Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.04.2020. u 08:13

U Panami nedjeljom nitko ne smije van. Na dva sata u dućan i ljekarnu muškarci smiju utorkom, četvrtkom i subotom...

I najveće su ljubavi sad na kušnji jer jedno je moći dan “rascijepati” odlaskom na posao, u trgovinu, na kavu.., a sasvim drugo sjediti u četiri zida s istom osobom, bez obzira na to koliko ste je do 24. ožujka, kada nam je ograničeno kretanje, voljeli. Koliko će taj prinudni cjelodnevni boravak pod istim krovom potrajati – svakoga dana ponavlja Nacionalni stožer civilne zaštite – ponajviše ovisi o nama samima.

A koliko se odgovorno ponašamo, možda je najbolje potkrijepiti brojkama. Dakle, od 13. ožujka pa do 5. travnja prijavljeno je 3909 slučajeva kršenja samoizolacije. Na razne načine provjeravajući, policija je utvrdila da je 1134 osoba prekršila mjeru. Do jučer smo podijelili oko 600 tisuća e-propusnica. A upravo je ovakav način izdavanja trebao smanjiti njihovu zloupotrebu i svesti ih na najmanju moguću, odnosno najnužniju, mjeru. I ta brojka nije konačna, bit će ih, sasvim sigurno, još.

Lijepo vrijeme natjeralo nas je van, hodamo na distanci, ali i u čoporima. Jednako tako se ponašamo i u trgovini i mrsko nam je čekati da onaj tko je ispred nas dohvati željeni artikl s police, već se žurimo uzeti što smo naumili (ili nam se taj tren učinilo da nam treba) pa dišemo za vrat jedni drugima. No možda je nekako najčudnije, odnosno najbezobraznije, što su propusnice zatražili i oni koji imaju rješenje o samoizolaciji. Takvih je nekoliko tisuća. Prvotno se baratalo brojkom od čak deset tisuća, a među njima je bilo i pedesetak oboljelih od korone koji se liječe kod kuće, ali su izgleda poželjeli malo svježeg zraka. Da ne spominjemo kafiće koji su odlučili raditi unatoč zabrani...

Teško je zamislivo da u Hrvatskoj imamo talijanski scenarij i svakoga dana brojimo stotine mrtvih jer je njihova populacija puno veća od naše. Usporediti se možemo s Panamom koja ima stanovnika kao i mi. S jučerašnjim danom od koronavirusa u Panami su umrle 54 osobe. Nedjeljom nitko ne smije van. Na dva sata u dućan i ljekarnu muškarci smiju utorkom, četvrtkom i subotom, žene ponedjeljkom, srijedom i petkom. “Ova potpuna karantena nije ništa drugo nego spašavanje vašeg života”, rekao je njihov ministar sigurnosti, Juan Pino. Slično govori i naš Nacionalni stožer, s tom razlikom da mi nismo u potpunoj karanteni, a o nama ovisi hoće li tako i ostati. 

VIDEO Ministar Vili Beroš ljutit zbog nediscipline: Neki se još okupljaju u kafićima

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar prahrvat
prahrvat
08:34 07.04.2020.

zanimljivo je koliko je ljudima teško malo se maknuti od uobičajenog mjesta za rekreaciju. živim nadomak zagrebu, 5 km od novog zagreba. ima poljskih puteva za trčanje ili šetnju na desetke kilometara. distanca zajamčena. jednog do dva čovjeka sretneš ako hodas 10 km.

Avatar najbolji13
najbolji13
09:11 07.04.2020.

primjetio sam da u zadnjih 10 godina u Hrvatskoj dolazi do opadanja mentalnih sposobnosti stanovnistva da se vecina bavi sobom na pogresan nacin da je sveopci kaos u drustvu,da ljudi s jedne strane traze pomoc drzave s druge strane upute iste ignoriraju..trend je u porast a dokaz je upravo da se ignoriraju upute

Avatar najbolji13
najbolji13
09:12 07.04.2020.

Poruka nece zivjeti na dva nacina ili ce te se drzati uputa ili ce te razboliti..treca opcija ne postoji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije