Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski kraljevi

Domagoj Burić: Serijal se gledao u cijeloj Europi, a najviše je oduševio Skandinavce

Hrvatski kraljevi
Foto: VL
15.03.2014.
u 12:00

Uz Večernji list od četvrtka je u prodaji prvi DVD “Hrvatski kraljevi”, a drugi je na kioscima od 27. ožujka po cijeni od 49,90 kuna

Hvaljeni dokumentarni serijal “Hrvatski kraljevi” dobio je i svoje DVD izdanje. Prvi DVD na kojem se nalaze četiri nastavka serijala, od četvrtka je u prodaji uz Večernji list, a drugi DVD na kojem su tri nastavka i making off, na kioscima je od 27. ožujka i cijena mu je 49,90 kuna. Redatelj i autor dokumentarca Domagoj Burić otkrio nam je kakav je interes stranih televizijskih kuća za priču o našim kraljevima i koja ga publika posebno voli.

– HRT je s “Hrvatskim kraljevima” dobio svoj najemitiraniji proizvod u inozemstvu. Ponosan sam što je našu povijest, i to njezin najraniji dio - o kojem i mi sami jako malo znamo - mogla gledati gotovo cijela Europa. Po mojim spoznajama, Viasat History je u posljednjih godinu dana seriju emitirao 11 puta. Ne mogu zamisliti bolju promidžbu naše kulture i povijesti. Koliko znam, serijal je najviše odjeka imao u skandinavskim zemljama, poglavito u Norveškoj. No ono što me najviše veseli ogroman je interes naših školskih ustanova za seriju kao nastavno pomagalo u učenju djece o našoj povijesti – kaže Burić. Od same ideje o dokumentarcu do njene realizacije prošlo je šest godina, a snimanja su se odvijala na brojnim lokacijama diljem Hrvatske.

– Lokacije snimanja teško je pobrojati. Kako se hrvatska povijest ranoga srednjega vijeka uglavnom odigravala na prostoru Dalmacije, tako smo većinom odabirali lokacije upravo ondje. Pritom sam otkrio i neka meni dotad potpuno nepoznata mjesta. Naprimjer, kanjon Čikole, na mjestu neposredno prije ulijevanja u Krku, oduzeo mi je dah. Hrvatska je definitivno najljepša zemlja na svijetu. Ali ima i najbolje ljude. Nikad neću zaboraviti predanost, srdačnost i prijateljstvo građana Sinja, Zagvozda, Gospića i naših branitelja iz zadarskoga zaleđa – prisjeća se Burić. Ova povijesna materija redatelju nije nepoznanica jer je studirao povijest i arheologiju, ali kaže kako je snimajući dokumentarni serijal o hrvatskim kraljevima koji su vladali ovim prostorima od 7. do 12. stoljeća i sam naučio puno novih činjenica.


– Naravno da sam puno naučio radeći na serijalu. Imao sam izvanredne stručne suradnike, prije svega prof. dr. Nevena Budaka, glavnog stručnog savjetnika serije, čije mi je ogromno znanje i znanstvena smirenost pomoglo u oblikovanju znanstveno vjerodostojnog teksta. Naravno, veliki doprinos dali su i sveučilišni profesori Mladen Ančić, Miljenko Jurković, Nikola Jakšić i drugi. Što se tiče stranih stručnjaka, posebno sam ponosan na sudjelovanje Jacquesa LeGoffa, vjerojatno najznačajnijeg medievista 20. stoljeća. Također me ugodno iznenadilo veliko znanje nekih stranih povjesničara o ranoj hrvatskoj povijesti, primjerice oksfordskog profesora Chrisa Wickhamama – kaže Domagoj Burić. Trenutno je zaokupljen novim dokumentarnim serijalom i to o Dubrovniku, hrvatskom najvećem povijesnom i kulturološkom fenomenu.     

Komentara 1

MA
mare0801
07:15 16.03.2014.

serija je bila odlična,uvodna špica,fantastična i neviđena na ekranima,stručni i znanstveni dio bezprijekoran,vanjske scene odlične,jedina zamjerka,očajna scenografija interijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije