Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.10.2017. u 09:45

Za katarzu će trebati utvrditi odgovornost menadžera financijski povezanih s Agrokorom.

Računovodstvene makinacije teške više od 5 milijardi kuna, prikrivanje troškova, neprikazivanje dijela obveza po kreditima i prikrivene pozajmice, od čega samo Ivici Todoriću 650 milijuna kuna, sukus je revidiranog i konsolidiranog izvještaja o stanju Agrokora koji je jučer predstavio privremeni upravitelj Ante Ramljak.

Logična je stoga kaznena prijava koju je podnio protiv bivše uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem. S obzirom na to da od 2,3 milijarde kuna prikrivenih troškova, prema Ramljakovim riječima, polovina otpada na privatne troškove, ispada da je Todorić u privatni džep na suspektan način u samo nekoliko godina spremio više od milijardu kuna.

Naravno, to pokazuje revizija PwC-a, dok će tijekom kaznenog postupka to trebati dokazati. Isto kao što će za potpunu katarzu biti potrebno utvrditi odgovornost raznih menadžera iz domaćeg poslovnog života koji su financijski bili povezani s Agrokorom iako su u najmanju ruku trebali sumnjati u Todorićevu istinu.

Najbolji primjer su pojedine banke koje nisu uočile da je Todorić računovodstveno skrio 2,9 milijardi kuna kredita. Međutim, osim kaznenopravne odgovornosti koju tek treba utvrditi, stanje Agrokora s kraja 2016. godine ukazuje na teški kompromis koji će svi vjerovnici Agrokora biti prisiljeni sklopiti do ljeta 2018. godine.

Ivica Todorić
1/18

Naime, iz revidiranog izvješća ispada da je Agrokor potkraj prošle godine bio dužan 56,3 milijarde kuna, a da mu je vrijednost imovine iznosila 41,8 milijardi kuna. Drugim riječima, da se sad krene u rasprodaju svih Agrokorovih kompanija, za povrat duga nedostajalo bi 14,5 milijardi kuna.

Iako je jučer, kao uostalom i prošli četvrtak, bilo jasno da je pristup revizora u dijagnosticiranju Agrokorova stanja bio krajnje konzervativan, s jasnim ciljem potpunog čišćenja bilanci, milijarda gore ili dolje ne bi bitno poboljšala ili pogoršala pravu krvnu sliku posrnula koncerna. Iz toga je razvidno da je lex Agrokor iz travnja ove godine bio sasvim suvislo rješenje. 

Komentara 10

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
11:29 10.10.2017.

Još je naj sumnjivije što Marić nije HDZ-ovac! Ispast će da je LEX Todorić napisan da bi se zaštitilo političare koji su 15 godina čuvali leđa Todoriću jer će se na ovaj način napravit magla kakve nema ni u Londonu a privatizacijska pljaćka 90-tih će bit mala maca odnosno samo inicijalna kapsla za početni kapital ovih tajkunčina koji su tada sekli početni kapital za ovo mešetarenje! Pitanje je dali su na lijepe oči davali direktori največih firmi od Leda,Kraša,Pik-a... garancije za kredite u stotinama milijuna?? Koje je njihova uloga i računica?' Todorićeve lijepe oči ili masnem ilijunske provizije?' Hooće li Todorić biti jedini PEDRO ko Sanader kod INE-MOL malverzacije pa su svi samo Sanadera cinkali i gulili krumpir za kaznu!! Ako Marić nije imao uvid u financije kako je onda cjelokupnu javnost uvjeravao da je sve ok??? Kako je znao ako nije imao uvid?? Ako je pak znao onda je prikrivao malverzacije! Dakle u oba slučaja je LAGAO! Čudno je i to da ga Plenki brani ko da mu je vlastiti sin a nije čak ni član HDZ-a Marić! Ostali umoćeni će gulit mrkvu za kaznu kao pokajnici jer krumpira više nema pošto su ga Ćobi i društvo svog ogulili! Smrdi-smrdi,užasno smrdi a nitko nije prdnuo!

BI
binki
10:18 10.10.2017.

To je pravo pitanje!!! Pa nije izvješća pisao Todorić. Ista stvar u Dinamu.pa nije mamić zamračio 100 milja eurića bez pokroviteljstva Barišića,vrbanovića ,Svetine,Rožića i naravno ljudi iz računovodstva.

RO
RobIra
10:08 10.10.2017.

Nemojmo zaboraviti kako je hrvatska drzava Ivici Todoricu prepustila nacionalno blago poput Belja uglavnom za jednu kunu. Po istom principu Hrvatska je Ivici Todoricu ustupila na desetke tisuca hektara najkvalitetnije zemlje cime je isti posredno unistio tisuce OPG-ova sto je za izravnu posljedicu imalo egzodus mladih poglavito iz Slavonije. U konacnici, Hrvatska je Ivici Todoricu dala desetke milijardi kuna poticaja i sada smo na pragu da opet spasavamo pojedinca koji nije znao upravljati onim što je dobio na pladnju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije