Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Die Antwoord

Afrikanci mijenjaju uniformni svijet popa

Leeds Festival 2014 - Day 3Yolandi Visser of Die Antwoord live on stage on day 3 at Leeds Festival on 24th August 2014 at Bramham Park, LeedsKatja Ogrin Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
07.06.2016.
u 11:02

Svjetska glazbena senzacija osnovana 2008. godine prvi će put nastupiti u Hrvatskoj 13. lipnja na zagrebačkom Velesajmu

U uniformnom svijetu zapadne i zapadnocentrične pop-kulture već je godinama teško pronaći nešto zaista novo i svježe. Jednom od rijetkih iznimki smatra se južnoafrički bend Die Antwoord, superenergična, gotovo histerična mješavina rapa, ravea, snažnih vizuala i provokativnih, često lokalno specifičnih tekstova koja je na prepad privukla pažnju svjetske javnosti, a u Hrvatskoj će prvi put nastupiti 13. lipnja na zagrebačkom Velesajmu.

Protagonisti “Chappieja”

Ninja, Yolandi Visser i DJ Hi-Tek kompletni su autori koji skladaju i izvode vlastite pjesme, za koje umjesto klasičnih spotova režiraju prave mini filmove, suvereno vladaju društvenim mrežama, a prošle godine bili su i ključni protagonisti filma hollywoodskog filma “Chappie” koji je režirao njihov sunarodnjak i jedan od najprepoznatljivijih južnoafričkih kreativaca Neill Blomkamp.

Članovi Die Antwoorda s Blomkampom dijele fascinaciju gaming kulturom i američkim SF filmom osamdesetih te način na koji zapadne kulturne utjecaje protiskuju kroz filtar južnoafričke postkolonijalne današnjice.

Obračun s Lady Gagom

Prije osnivanja Die Antwoorda 2008. godine, Ninja i Yolandi stekli su lokalnu slavu sudjelovanjem u glazbeno-scenskom projektu MaxNormal.TV, u čijim su nastupima između ostaloga ironično izvodili “motivacijski hip-hop”. Svoj glazbeno-vizualni izričaj danas definiraju kao Zef, supkulturnu struju nastalu u siromaštvu južnoafričkih geta. Za upoznavanje s njihovim radom valja poslušati, a idealno i pogledati, spotove ranog singla “Evil Boy”, koja se bavi tabuom obrezivanja, zatim veliki hit “I Fink You Are Freeky” te kontroverznu “Fatty Boom Boom”, kojom su se obračunali s Lady Gagom nakon što ih je izdavač pokušao nagovoriti da joj budu predgrupa.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar commentator
commentator
14:45 07.06.2016.

Kako mogu propagirati taj šljam i voljeti hranu koju konzumiraju?

DA
danho
13:26 07.06.2016.

niste losi al moja yolandi kai ce ti ta majica

Avatar Pravednik80
Pravednik80
22:18 07.06.2016.

Ma kaj.... sotonisti su cool! To je danas in. Fuk church! Sotona je zakoooon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije