Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Večernjakova ruža

Ekipa emisije 'Andromeda': 'Nije lako gotovo 25 godina zadržati pozornost slušatelja'

Dubravka Družinec Ricijaš uređuje emisiju sa stručnim suradnicima i astronomima Koradom Korlevićem i Antom Radonićem
08. ožujka 2021. u 06:30 6 komentara 1200 prikaza
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Više od dva desetljeća, s malim prekidima, na Drugom programu Hrvatskog radija slušatelji imaju priliku slušati jedinstvenu emisiju u hrvatskom eteru s temama o svemiru, astronomiji, astrofizici i astronautici – “Andromedu”. Emisiju posljednje desetljeće uređuje i vodi sjajna Dubravka Družinec Ricijaš, zajedno sa stručnim suradnicima i odličnim hrvatskim astronomima Koradom Korlevićem i Antom Radonićem. Zajedno odgovaraju na pitanja slušatelja, ali i podižu svijest o svemiru i našem mjestu u njemu, čime su zaradili još jednu nominaciju za prestižnu Večernjakovu ružu u kategoriji za radijsku emisije godine. Inače, za “Andromedu”, ali i ostale nominirane, možete glasati SMS-om, telefonskim pozivima i kuponima iz Večernjeg lista, a najsretnije glasače očekuje bogat nagradni fond.

“Andromeda” je emisija koja više od 20 godina educira javnost, a ovo joj nije prva nominacija za Večernjakovu ružu. Što vam znači još jedna nominacija u nizu?

Ako to pokazuje da smo zadržali kvalitetu i da želimo i možemo biti još bolji, nitko sretniji od nas koji stvaramo tu emisiju. Treba moći već gotovo 25 godina zadržati pozornost slušatelja, pronalaziti teme i odgovore na sva moguća i gotovo i nemoguća pitanja slušatelja. Ne znam kako će se ove godine “Andromeda”, kao emisija u kojoj populariziramo znanost, snaći među glazbenim, povijesnim i talk-show emisijama.

Što mislite, po čemu je upravo “Andromeda” toliko jedinstvena?

Kad je sjajna Tanja Devčić osmislila tu emisiju i sa svojim suradnicima Antom Radonićem i Koradom Korlevićem povela slušatelje Drugog programa Hrvatskog radija u svijet znanosti, astronomije, astrofizike i astronautike, bila je to jedinstvena emisija u našem eteru. Veseli me što je takva, prepoznatljiva, ostala i danas. A zahvaljujući znanosti, pojavljuju se nove spoznaje, nova otkrića i nove teme o kojima zajedno učimo. Nije nevažno ni da emisiju svih tih godina možete slušati utorkom u 20 sati, a zahvaljujući novim mogućnostima, “dohvatljiva” je i odgođeno.

Mislite li da je tematika kojom se bavite (svemir) premalo zastupljena u medijima?

Korado je jednom rekao da je “Andromeda” emisija koja poziva na razmišljanje i da se uz nju raste, a onda i upisuje fizika, matematika, geologija. Tek kad saznate nešto više o nebeskim tijelima, o Sunčevu sustavu, o dubokom svemiru, više razmišljate o ljepoti i vrijednostima našeg planeta. O svemiru i istraživanjima snimaju se emisije, piše se, nudi se puno toga. Ali ipak su slušatelji ti koji odaberu što će slušati i tu mogu i sami nešto pitati.

Iako mnogi slušatelji imaju neko predznanje o tematici, mnogi nisu toliko u nju upućeni. Kako tematiku približavate takvima?

Neke teme pripremamo unaprijed, no na pitanja slušatelja nije uvijek jednostavno odgovoriti pa je svako novo pitanje i novi zadatak, neka nova tema, neka nova emisija. Ima slušatelja koji doista znaju puno, neki traže samo potvrdu svoga znanja, ali neki nas i nadopunjuju, upućuju na literaturu koju prate. Nije jednostavno te teme približiti različitim generacijama jer nam se javljaju i oni koji su obiteljski uz “dobri stari radio” i “Andromedu”.

Stručni suradnici i astronomi Ante Radonić i Korado Korlević tu su od samih početaka i emisija se gotovo ne može zamisliti bez njih. Čemu su vas najviše naučili kad je riječ o svemiru?

Ne da se emisija ne može zamisliti bez njih nego oni i njihova znanja čine emisiju. Ante se nekoliko desetljeća bavi popularizacijom znanosti. Posebno ga vesele letovi, lansiranja, pogonska goriva, povijest, znanstvena otkrića i istraživanja. A kad se dogodi neko lansiranje u vrijeme emisije, Ante postaje pravi reporter. Radijski prijenos polijetanja rakete! Koliko strasti, znanja i podataka. To trebate čuti! Čast mi je raditi i s Koradom, čovjekom koji vodi zvjezdarnicu Višnjan, koja je treća u svijetu po praćenju potencijalno opasnih asteroida. I čija je misija uvjeriti nas koliko je ulaganje u znanost važno. Zahvaljujući njima i njihovim prijateljstvima i osobnim poznanstvima, nije nam problem doći i do drugih znanstvenika kod nas i u svijetu, koji nam se također rado pridružuju u emisiji.

Korado Korlević | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Jednom su nam otkrili da vam stižu razna pisma slušatelja. Što vam pišu, što ih najviše zanima?

Da, mi imamo i slušatelje koji nam još uvijek pošalju pismo ili čak i dopisnicu. Ili samo čestitku za blagdane, a pitaju nas i e-mailom. Od toga da traže objašnjenje neke pojave koju su vidjeli pa do toga zašto se potresi događaju na Zemlji i jesu li vezani za nešto na nebu, zatim, kad će nas Sunce prestati grijati pa kako se određuju sjeverni i južni pol nekog planeta... Zanimljiva je i materija i antimaterija, ali i pitanje hoće li čovjek svojim djelovanjem zagaditi druge planete i što bi mu se dogodilo da upadne u crnu rupu.

Kako ste se snašli tijekom karantene, jeste li je vodili od kuće, iz studija uz mjere?

Sve tri emisije emitirane su cijelo vrijeme i tijekom pandemije, ali “Andromeda” i “Konvoj” i pod potresima. U “Andromedi” smo se tresli baš kad je u emisiji bio seizmolog, a u “Konvoju” bio je izravni prijenos onog najjačeg potresa u 12.19 sati. Tonac Ivan i ja ostali smo u emisiji i razgovarali sa slušateljima, koji, kako su rekli, nisu ni znali što im se na cesti događa i zašto im “bježi” pod kotačima dok nisu od nas čuli kakav je strašan potres bio. Ne ponovilo se!

Ako nam epidemiološke prilike dopuste da dodjelu Ruže održimo u HNK, koga ćete povesti?

Tko zna, možda se ipak vidimo samo preko Skypea!

Za sve koji glasuju Večernjakova je ekipa zajedno sa De'Longhijem, Telefunkenom i Kenwoodom pripremila brojne vrijedne nagrade čiji popis možete pronaći u nastavku:

De'Longhi ECAM350.55.B aparat za kavu – pojedinačne vrijednosti 4899,30 kn 2x Telefunken 65UA9002 Ultra HD LED TV – pojedinačne vrijednosti 4599,99 kn Kuhinjski robot KENWOOD KMX750RD – pojedinačne vrijednosti 2499,00 kn Kuhinjski robot KENWOOD KHH326WH – pojedinačne vrijednosti 2448,99 kn De'Longhi ECI341.BK aparat za espresso kavu, crna boja – pojedinačne vrijednosti 1469,00 kn De'Longhi EC685.W aparat za kavu – pojedinačne vrijednosti 1199,00 kn   Za svoje favorite možete glasati na sljedeći način: SMS-om na broj 60 085 (Glasač mora prvo upisati ključnu riječ RUZA2020 te nakon razmaka broj kategorije i broj osobe za koju glasa. Npr. ako glasa za kategoriju 3 i osobu pod rednim brojem 2, poruka glasi : RUZA2020 32). Cijena SMS poruke iznosi 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti : MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058. telefonom na broj 065 900 900 (Po pozivanju treba slijediti govorne upute za glasanje: prvo se bira broj kategorije za koju se glasa, a zatim broj osobe.

Cijena po pozivu iz fiksne mreže je 1,50 kn (uključen PDV) , a po pozivu iz mobilne mreže 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058. kuponom koji će izlaziti u Večernjem listu, u prilogu Ekran, te u Večernjakovim magazinima – Living, Diva, Slano & slatko i Ordinacija.. Kupon će biti potrebno ispuniti traženim podacima i poslati poštom na adresu: Večernji list d.o.o., „Večernjakova ruža 2020 nagrađuje“, p.p. 915, 10001 Zagreb Nominirane pronađite ovdje, a pravila nagradne igre na ovom linku.

 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Andromeda je za 5 !

 • crocro:

  Emisija je fantastična. Ova emisija daleko je važnija od manje važnih sportskih događanja koje radio prenosi a time i remeti vremenske termine ove nadasve jedinstvene emisije. Da, to je jedinstvena emisija iz koje možemo puno naučiti o našoj zemlji i ... prikaži još! svemirskom prostoru. I gosti emisije su jedinstveni znalci u svojim profesijama a takvih nemamo puno na raspolaganju a još manje prilike da ih slušamo i nešto naučimo. Zato postoji ova emisija da nam približi svemirski prostor o kojem mi laici ne znamo ništa ili jadno malo. Zato mogu samo apelirati na hrvatski radio II program, da ovu emisiju ima u prioritetu zbog svoje jedinstvenosti. Svako prekidanje zbog nevažnih utakmica (osim hrvatske reprezentacije), je besmisleno, svako kašnjenje emisije i skraćivanje emisije je besmisleno, čime sam se više puta razočarao u trenutku kada sam sam se spremao slušati emisiju. Ovoj emisiji treba dati prioritet emitiranja u odnosu na neka domaća klupska sportska natjecanja. Ova emisija zaslužuje sve pohvale i zavrjeđuje sve ruže koje Hrvatska može dati, kako emisiji, tako i voditeljici emisije kao i vrhunskim svemirskim znalcima gosp. Radoniću i Korleviću, najvjernijim gostima emisije. Želim vam puno uspjeha u slijedećim emitiranjima. Rado ćemo vas slušati, gdje god bila i što god radili. Sretno, živi i zdravi bili.

 • mladen.pejic.16:

  Andromeda je legendarna emisija koja će se uvijek slusati