Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2018. u 10:12

Uprava predvođena Giannijem Rossandom nije dobila razrješnicu, možda će i materijalno odgovarati za loše poslovanje i odluke

Odgađanje nepopularnih rješenja i izbjegavanje odluka karakteristika je domaće politike i tu Vlada Andreja Plenkovića nije nikakva iznimka. Dapače, moglo bi se i pohvaliti angažman dvojice ministara; Zdravka Marića i Darka Horvata koji danonoćno rade na problemu koji je izazvala Uljanik Grupa.

Prvom na naplatu stiže sve više računa za kredite koje je Uljanik odavna potrošio nenamjenski, s obzirom na to da brodove za koje su kredite dobili nisu sagradili, a od drugog se očekuje da u tri mjeseca iz šešira izvuče ulagača koji bi htio uložiti najmanje 347 milijuna eura svojeg novca u dva vrlo problematična brodogradilišta. U toj nemogućoj situaciji ministri se nalaze jer nitko nema hrabrosti priznati da je sve otišlo predaleko i da je stečaj najizglednije rješenje. Kada ministar Horvat kaže da radnicima država može jamčiti još tri minimalne plaće, onda treba znati da je riječ o pravu na osiguranje radničkih potraživanja koje se jamči onima koji su radili u tvrtkama koje iz stečajne mase ne mogu skupiti za isplatu otpremnina.

>> Pogledajte štrajk radnika Uljanika zbog neisplaćenih plaća za rujan

Međutim, taj se dio informacije zamagljuje jer nitko ne želi priznati da je situacija iznimno teška te da će neodgovornost prijašnjih vlada doći će naplatu u ovoj i idućoj godini u kojoj će se potrošiti 4,3 milijarde kuna i još nekoliko stotina milijuna kuna za kamate i naknade bankama, a Uljanik će, ako se ne dogodi čudo, postati turističko-stambena zona. Nada se kupuje i pregovorima o novim ulagačima. Iskazivanje interesa daleko je od ulaganja, a očekivati da će bilo tko uložiti svjež novac bez dubinske analize poslovanja u mjesec dana je neozbiljno.

Prebacivanje odgovornosti s lokalne uprave na Vladu i s uprave tvrtke na lokalnu upravu samo je još jedan od načina na koji se izbjegava suočavanje s teškom situacijom i njezinim posljedicama. U tom se kontekstu može pročitati i prenaglašavanje uloge DORH-a u pregledavanju ugovora o gradnji brodova na temelju kojih su jamstva odobravana od 2014. do 2018. To je standardni dio procedure u smjeru zaštite javnih financija, a premijer Plenković naglašava DORH kao svojevrsnu poruku upravi Uljanik Grupe o njezinoj odgovornosti.

Uprava predvođena Giannijem Rossandom nije dobila razrješnicu, možda će i materijalno odgovarati za loše poslovanje i odluke, ali gdje su bili vlasnici kompanije koji su ih trebali nadzirati? Podsjetimo, država kroz tvrtke i institucije kojima je vlasnica ima 25 posto dionica Uljanik Grupe, a radnici 47 posto dionica. Zajedno imaju većinu i mogli su donositi apsolutno sve odluke. A zašto onda Vlada nije uvjetovala odobravanje jamstva od 90 milijuna eura za kredit koji će se u šest mjeseci potrošiti za isplatu plaća.

Zašto tada država nije inzistirala na kontroli nad tvrtkom, zašto nije pritiskala na ubrzavanje izrade plana restrukturiranja s obzirom na to da je bilo jasno da će problemi doći pred vrata i zašto nije u kompaniju postavila “svoje ljude”. Odgovori na ta pitanja neće riješiti problem. Mogu to samo pokušaji ministra Horvata da nađe konkretnog ulagača koji će barem pokušati razvijati brodogradnju u Rijeci, ako ne i u Puli.

>> Pogledajte kako je izgledao prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovom trgu

Komentara 14

DU
Deleted user
10:29 25.10.2018.

U kapitalizmu vlasnik svoju nesposobnost osjeca na vlastitom dzepu. U drzavnim firmama nitko nije kriv i nitko nije odgovoran, a gradjani placaju danak.

Avatar korona
korona
13:36 25.10.2018.

Ovo su valjda posljednji postkomunistički i "jugoslovenski " veliki promašaji koji nama svima ide na grbaču . Iz Istre i IDS-a su, njihovi politički vođe, ,govorili da ih ostatak Hrvatske iskorištava, da će biti autonomna pokrajina u EU.Sedam milijardi selijardi se moglo uložiti u razvitak zemlje,u standard svih građana, za bolnice i škole.Ove sve tamo se mora za primjer pozatvarat,a "istrijanima" nabiti da vraćaju svoje dugove koje su pojeli i protjerali kroz gu.icu

RI
rightside
10:32 25.10.2018.

za tebe sigurno nece biti happy end,,)9 sta je i red s obzirom kako si ti i tvoji htjeli ocistit treci maj,,kad ste prije par godina postavili svog direktora,umirovljenika iz uljanika na mjesto direktora 3maja valjda s ciljem da kontrolira situaciju,,))) misleci pod tim anulirati dug od pola miljarde kuna,naravno uz zastitu svog dorha iz pule,,))) no sad ce se pokazat na sta ste potrosili lovu koja je osigurana za gradnju novih brodova, love nema a brodove niste ni poceli gradit,,pravi primjer kako to rade hns-ovci uz mileticev blagoslov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije