se natjecatelji priviknuli na euro?

Iako nam je euro bio svojevrsna alternativna valuta, natjecatelji su u prvih nekoliko "eurskih" emisija ipak preračunavali eure u kune da bi utvrdili koliko su zapravo zaradili. Osvojenim iznosima sada su zadovoljniji jer je dosadašnja nagrada od 3500 kn za točno odgovoreno pitanje sada zaokružena na 500 eura.

Nedavno je s HRT-a stigla potvrda da uskoro s emitiranjem počinje i novi kviz, hrvatska inačica spin-offa "Potjere". Hoće li to utjecati na gledanost same "Potjere"?

Novi je kviz spin-off "Potjere" i siguran sam da će nakon emitiranja novog kviza "Potjera" biti još gledanija. Gledatelje u toj emisiji najviše privlači suradnja natjecateljskog tima, brzina i napetost do samog kraja. Te će prednosti "Potjere" emitiranjem novog kviza biti još istaknutije.

Koje su glavne sličnosti i razlike između "Potjere" i hrvatske inačice kviza "Beat The Chasers"? Imate li već hrvatski naziv kviza i koga ćemo gledati u voditeljskoj ulozi?

"Potjeru" i "Superpotjeru" (kako će se novi kviz zvati) povezuju stalni lovci, a vjerojatno i isti voditelj. Povezuje ih i brzina i neizvjesnost posljednje igre u kojoj se natjecatelji i lovci sučeljavaju na sličan način. Razlika je u tome što u "Superpotjeri" ekipu čine lovci, a natjecatelji igraju sami – bez konzultacija i bez pomoći ostalih igrača koju su im na raspolaganju u "Potjeri".

"Potjeru" je od njezinih početaka vodio Tarik Filipović, a nakon njega ta je uloga pripala Jošku Lokasu. Iako već godinama dokazuje da odlično pliva u toj ulozi, jeste li nakon Tarikova odlaska strepili kako će se to odraziti na sami kviz i hoće li gledatelji prihvatiti Joška u toj ulozi?

Uz manje prekide s Joškom surađujem još od 1997. i pokretanja kviza "Upitnik". Jako se dobro poznajemo i nikad nisam dvojio o tome da je njegov angažman u "Potjeri" dobra poslovna odluka. Što se tiče Tarika, on je jedinstvena pojava na našem televizijskom nebu. Uz odličnu pripremljenost i zainteresiranost za sadržaj koji prezentira, izgradio je voditeljski stil koji može biti putokaz svima koji se odluče baviti tim poslom.

Sastavljanje pitanja možda je i najizazovniji dio svakog kviza. Kako nastaju pitanja za "Potjeru" i koliko ih autora sastavlja?

Pitanja za "Potjeru" nekad nastaju glasno i neobuzdano, a nekad u tišini i mukotrpno. Osmišljava ih tim od desetak autora kojima svašta padne na pamet.

Dolazite li u 24. ožujka na dodjelu Večernjakove ruže u HNK i koga ćete povesti?

Budući da nominacija nominaciju stiže i da nismo računali s tolikom popularnošću, predložit ću lovcima i voditelju da se zajedno pojavimo na dodjeli. Tek će na dodjeli biti svjesni razmjera svoje popularnosti.

Dobijete li Ružu, kome ćete je posvetiti?

Posvetit ću je svojoj ekipi koja već više od 20 godina stvara sadržaj koji čini razliku.

VIDEO Neda Ukraden: 'U ovim godinama neću loviti mladiće'

Komentara 1

RA
Raff2
09:39 08.03.2023.

Superpotjera a slika Milijunaša. Bravo za VL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije