Naslovnica Premium Kolumne

Veze iseljenika i Hrvatske i dalje koče prepreke

Djeca iseljenika u Njemačku teško se u Hrvatskoj upisuju na visoke škole
29. kolovoza 2018. u 14:16 7 komentara 891 prikaza
Medicinski fakultet u Osijeku
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Hrvati u Njemačkoj, gospodarski najjačoj zemlji EU u kojoj živi i najveća hrvatska iseljenička zajednica, najčvršća su poveznica prijateljstva i suradnje Hrvatske i Njemačke. Te riječi izgovorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na berlinskom susretu s predstavnicima mnogih najvažnijih hrvatskih udruga i klubova iz Njemačke.

Polaznici Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture za strance Škola puna iseljenika i stranaca Mnogi od nas uče hrvatski jer žele živjeti u ovoj zemlji

Kako te riječi ne bi bile samo protokolarne naravi, premijer je svoju tvrdnju potkrijepio stavom da iseljeni Hrvati nisu samo poveznica u jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, već oni u najvećoj mjeri stvaraju i pozitivnu sliku o Hrvatskoj. A da bi ta slika bila još jasnija, njegova Vlada, rekao je, radi na još čvršćem povezivanju iseljenih Hrvata sa svojom domovinom na način da podupire napore hrvatskih udruga i zajednica na očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta izvan domovine.

Važnu zadaću u tome imaju Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske te Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske koji bi u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova trebali dati kvalitetan poticaj hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za još bolju komunikaciju s hrvatskim udrugama i zajednicama.

U prilog tomu premijer je istaknuo kako se financiranjem brojnih udruga i projekata izvan Hrvatske pridonosi kvalitetnijoj suradnji hrvatskih iseljenika s domovinom. Istaknuo je i potrebu učenja hrvatskog jezika te da djeca hrvatskih iseljenika bez većih poteškoća dolaze do hrvatskog državljanstva.

bauštela daleko iznad prosjeka Hrvati su najisplativiji strani radnici u Njemačkoj

Premda se stvari ipak mijenjaju nabolje, praksa prethodnih godina upućivala je na nedostatak učitelja hrvatskog jezika te brojne prepreke pred novim generacijama hrvatskih iseljenika na putu do dobivanja hrvatskog državljanstva. Ako se tomu dodaju i problemi pri upisu djece hrvatskih iseljenika u pojedine visoke škole ili sveučilišta u Hrvatskoj, onda i ona stvarna poboljšanja ostaju u sivilu ranije nebrige za Hrvate izvan Hrvatske.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • Jania:

    Naravno kad Hrvatskom još uvijek upravljaju mentalni neokomunisti koji se gnušaju "neprijateljske emigracije", pogotovo ako je hrvatska..

  • Malenkost:

    Joj da mi je vidjeti nekog HR Polticara ovdje na nekom skupu! imam sto da izgovorim. HR je svoje iseljenike izgubila. Vecina nas u njemackoj ima itekako negativnu sliku HR. To je Balkan. Mito, Korupcija,Nepotizam, Uljebljenje, ... leglo lopova je ... prikaži još! ta drzava. Neprirodna selekcija Intelekta dovela je do Pseudointelektualaca ala: Vidosevic, Merzel, Kerum, Todoric, Sanader, ... . Mnogi su pohrlili u HR te se nakon 5 ili 10 Godina vratili natrag u Njemacku. Imam izuzetno lose misljenje o HR, Kolindi,Josipovicu, Plenkovcu, Milanovicu, Brkicu,Mesicu, ... nemam dovoljno prostora. Jedva cekam da mi se pruzi prilika da izgovrim nekom politicaru iz HR svoje misljenje, direktno u lice. Nikad vise ta lolovska drzava nece biti moj zivotni centar.

  • istinaizlike:

    Zašto bi državljanstvo RH trebao dobiti netko tko niti je rođen u RH, niti tu živi?