Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto su listopada 1991. i 2020. meta oružanih napada bili Banski dvori

Odnos prema policiji u društvu mnogo toga govori i o odnosu društva prema državi. Oni koji podržavaju terorizam zapravo žele slabu, nedemokratsku državu. Zato se svi oni koji veličaju napad na Banske dvore obračunavaju, zapravo, s europeizacijom Hrvatske i njezinim premijerom. Rušiteljima demokratskog društva policajci, kao simbol države, stoje na tom putu
20. listopada 2020. u 08:39 13 komentara 1668 prikaza
Zagreb: Nakon pokušaja ubojstva policajca pristup Markovom trgu je ograničen
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ranjavanje policajca na Markovu trgu očekivano je izazvalo burne reakcije. Polemizira se o tomu je li to bio pokušaj atentata na predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, jesu li državne institucije propisno osigurane, ima li dublje pozadine napada, je li riječ o terorizmu ili “izdvojenom incidentu” iza kojeg stoji “vuk samotnjak”.

Markov trg pod policijskim osiguranjem nakon ranjavanja policajca u pucnjavi TONĆI PRODAN Stručnjak za sigurnost: 'O terorizmu na Markovu trgu može se pričati samo uz jedan uvjet'

Ono oko čega nema i ne smije biti dvojbe jest da je pucanj u policajca bio napad na državu. Odnos prema policiji u jednom društvu mnogo toga govori i o odnosu društva prema državi. Oni koji podržavaju terorizam zapravo žele slabu, nedemokratsku državu. Zato svi oni koji veličaju napad na Banske dvore obračunavaju se, zapravo, s europeizacijom Hrvatske i njezinim premijerom. Rušiteljima demokratskog društva policajci, kao simbol države, stoje na tom putu.

Uostalom, svatko tko je barem površno pratio reakcije na društvenim mrežama nakon napada na Markovu trgu mogao se u to i uvjeriti. Uz izraze solidarnosti i žaljenja zbog ranjavanja policajca, ipak je jedan manji broj “komentatora” otvoreno pozdravio, ili barem pokušavao opravdati, “pucanj u državu”. Još je strašnije što to čine pojedini političari. Zbog njihovih neprimjerenih reakcija stvorio se dojam kako se stanje preko noći radikaliziralo. A nije. Ne mogu jedan izolirani napad i glasna manjina koja ga komentira po društvenim mrežama biti mjerodavni za donošenje suda o općem stanju u društvu. I odnosu prema policiji.

Ipak, izuzme li se ratno vrijeme kada su čuvari reda i zakona uživali sveopći respekt zbog važne uloge u obrani domovine, oni su danas ponekad predmet za iskaljivanje nezadovoljstva i frustracija raznih društvenih skupina.

Dolazak premijera na Markov trg nakon pucnjave Borislav Ristić Oni koji opravdavaju pucnjavu na gradskim ulicama ne žele dobro svojoj djeci, a ni unucima

I nije tu Hrvatska izuzetak. U susjednoj BiH teško je i nabrojiti sve napade na čuvare reda. Ubojstvo dvojice policijskih službenika u Sarajevu prije dvije godine nikada nije rasvijetljeno, a ne tako davno pripadnici policije bili su napadani čak i u policijskim postajama. U napadima na njih prednjačili su mudžahedini. U atentatu autobombom na policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a godinu dana poslije Mevlid Jašarević kalašnjikovom je pucao na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu i pritom ranio policajca. Nerdin Ibrić upao je u policijsku postaju u Zvorniku i ubio policajca Dragana Đurića te ranio dvojicu njegovih kolega. Prošle je godine Edin Gačić, dok se skrivao od policije, ubio jednoga njihova kolegu.

Policijsku krv, polomljene ruke i noge, razbijene glave na različitim uličnim prosvjedima u BiH, kao i u Hrvatskoj, često se smatra “sastavnim dijelom njihova posla”. Što tek reći za nasilje koje su prosvjednici ne tako davno iskazali prema policiji na ulicama Beograda, Podgorice, Skoplja… Čak i kada ih tuku i napadaju, dio javnosti policajce percipira kao krivce, a njihovu žrtvu kao sastavni dio posla.

S druge strane, ljudi u plavom, koji su prisegnuli da će štititi javnu sigurnost, prisiljeni su trpjeti udarce jer svako potezanje za palicom, a posebice oružjem, povlači za sobom unutarnju istragu, osude javnosti… Oni stariji sjetit će se autoriteta, pa i stvaranja kulta od milicije u bivšoj državi. Naravno, bila je to jedna druga krajnost, koja se potpuno uklapala u autoritarni i nedemokratski režim. Možda se i kao reakcija na to, nakon dolaska demokracije, odnos prema policiji radikalno promijenio. Od gospodara života i smrti, policija je postala vreća za udaranje. Mnogi su demokraciju shvatili kao anarhiju, pa u tom smislu i fizički napadati policajce na prosvjedima postalo je normalno.

Markov trg pod policijskim osiguranjem nakon ranjavanja policajca u pucnjavi NEZADOVOLJSTVO I MEĐU MLADIMA Mladi u Hrvatskoj nisu radikalizirani, ali rizik za to postoji

Na ovim prostorima tomu je umnogome pridonijela i famozna međunarodna zajednica. U poslijeratnim su godinama u BiH pod palicom američkog generala Jacquesa Paula Kleina proveli čistku policije, ali, osim policajaca kompromitiranih u vrijeme rata, bez posla su ostale i stotine policijskih službenika koji su, uz klimave dokaze, bili optuženi za prekomjernu uporabu sile prilikom intervencija. Danas komplicirani ustroj BiH upotpunjuje petnaestak policijskih agencija.

Devalviranju statusa jedne od najčasnijih i najrizičnijih profesija djelomice su “pomogli” i policajci upleteni u korupciju i kriminal. Ali to je u Hrvatskoj, BiH i drugim zemljama tek neznatna manjina koja je dobila medijski publicitet. Većina policajaca časno i pošteno svakodnevno obavlja svoj posao, nerijetko riskirajući i vlastiti život kako bi osigurali poštovanje reda i zakona i štitili građane i njihovu imovinu. A time i državu. Na takvu zadatku ispred Banskih dvora bio je policajac Oskar Fiuri. Životom ih je štitio. Sol na prostrijelne rane stavljaju mu hejteri. Zločesti komentatori. Oni vjerojatno ne bi imali ništa protiv da u obezglavljivanju Hrvatske i srpski zrakoplovi, kao listopada 1991., bombardiraju Banske dvore. Tuđman je tada preživio atentat i stvorio Hrvatsku. Plenković je danas pokušava do kraja europeizirati, demokratizirati, dekriminalizirati... Zato su listopada 2020. meta opet Banski dvori.

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar MK3
  MK3:

  Hrvati nisu nezadovoljni Europskom Unijom (a kud idu kad napuštaju Hrvatsku?) nego nelustriranom Hrvatskom u Europskoj Uniji!

 • Avatar MK3
  MK3:

  Zar opet terorizam? Osobno neznam nikog ko taj suludi čin odnosno zločin opravdava (ko god bio meta) a absolutno svi suosjećaju sa Policajcem koji je postao žrtva napada (pa možda se čak i napadač povukao i sam presudio kad je ... prikaži još! shvatio da je zapucao na policajca kojeg u duhu štuje) - postavljena teza o omraženim policajcima ne drži vodu (osim kad dijele kazne za prekršaje u prometu)... Sad kad se Jozo Pavković uključio (kojeg iznimno cijenim) osudio bi se reći, namjera je dobra ali način loš. Večina od ovih koji se danas prave Europejci i izmišlja ekstremnu desnicu, tražila je rješenje i spas u 14. Kongresu SKJ, onda kada je Hrvatska Desnica sanjala Hrvatsku Državu u Europskoj Zajednici do 1992... Ovo što se događa je antologija izvrnutih teza koju konstruira i provicira nelustrirana kasta!

 • Avatar MK3
  MK3:

  Labrador (ne pas) i Opera (ne Zrinski) bile su operacije koje su trebale održati mit o ekstremnoj desnici u trenutku stvaranja Hrvatske Države... Danas imamo Državnu politiku koja se pravi kao da to nisu bile operacije nego stvarnost, a u ... prikaži još! stvarnosti izgleda kao da izmišljanjem populista, pa ekstremista i sada već i terorista da se te operacije kroz politiku nastavlja...