Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Todorić najjaču zaštitu od uhićenja može dobiti u Srbiji

Ivica Todorić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
27.09.2017.
u 11:15

Istražni zatvor može se odrediti Todoriću da ne utječe na svjedoke, ali dok ih se ne sasluša

Jedno od pitanja na koja bi javnost voljela čuti odgovor od Ivice Todorića jest i odakle nam piše blog. Često je u Beču i u Beogradu, a, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, trenutačno je u Londonu, što mu u slučaju pokretanja istrage, unatoč Brexitu, nije neka zaštita s obzirom na to da europski uhidbeni nalog u Velikoj Britaniji i dalje funkcionira.

U srpnju je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima rekao da Uskok svoj rad usklađuje s revizorima te, prema Hini, dodao: “I to će biti na neki način ishodišna točka od koje će se raditi naša forenzika, a mi na njoj već sada radimo.” Dočeka li odluku o istražnom zatvoru izvan Hrvatske, Todorić nije u bijegu.

Može tražiti azil od Srbije

Todorić i njegov tim najviše mogu otežati njegovo izručenje ako ga pokretanje istrage zatekne u Beogradu. Prema Ugovoru između Hrvatske i Srbije, jedan od razloga zbog kojih se neće dopustiti izručenje je ako “uživa azil na državnom području zamoljene države”. S obzirom na razgranate poslove u Srbiji i lakoću s kojom Srbija dijeli čak i državljanstvo, teoretski ne treba isključiti mogućnost da bi Todorić radi izbjegavanja kaznenog postupka mogao dobiti azil, osobito ako bi se to poklopilo s interesima Srbije koja bi time dobila značajno sredstvo političke ucjene u odnosima s Hrvatskom, s obzirom na težinu koju Todorić ima za Hrvatsku.

Ivica Todorić
1/6

Uostalom, Srbija bi recipročno mogla uvjetovati izručenje Todorića izručenjem Albanca Ismaila Morine koji je na stadionu u Beogradu dronom upravljao sa zastavom Velike Albanije, a koje sada ovisi samo o političkoj odluci ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Rat koji je Todorić preko bloga objavio aktualnoj Vladi prikazujući se žrtvom političke ucjene, po eventualnom pokretanju kaznenog postupka njegov mogući zahtjev za azilom samo bi ojačao dodatnim argumentom.

U svakom slučaju, Todoriću se istražni zatvor može odrediti samo zbog utjecaja na svjedoke za što su mu mogućnosti sužene dok je u inozemstvu. I, nakon što su saslušani svjedoci na koje bi mogao utjecati, za ograničenje slobode više ne bi bilo razloga, pa bi se tada mogao iz inozemstva vratiti u Hrvatsku. Izručenje iz Srbije temeljem ugovora ili preko Ministarstva pravosuđa, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, i uz najbolju volju Srbije moglo bi trajati barem mjesecima, za koje vrijeme bi i svjedoci mogli biti saslušani, kao jedini uvjet za pritvaranje.

Nakon što je Todorić objavio rat Martini Dalić i izvanrednoj upravi na čelu s Antom Ramljakom, zagovornici saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor dobili su razlog više za njegovo osnivanje. To je i prva želja tima koji kreira obranu vlasnika Agrokora. Pod ciljeve rada tog povjerenstva, kako ih je definirao SDP u 12 taksativno pobrojenih zahtjeva, može se podvesti zapravo sve što nas zanima o Agrokoru. Za tako opsežnu istragu bitno je zakonsko ograničenje prema kojem se parlamentarna istraga mora okončati za najviše šest mjeseci što i nije dugo s obzirom na kompleksnost slučaja Agrokor, a i zbog pretpostavljenih opstrukcija, osobito svjedoka. Još bitnije je da se povjerenstvo ne može osnovati za pitanja “o kojima je pokrenut sudbeni postupak” sve dok taj postupak traje.

Ranija istražna povjerenstva za Inu ili Večernji list pa i aktualno za Imunološki zavod taj problem nisu imala jer se paralelni sudbeni postupci nisu vodili. Istraga za Inu-MOL pokrenuta je osam mjeseci nakon što je povjerenstvo za Inu donijelo zaključke i to tako da su vladajući i oporba donijeli svaki svoj zaključak. Zakon ne definira što je to “sudbeni postupak”. U slučaju Agrokor već se vode ili bi svakoga dana mogao započeti čitav niz postupaka parnice, arbitraže, ustavnosudski postupak, utvrđenje sukoba interesa...

Zaštita od paralelnih istraga

Je li to i državnoodvjetnička istraga koje nije bilo kad je zakon pisan, već je istragu vodio istražni sudac? Ako igdje ima smisla spriječiti paralelne procese, onda je to u fazi istrage kao najosjetljivijem dijelu kaznenog postupka. Je li sudbeni i postupak ocjene ustavnosti lex Agrokor? Nema dvojbe da su to parnice, ali znači li to da se, ako Todorić nekoga tuži za klevetu zbog tvrdnje da svoj (ne)uspjeh može zahvaliti povlasticama koje je uživao od države, povjerenstvo time ne može baviti. Jesu li i već pokrenuti postupci pred arbitražnim sudovima “sudbeni“.

Ivica Todorić
1/4

Je li to i postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, iako to nije sud. Ali, kad je pisan zakon, povjerenstva nije bilo, a smisao sporne odredbe bio je zapravo da se ne vode paralelni postupci o pitanjima koja državna tijela istražuju. Kakvog smisla ima da saborsko povjerenstvo propituje je li potpredsjednica Vlade kod lex Agrokor bila u sukobu interesa, ako to ispituje i Povjerenstvo Dalije Orešković.

I odluka Ustavnog suda može biti odlučna za parlamentarnu istragu, i kakvog ima smisla ako lex Agrokor ocijene neustavnim. I, što ako se zaključci saborskog povjerenstva razlikuju od utvrđenja državnih tijela. Povjerenstvo bi moralo voditi računa i da ne našteti interesima Agrokora ili ne pomogne onima koji bi mogli tražiti odštetu od države.

Komentara 43

Avatar Gen_Kameni
Gen_Kameni
11:29 27.09.2017.

Kako ide ona poštapalica: Samo te gledam! Sve ovo što se događa sa AGROKOROM je još gore i većih razmjera sa Koncernom AGRAM! Niti njihova stvarna imovina ne vrijedi par desetaka % onoga što imaju u knjigama. Pa sada vidite privatnu imovinu i zašto Gazda Dubravko strateški gradi zgradu i sprema se za bijeg u Austriju!? 😱🤔 kako ono reve Mamić: ajmoooooooo

DU
Deleted user
11:26 27.09.2017.

Eventualan sudski proces će biti samo "oblizek" (slovenski naziv za deliciju) za odvjetničke urede jer klijent je visokoplatežne moći, u žiži javnosti - a cash flow i zakonsko gradivo, pro et contra budućeg klijenta, je iznimno opširno. I tu bi bio kraj sudovanja jer eventualno će guliti krumpir u Caritas-u, znate ono godina pa zamijenjeno radom za opće dobro blablabla... U konačnici, kad se konačno stekne uvid u iznos koji je đipnut i koliko mj. u pučkoj kuhinji se za taj iznos guli krumpir - nema tko se ne bi dohvatio noža i zavio palac u flaster pa krenuo u smjeru podrum s krumpirom odnosno bio bi red do mađarske granice onih koji bi bili voljni na takav aranžman s državom.

NV
NV
20:32 27.09.2017.

Novinar piše glupost i većina se upeca kao somovi. Ako Todorić ode u zatvor povućiće ko zna koliko političara iz vrha hr. I oni to znaju. Uostalom zašto država pomaže privatnoj tvrtki? Znači opasno su muljali sa njim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije