Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2017. u 10:50

Živimo u pravom zagrebačkom glazbenom transu za koji se toplo nadam da je zarazan

U shuktali glazbeni Zagreb ovih dana proživljava svoje vrhunce. U ciničnom vremenu kada nam se čini da vlada potpuni manjak kriterija, nekoliko koncerata potvrdilo je činjenicu da Hrvatska trenutno ima obilje odličnih domaćih pjevača u najboljim godinama koji mogu reprezentativno pjevati operni i operetni, ali i žanr mjuzikla i popijevke.

Sve je počelo kada je međunarodno potvrđena sopranistica Evelin Novak nastupila na otvorenju Zagreb Classica (šteta samo što je dobio ovo poengleženo ime), da bi u izvedbi kompletne Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta” briljirali solisti zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Stjepan Franetović, Valentina Fijačko Kobić i Ljubomir Puškarić.

Onda je na čudesnoj pozornici ispred Umjetničkog paviljona održan više nego odličan i temperamentan koncert kojim je nezaobilazna TV emisija Dražena Siriščevića Opera box proslavila četvrt stoljeća postojanja, a prisjetili smo se i koncerata Opera pod zvijezdama koji su svakako utrli put i Zagreb Classicu. U hrvatskom opernoj reprezentaciji nastupile su sopranistice Valentina Fijačko Kobić, Kristina Kolar, Ivana Lazar i Martina Zadro, mezzosopranistice Dubravka Šeparović Mušović i Ivana Srbljan, tenori Domagoj Dorotić i Tomislav Mužek, bariton Ljubomir Puškarić i bas Luciano Batinić. Kakva je to pjevačka fešta bila! Pa pored takvih pjevača (a ima ih Hrvatska još kvalitetnih, samo što su usmjereni i na strane operne scene) prava je enigma zašto u našim opernim kućama nastupaju strani pjevači, kada bi te iste uloge mogli otpjevati i našijenci? Ali, ostavimo zabadanja za neku drugu prigodu. Budimo konstruktivni u nekonstruktivnoj zemlji.

Treba reći i da je prošlog četvrtka, kada je na Tomislavcu nastupalo zagrebačka Komedija s najpopularnijim brojevima iz opereta i mjuzikala (a predvođeni svojom pjevačkom heroinom Renatom Sabljak) u Lisinskom bila izvedba “Jadnika”. Istina, moglo bi se štošta zamjeriti ovoj međunarodnoj produkciji (u smislu režije, kostima, scene, pa i nastupa na matricu), ali ono što se mora pohvaliti, to je da je brojnim gledateljima isporučena poruka Hugoovog djela i slavnog mjuzikla, ali su i afirmirani sjajni domaći pjevači, počevši od Maxa Hozića kao Jeana Valjeana, Henrika Šimunkovića kao Javerta i Alide Fištrek kao prostitutke Eponine, preko Filipa Hozjaka kao Mariusa Pontmercyja, Igora Bakse i Irene Matas kao bračnog para Thenardier i Semente Rajhard kao Cosette, pa do Petre Buterin kao Fantine, Alena Đurasa u nekoliko uloga ali i fascinantnih malih Vjere Dučić kao Cossete i Drage Horga kao Gavrochea.

A kada znamo da je i Tomislav Mužek rasprodao svoj nedjeljni nastup na Večerima na Griču (uz Miroslava Lesića, Tomislava Modrića i Mladena Kosovca), onda je jasno da živimo u pravom zagrebačkom glazbenom transu za koji se toplo nadam da je zarazan.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije