Naslovnica Premium Kolumne

Zlatko Hasanbegović kao hrvatska politička Kim Kardashian

Bezidejna pustoš rezultirat će brisanjem niza imena ulica i troškovima izrade novih dokumenata za građane s nepoćudnih adresa
26. srpnja 2017. u 11:04 94 komentara 4885 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Valjda demonstrirajući novo lice SDP-a o kojem već mjesecima, i dalje bez vidljiva pomaka, sanja Davor Bernardić, njegov stranački drug Siniša Hajdaš Dončić, odnedavno i potpredsjednik Sabora, posve se neukusnim pa i skandaloznim rječnikom obrušio na Zlatka Hasanbegovića, nazivajući ga poturicom gorom od Turaka. Umjesto da se od takvih izjava ogradi, što bi javnost aklamacijom prihvatila, njegov stranački šef na ovaj se gaf oglušuje, od čega su spomenutom sada narasla krila pa poručuje da mu ne pada na pamet ispričati se, premda je, u namjeri da diskreditira Hasanbegovića mogao zagrabiti u cijeli bazen primjedbi, na puno primjereniji način. Materijala uistinu ima napretek.

Zlatko Hasanbegović Silovanje povijesti Hasanbegović preko Franka ulicu u Zagrebu daje Paveliću

Osim što je matirao i Milana Bandića, koji je još ne tako davno na Danima balkanske ljubavi na Bundeku pronio bedž s Titovim likom na reveru, a potom uzročnoposljedičnom vezom uklonio i maršala s pročelja jednog gradskog trga, koji je danas politički kredo Zlatka Hasanbegovića? Ako ne ranije, postalo je bjelodano na nedavno održanoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, kojemu predsjedava, kada je s neskrivenom strašću govorio o oživotvorenjima četvrtstoljetne političke i građanske težnje, o formalnim i stvarnim sljedbenicima KPJ, pa do kosti ogolio vlastitu bezidejnu pustoš, koja će u budućnosti rezultirati tek brisanjem niza imena ulica, trgova i parkova te bespotrebnim troškovima izrade novih dokumenata za građane s nepoćudnih adresa. Uistinu, koji su krajnji dometi ovog, činilo se, perspektivnog političara desne političke opcije? Negdje u vrijeme kad se našao na izlaznim vratima HDZ-a, stranke u koju je zalutao, kako je to precizno dijagnosticirala Ljerka Mintas-Hodak, na hrvatskoj političkoj sceni ukazao se golemi prostor za djelovanje političara njegova kalibra.

Njegov razlaz s Plenkovićem koincidirao je, naime, s nezapamćenim rasapom na pravaškoj sceni, kojim je pometena i Čista i Autohtona i Ujedinjena i ona s predznakom 1861, kao i ona što nosi ime Ante Starčevića, a skupa sa strankama i stjegonoše poput Tepeša, Ćorića, Srba, Ruže Tomašić i drugih perjanica desnice. Razjedinjeni pravaši na odlasku su se složili tek u jednome: o nužnosti dovođenja na scenu jake, karizmatične ličnosti koja će desnicu podići iz pepela i povesti u pobjedu, s njima ili s nekim novim mladim lavovima, nekog nalik na Zlatka Hasanbegovića. Ili, pak, upravo njega. Umjesto da s potencijalom intelektualnog gurua konzervativne opcije okupi istomišljenike na ideji domoljublja, bogoljublja i čovjekoljublja pa ih programski i kadrovski pa i ideološki ekipirane povede u borbu za glasove nezanemarivog broja birača, radije je odabrao sitno kokošarenje koje se svodi na obračun s duhovima prošlosti i s komadima lima po pročeljima grada. Ne trasira li uskoro svoj politički put svrsishodnije, mogao bi ostati upamćen tek kao figura s najvećem brojem selfieja među političarima, nešto kao hrvatska politička Kim Kardashian, a ulicu s vlastitim imenom dobiti tek ako si je odobri sam.     

Siniša Hajdaš Dončić: Puna mi je kapa filoustaša. Tko je uopće Hasanbegović? Nemam se namjeru pravdati ni ispričavati Siniša Hajdaš Dončić Iva Boban Valečić Primitivni napad Hajdaš Dončića na Hasanbegovića zbog Tita Domagoj Etlinger Intervju - Dominik Etlinger 'Hasanbegović i Esih frustrirani su poviješću'

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar George Bailey
  George Bailey:

  Katastrofalan komentar nedostojan Večernjeg lista. Na razini kumica na placu. Površno, plitko, bez glave i repa.

 • alf:

  Drugaricu brine koliko ce kostati limovi, mislim da drugaricu muci vise ime na onome limu koji ce biti uklonjen. A zasto bi trebalo biti troskova oko promjene adrese? To je komunisticka izmisljtina samo da mogu pljackati narod. U drzavi gdje ... prikaži još! zivim, promjena adrese I slicno se ne placa. Barem u Hrvatskoj, drzavni uredi su puni onih koji ne rade puno.

 • sojko11:

  kad vidim naslov u Večernjem samo pogledam prezime autora i sve je jasno. bre Rašović?!