Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Treba se plašiti nuklearnog rata

Svemirski rat preselio se u morske dubine, a papa Franjo s pravom upozorava na opasnost od nuklearnog oružja koje u nečijim “nespretnim” rukama može uništiti čovječanstvo.
02. prosinca 2019. u 17:06 4 komentara 905 prikaza
Papa Franjo
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Uporaba nuklearnoga oružja je nemoralna te zbog toga treba ući u Katekizam Katoličke crkve, kazao je papa Franjo u razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Japana u Rim. Dodao je da se to ne odnosi samo na uporabu, nego i posjedovanje nuklearnog oružja, jer neka nezgoda, nepromišljeni čin nekog vladara ili nečija ludost mogu uništiti čovječanstvo. Papa je pohodio Hirošimu i Nagasaki, dva japanska grada koja je koncem Drugog svjetskog rata uništila američka atomska bomba.

Papa Franjo Papa Franjo otvoreno: 'Da, bilo je korupcije. Ali prvi je put prijavljena u Vatikanu, a ne izvan njega'

Hiroshima je bila prava ljudska kateheza o okrutnosti. (…) Za mene je to bilo vrlo dirljivo iskustvo”, kazao je Franjo. No i upotreba nuklearne energije je na granici, jer još uvijek nismo postigli potpunu sigurnost. To je bilo vidljivo 2011. kvarom nuklearke u Fukushimi (prethodno u Černobilu). Trebamo li se plašiti nuklearnih eksplozija? Sedamdesetih i osamdesetih godina rakete s nuklearnim glavama bile su razmještene po Europi s jedne i s druge strane Željezne zavjese. Prijetio je i svemirski rat.

Onda je došlo do dogovora o neširenju i smanjenju nuklearnog oružja. No sada je ponovno otvorena utrka u nuklearnom naoružavanju. Rusija, SAD, Kina, ali i Francuska i Velika Britanija ulažu stotine milijardi dolara u najmasovniju i najradikalniju obnovu svog nuklearnog arsenala. Nedavno je, u prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruska ratna mornarica porinula u bazi Severodvinsk na Baltičkom moru nuklearnu podmornicu Belgorod od 178 metara dužine i 24 metra širine koja može dostići brzinu od 140 km na sat na tisuću metara pod morem. Podmornica dužine gotovo dvaju nogometnih igrališta (obično su duge 100 metara) nosi nuklearnu bombu od dva megatona (150 puta jača od one bačene na Hirošimu) nazvanu Posejdon.

Papa Franjo 'ovdje nešto nije u redu' Papa priznao korupcijski skandal razotkriven iznutra

Eksplozija te bombe izaziva tsunami koji potapa gradove. Pentagon je, pak, uložio golema sredstva u podmornicu XLUUV (Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle) koja ima 12 cijevi kroz koje može lansirati rakete raznih vrsta. Svemirski rat preselio se u morske dubine, a papa Franjo s pravom upozorava na opasnost od nuklearnog oružja koje u nečijim “nespretnim” rukama može uništiti čovječanstvo. Problem je što ima sve više “nespretnih” vladara.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Deleted user:

    Belgorod je dugačak 184 m (najduža podmornica na svijetu); Posejdon nije nuklearna bomba, već torpedo.

  • bakulušić:

    Od nulearnog rata opasnija je samo ideologija koja se krije iza "liberalnog katoličanstva", "pluralnog katoličanstva", "političke korektnosti", lažnog "humanizma" i lažnih proroka koji nam svakodnevno nameću i tumače "bratstvo, jednakost i slobodu", obično na naš račun i na naš trošak. ... prikaži još! Tako da sami plaćamo vlastitu propast i uništenje.

  • Mihomiho:

    Zanimljivo, Rusiu stavili kao prvu. Ko zna zašto!