Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DENIS ROMAC

Trumpova gromoglasna šutnja o trovanju Navaljnog

Trump visits FEMA headquarters for a briefing on Hurricane Laura
Foto: ERIN SCOTT/DPA/PIXSELL
1/3
28.08.2020.
u 11:58

Aktualni američki predsjednik simpatizira diktatore, poput Putina, a prezire demokratske lidere, pogotovo ako dolaze iz europskih savezničkih zemalja, poput njemačke kancelarke Angele Merkel.

Slučaj trovanja ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog još je jednom šokirao svijet. Tek nakon njegova prebacivanja u Berlin njemački liječnici potvrdili su da je najpoznatiji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina najvjerojatnije žrtva trovanja, što je izazvalo burne i brojne reakcije političara diljem svijeta.

Međutim, jedan svjetski lider, i to čelnik najveće svjetske sile i formalno vodeće demokracije svijeta, odlučio je prešutjeti ovaj slučaj, ne želeći dodatno uznemiravati autoritarnog ruskog lidera, prema kojem je dosad pokazivao samo iskreno i pomalo naivno divljenje Kada su Trumpa nedavno upitali kako komentira slučaj trovanja Navaljnog, on je odgovorio samo da će to “razmotriti”, ali se nakon toga o tom slučaju više nije oglašavao.

Njegova šutnja govori glasnije od riječi. Američki predsjednik nije osudio taj čin niti je ponudio potporu Navaljnom i njegovoj obitelji. I to ne treba nikoga začuditi. Trump je od prvog dana svog mandata pokazivao iznimnu kreativnost u rušenju demokratskih standarda i baš nikakve simpatije prema demokratskim vrijednostima.

Aktualni američki predsjednik simpatizira diktatore, poput Putina, a prezire demokratske lidere, pogotovo ako dolaze iz europskih savezničkih zemalja, poput njemačke kancelarke Angele Merkel. Ali ovdje opet ne bismo trebali biti naivni i izvlačiti preuranjene zaključke.

Nije problem samo u Trumpu: iako je Njemačka Navaljnom ponudila utočište i liječenje, Berlin sigurno zbog ovog slučaja neće prekinuti suradnju s Moskvom niti će Putinovu režimu nametnuti sankcije. Diljem svijeta demokracije uzmiču pred diktaturama, a Putin može mirno spavati.

Komentara 5

FO
fouche541
10:20 29.08.2020.

Zar pisac ovog članka zaista vjeruje da bi Putin na ovakav amaterski način htio ukloniti svog protivnuka?I to svojoj zemlji gdje ima tisuću mogućnosti za to.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
12:30 28.08.2020.

Možda je čovjeku čudno da ga KGB niti treći put ukupno nije uspio na smrt otrovati ? Nekad je to bila "učinkovita " tajna služba !

Avatar Foton
Foton
12:33 28.08.2020.

Putin kontrolira Trumpa. Kad sudovi uspiju otvoriti Trumpove porezne i ostale financijske dokumente, mozda cemo znati kako i zasto. A dolaze i izbori, gdje Rusi mogu puno pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije