Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2019. u 17:06

Svemirski rat preselio se u morske dubine, a papa Franjo s pravom upozorava na opasnost od nuklearnog oružja koje u nečijim “nespretnim” rukama može uništiti čovječanstvo.

Uporaba nuklearnoga oružja je nemoralna te zbog toga treba ući u Katekizam Katoličke crkve, kazao je papa Franjo u razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Japana u Rim. Dodao je da se to ne odnosi samo na uporabu, nego i posjedovanje nuklearnog oružja, jer neka nezgoda, nepromišljeni čin nekog vladara ili nečija ludost mogu uništiti čovječanstvo. Papa je pohodio Hirošimu i Nagasaki, dva japanska grada koja je koncem Drugog svjetskog rata uništila američka atomska bomba.

Hiroshima je bila prava ljudska kateheza o okrutnosti. (…) Za mene je to bilo vrlo dirljivo iskustvo”, kazao je Franjo. No i upotreba nuklearne energije je na granici, jer još uvijek nismo postigli potpunu sigurnost. To je bilo vidljivo 2011. kvarom nuklearke u Fukushimi (prethodno u Černobilu). Trebamo li se plašiti nuklearnih eksplozija? Sedamdesetih i osamdesetih godina rakete s nuklearnim glavama bile su razmještene po Europi s jedne i s druge strane Željezne zavjese. Prijetio je i svemirski rat.

Onda je došlo do dogovora o neširenju i smanjenju nuklearnog oružja. No sada je ponovno otvorena utrka u nuklearnom naoružavanju. Rusija, SAD, Kina, ali i Francuska i Velika Britanija ulažu stotine milijardi dolara u najmasovniju i najradikalniju obnovu svog nuklearnog arsenala. Nedavno je, u prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruska ratna mornarica porinula u bazi Severodvinsk na Baltičkom moru nuklearnu podmornicu Belgorod od 178 metara dužine i 24 metra širine koja može dostići brzinu od 140 km na sat na tisuću metara pod morem. Podmornica dužine gotovo dvaju nogometnih igrališta (obično su duge 100 metara) nosi nuklearnu bombu od dva megatona (150 puta jača od one bačene na Hirošimu) nazvanu Posejdon.

Eksplozija te bombe izaziva tsunami koji potapa gradove. Pentagon je, pak, uložio golema sredstva u podmornicu XLUUV (Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle) koja ima 12 cijevi kroz koje može lansirati rakete raznih vrsta. Svemirski rat preselio se u morske dubine, a papa Franjo s pravom upozorava na opasnost od nuklearnog oružja koje u nečijim “nespretnim” rukama može uništiti čovječanstvo. Problem je što ima sve više “nespretnih” vladara.

Komentara 4

DU
Deleted user
21:40 02.12.2019.

Belgorod je dugačak 184 m (najduža podmornica na svijetu); Posejdon nije nuklearna bomba, već torpedo.

BA
bakulušić
18:37 02.12.2019.

Od nulearnog rata opasnija je samo ideologija koja se krije iza "liberalnog katoličanstva", "pluralnog katoličanstva", "političke korektnosti", lažnog "humanizma" i lažnih proroka koji nam svakodnevno nameću i tumače "bratstvo, jednakost i slobodu", obično na naš račun i na naš trošak. Tako da sami plaćamo vlastitu propast i uništenje.

MI
Mihomiho
18:24 03.12.2019.

Zanimljivo, Rusiu stavili kao prvu. Ko zna zašto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije