Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2019. u 11:25

Nakon rata dva su cilja Hrvatske – da nikada više 
ne dopusti da bude razoružana i da Srbija ima vojnu hegemoniju u “regiji”

Prije nekoliko dana američka vladina agencija DSCA predložila je Kongresu da Hrvatskoj odobri nabavu novih transportnih helikoptera UH-60M Black Hawk. U svom dopisu objašnjavaju kontekst zašto će RH i NATO-u ta nabava dobro doći, no u dopisu stoji i jedna za nas znakovita rečenica, koja potvrđuje teze o tome da SAD jako dobro mjeri kakvo oružje Hrvatska smije nabaviti.

“Predložena prodaja ove opreme neće izmijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji”, glasi. S obzirom na to da Hrvatska nema problema s “vojnom ravnotežom” s Mađarskom, Rumunjskom, Bugarskom i Slovenijom, kao članicama NATO-a ili BiH, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, očito je da se to mjerenje vojne ravnoteže odnosi na mjerenje sa Srbijom. Sada je jasnije zašto Hrvatska već godinama ne uspijeva nabaviti jače vojne sustave, a nema takvih problema kada je riječ o nabavi oklopljenih vozila, transportnih i izviđačkih helikoptera Kiowa Warriorsa, protuoklopnih raketa kratkog dometa. Netko u američkom State Departmentu mjeri i zaključuje da bi isporuka jačeg oružja Hrvatskoj poremetila vojnu ravnotežu sa Srbijom. Sada je jasnije i zašto je prije četiri godine zaustavljena priča o isporuci američkih višecijevnih raketnih lansera M 270 MLRS, što je dogovarao još ministar obrane Ante Kotromanović.

Čim je spomenuto da će nekoliko lansera od njih 16 moći ponijeti i rakete dometa do 300 km, javio se Aleksandar Vučić i poslao poruku: “Ne znam zašto bi netko u regiji uzimao balističke rakete, ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati pronaći odgovor na to.” Ta poruka i vješta diplomacija Srbije očito su uspjeli blokirati vojnu isporuku jačeg oružja Hrvatskoj. Nekoliko godina poslije Hrvatska je s Izraelom već uspjela dogovoriti isporuku F-16 Baraka, no u zadnji čas to SAD zaustavlja.

Uvidom u spomenutu rečenicu iz dopisa DSCA Kongresu sada je jasnije koji je bio primarni razlog blokade. Izraelski Baraci su, istina, već stari zrakoplovi, no posjeduju izrazito suvremenu opremu i “dalekometno” naoružanje, kao i opremu za elektroničku zaštitu. I bio je u pravu tada ministar obrane Damir Krstičević kada je, nažalost, preuranjeno govorio o tome da će s Baracima HRZ biti nadmoćniji u zraku od bilo kojeg borbenog zrakoplova u susjedstvu. Niti se ona Kotromanovićeva niti Krstičevićeva namjera ispunila. No u međuvremenu Srbija je iskoristila taj za nas čudni “time out” te je dobila, kupila ili razvila oružja kojim može parirati najavljenim hrvatskim vojnim nabavama, a koje se nisu ni dogodile. U zadnje tri godine vojna ravnoteža između Hrvatske i Srbije se poljuljala, uvelike i na štetu Hrvatske.

Srbija sada posjeduje i dalekometne raketne projektile, razvila je i vlastitu, što bi Vučić rekao “balističku raketu” dometa 300 km, od ruskog i bjeloruskog partnera dobila je jednu i pol operativnu eskadrilu MiG-ova 29, a sada i najmoderniji protuavionski sustav Pancir S1 za male i srednje visine. Kako bi rekao jedan naš vojni analitičar, nakon instaliranja ruskog Pancira S1, “Hrvatska može slobodno zaboraviti na uporabu i Kiowa i Black Hawkova i svega što imamo od zračne potpore”.

Opće je poznato da Hrvatskoj nedostaje kompletan sustav obrane zračnog prostora, dakle i borbena eskadrila i PZO sustavi za srednje i velike visine. I kako u svjetlu tih činjenica shvatiti da nas naš ključni vojni partner SAD koči u nabavi operativnih vojnih sustava koji bi nam omogućili samostalnost u obrani zračnog prostora i teritorija? I kriza u odnosima Turske s NATO-om i SAD-om počela je kada su Amerikanci kočili isporuku svog najmodernijeg protuzračnog sustava Patriot Turskoj pa su posljedično ovi od Rusa kupili S-400, koji ruši sve letjelice na daljinama od 400 km i na kojem, kad smo kod toga, srpske posade već provode početnu obuku.

Hrvatska si definitivno ne može dozvoliti ono što je učinio Erdoğan, no ima saveznika koji bi mogli priskočiti, poput Francuske, a najprije Izraela. Mi si ipak prethodno moramo postaviti pitanje i tražiti odgovor o ponašanju našeg glavnog saveznika. Treba sjesti za stol i otvoreno porazgovarati o tome što je za Hrvatsku, a što za SAD “osnovna vojna ravnoteža u regiji”. Ne bi trebalo biti teško dokazati prvo, da je ravnoteža sada već znatno poljuljana na štetu RH, članice NATO-a, te da Hrvatska nikada nije svojim oružjem napala Srbiju. Dok je Srbija svoje oružje agresivno koristila prema Hrvatskoj, ali i širom “regije”. Od kraja rata Hrvatska se pridržavala dviju strateških postavki. Da nikada više neće dozvoliti da bude razoružana i da nikada više neće dozvoliti vojnu hegemoniju Srbije u “regiji”. Sada je samo pitanje tko će, dakle, SAD-u kazati da za nas nije “ravnoteža” situacija u kojoj smo vojno inferiorniji od Srbije.

Ključne riječi

Komentara 112

Avatar toxic alien
toxic alien
13:32 03.11.2019.

"Hrvatska si definitivno ne može dozvoliti ono što je učinio Erdoğan, no ima saveznika koji bi mogli priskočiti, poput Francuske, a najprije Izraela." Ne bih rekao da Izrael moze napraviti bilo sto bez odobrenja SAD-a, sto je pokazala i obustava prodaje tih famoznih F-16 Barak zrakoplova Hrvatskoj. Francuska je oduvijek bila jedna od "najdrskijih" zapadnih saveznica SAD-a i oni ne bi pitali Amerikance sto mogu a sto ne mogu. Ali na njih Hrvatska ne moze razunati iz jednog drugog razloga, a to su njihovi povijesno dobri odnosi sa Srbijancima. Sjetimo se samo Mitterrand-ovog posjeta Sarajevu u vrijeme najzesce opsade i granatiranja grada, koja je de facto spasila Srbe od intervencije NATO-a vec 1992. godine. Ja jednostavno ne vidim kako se Hrvatska moze izvuci iz tog celicnog "zagrljaja" SAD-a, pogotovo sa ovakvom politickom elitom koju nije potrebno cak ni pozvati na razgovor u Washington ili Bruxelles da bi primili naredbe... dovoljno im je poslati SMS, ili u najboljem slucaju mogu saslusati zelje svojih gospodara u njihovim ambasadama u Zagrebu. A ustvari moglo bi se... Samo jedno malo otvaranje prema Rusiji bi cuda ucinilo u odnosu SAD-a prema Hrvatskoj, a siguran sam da bi Rusija pozitivno odgovorila na jedan takav korak sa hrvatske strane, jednostavno zato sto bi se to poklapalo sa njihovim strateskim interesima na Balkanu i u Europi.

LE
Levanto
14:13 03.11.2019.

Cim nam nisu dozvolili kupnju Baraca, svako pametan je mogao zakljuciti da ce mo imati ono sto Ameri dozvole. A to je sredina lokalne lige. Jedino nas mogu spasiti pojedinci u razvoju bezpilotnih aviona i raketa.

MP
miroslav.petkovic.7564
14:59 03.11.2019.

Nazalost takoje. Srbija je to dobro iskoristila. I sad je vojno dosta u prednosti..Mi imamo nase umjetne a srbi dobre prijatelje.Nije to bilo Srpsko oruzje kad je napadala JNA toje bilo zajednicko oruzje u kojem je Hrvatska najvise izdvajala. Mi imamo umjetne prijatelje i branit ce nas kao .Turci malo pripucali i Ameri pobjegli glavom bez obzira. Mi predali S300 amerin a imali ga prvi poslije sovjetski republika. Jadno i bjedno tj klosarski. Rusi nam nudili glavni remont aviona u HR odbili prije mjesec dana opeet odbili. sta hocemo kmecanje po portalin.Nasi prijatelji Ameri blokirase F16 strava pa vise oni suruju sa Srbijom nego sa nama.Znaci treba proizvodit sam oruzje tenkove.rakete. Nepitat nasi prijatelja po njima nosit cemo gace na stapu. Znaci ucit pravit vidite srbi prave jedino nisu neki borci..Sta ja sa DUROM DAKOVICEM nekad je proizvodio tenkove, Danas nemogu place radnicin isplatit. Strava od nasi politicara i ekonomista..Ako ovako nastavimo i siptari ce nas u tehnologiji prestic.Ne bazirat se samo na turizam tvornice tehnologija . Ne pricat pricu za malu djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije