Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.10.2017. u 14:51

Ne može Srbija dizati spomenik teroristu Tepiću i željeti dobrosusjedstvo. Crna Gora, naprotiv, slavi admirala Barovića koji je radije počinio samoubojstvo nego napao Hrvate

Iz dana u dan u Hrvatskoj je sve manje onih koji u najavljenom službenom posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu vide neku svrhu. Posjet je dugo najavljivan, a naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala je Vučiću biti “uzvratni” domaćin negdje u studenom, a svakako do kraja godine.

Vučić je ovih dana za hrvatske medije dao nekoliko intervjua i izjava u kojima naglašava svoje želje o dobrosusjedstvu, no mogao bi tako dati još na desetke sličnih intervjua i izjava, ali svejedno mu je u Hrvatskoj teško povjerovati. Kako povjerovati željama da Hrvatska i Srbija budu dobri susjedi ako istodobno vlada kojoj je do jučer Vučić bio premijer, u srcu Beograda, na Dedinju, uz sve pripadajuće državne i vojne počasti, podiže spomenik majoru JNA Milanu Tepiću.

U Srbiji Tepića slave kao narodnog heroja jer je 29. rujna 1991. odbio predati skladište streljiva kod Bjelovara pa je radije digao u zrak sebe i još jednog svog vojnika, a pritom pobio još i 11 hrvatskih vojnika. Planirao je dići u zrak i pola Bjelovara, no nije uspio spojiti i ostala vojna skladišta i njih dići u zrak.

Što se Hrvata tiče, Tepić je terorist s ubilačkim namjerama prema Hrvatima. Kako, dakle, da sada Hrvati razumiju poruku o spomeniku Tepiću? Pa da ga Vučićevi slave jer je dao život za velikosrpsku ideju. Koliko se može doznati, i službeni Zagreb prilično je šokiran ovom Vučićevom ratničkom gestom prema Hrvatima, pa se može zaključiti da je za sada Vučićev dolazak u Zagreb postao prilično upitan.

U već spomenutim intervjuima ovih dana Vučić je od Hrvata tražio da se, radi boljeg razumijevanja, stave u “njegove cipele”. S obzirom na to da je Vučić prije podizanja spomenika Tepiću od RH bio tražio da se iz Prijedloga novog Zakona o braniteljima izbaci da je Srbija bila agresor, Ministarstvo branitelja koje vodi Tomo Medved to sada ne može dirati i kad bi htjelo.

Zašto će ova hrvatska Vlada jako teško surađivati s aktualnim vlastima u Srbiji, vidi se i po rječniku Vučićeva ljubimca, ministra Vulina, koji je na Dedinju kazao da otkrivaju spomenik Tepiću “na čast čitavom srpskom narodu” te da “Srbija time postaje... bolja nego što je jučer bila”. I tako je izglednije da će Srbija za Hrvatsku u idućem razdoblju ostati samo susjed, a da o prijateljstvu neće moći biti govora.

Otvoren je, međutim, put gradnje prijateljstva, a ne samo susjedstva s Crnom Gorom. Sudbina je htjela da je baš istog datuma, 29. runa 1991., oficir na puno važnijem položaju od Tepića, admiral i zapovjednik splitske vojnopomorske oblasti JRM, Crnogorac Vladimir Barović, također počinio samoubojstvo. Nakon što je preuzeo dužnost na Visu i vidio zapovijedi, zatvorio se u prostoriju tamošnje ambulante, izvadio službeni pištolj i ispalio metak u sljepoočnicu.

Za razliku od Tepića čije je samoubojstvo bilo teroristički čin, Barovićevo je bilo čin hrabrosti i časti. Barović je ostavio oproštajno pismo u kojem je objasnio da se odlučio na časnu smrt radije nego da “ratuje protiv bratskog hrvatskog naroda”. Naveo je i to da agresija JNA na Hrvatsku njemu predstavlja djelo suprotno crnogorskoj časti. “Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio”, napisao je.

Kakvog je karaktera Barović bio, pokazao je i kao zapovjednik pulskog garnizona s 12 tisuća vojnika, odakle se mirno povukao. Istrani su ga zapamtili jer je pri povlačenju obećao: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti”. Zašto je Barovićeva priča danas važna? Zato što je lani predsjednik Crne Gore Filip Vujanović Baroviću posmrtno dodijelio Orden za hrabrost, a time je i Hrvatima poslao poruku. Kako da je shvatimo?

Pa to je potpuno jasno, kao dobrosusjedsku i poruku prijateljstva. Na temelju simbolike ovih dviju priča, Hrvati sada mogu poslati svoje dvije poruke: da nikada neće u Vučićeve cipele i da nismo uskogrudni, nego je vrijeme da časni oficir Vladimir Barović dobije spomenik u Hrvatskoj. 

Komentara 87

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
12:03 01.10.2017.

Upravo na TV gledam neki četnički skup u pravoslavnoj crkvi u Šibeniku. Neki novi njihov vođa koji govori o srpskoj Dalmaciji (riječ Hrvatska niti jednom nije izgovorena) te govoreći o Šibeniku kao mjestu gdje se susreću "istoki zapad". Velikosrpska neman i dalje bljuje vatru oko nas i to će tako i ostati. .

MO
mobitel20
12:38 01.10.2017.

Cast Barovicu ! O tome sam pisao prije 5-6 godina kada je malo tko to znao. A svinjar Tepic je velikosrpski agresor i psihopat koji je zlocin ucinio u RH , u Bjelovaru ! Kao kada bi neki Hrvat slicnoo ucinio u Cacku ! Velikosrpski i jugonacionalisticki mozak to ne zeli prihvatiti. Da je Bjelovar prrdgradje Zagreba i da nije u Srbiji. Usporedba s Baresicem je besmislena. Miro je politicki atentator i usporrdiv je s Gavrilom Principom, s tim da nije ubio trudnu zenu i okrunjenu glavu sto samo Srbi i Crna ruka rade.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
12:36 01.10.2017.

Hrvatski političari u odnosu na srpske i slovenske političare su naivni i nekompetentni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije