Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ IZ RUSIJE

Ruski "Iljušin" stigao u Srbiju, a požari na Staroj planini već stavljeni pod kontrolu

Iljušin 76
Foto: Wikimedia commons
01.11.2019.
u 23:33

Srbijanski elektronički mediji javili su ranije u petak kako je Vlada Srbije od Rusije zatražila dolazak "Iljušina76" tek u četvrtak, 31. listopada, "u danu kada su mediji sa Stare planine javljali da je požar ugašen“.

Ruski zrakopolov "Iljušin 76", specijaliziran za gašenja požara iz zraka, sletio je u petak navečer u nišku zračnu luku "Konstatntin Veliki“ na poziv Vlade Srbije da sudjeluje u gašenju požara na Staroj planini, dok su srbijanski elektronički mediji u petak javljali da je taj požar stavljen pod kontrolu.

Ruski  zrakopolov "Iljušin 76", koji je službeno najavljen kao pomoć u gašenju požara na jugoistoku Srbije, sletio je u zračnu luku u Nišu, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Zrakopolov-tanker "Iljušin 76“ Ministarstva za civilnu zaštitu, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, Beograd je zatražio od Moskve kako bi intervenirao na najkritičnijim točkama na Staroj planini, na kojoj se požar počeo širiti u nedjelju navečer.

Srbijanski elektronički mediji javili su ranije u petak kako je Vlada Srbije od Rusije zatražila dolazak "Iljušina76" tek u četvrtak, 31. listopada, "u danu kada su mediji sa Stare planine javljali da je požar ugašen“.

Službenu odluku od 31. listopada potpisala je premijerka Ana Brnabić, a u njoj se navodi kako Vlada traži "međunarodnu pomoć“ od Ruske Federacije i dolazak zrakoplova "Iljušin“.

"Vlada upućuje poziv Vladi Ruske Federacije da zrakoplov Ministarstva za civilnu obranu, izvanredne situacije i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije bude angažiran na gašenju požara na otvorenom na području Stare planine i smješten na Aerodromu 'Konstantin Veliki' u Nišu u trajanju od tri dana, radi pružanja pomoći u oblasti zaštite i spašavanja", navedeno je u odluci Vlade Srbije.

Iznos za angažiranje ruskog zrakoplova-tankera u iznosu od 22,5 milijuna dinara, odnosno oko 192.000 eura, "bit će osigurana iz tekuće proračunske pričuve“, priopćila je Vlada.

Ruski zrakoplov, nosivosti 42 tone vode i sa posadom koja ima 12 članova, "posjeduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagiranje u nepristupačnim predjelima, a djelovat će na požarištima koja su nedostupna vatrogascima i snagama koje gase požare sa zemlje", prenose beogradski elektronički mediji.

Požari su, na nekoliko desetaka područja u Srbiji počeli u nedjelju, a izvanredna situacija proglašena je u općini Trgovište na jugu zemlje, dok je na Staroj planini vatra gorjela od nedjelje navečer.

Zbog nepristupačnog terena vatrogascima je nedostupan veći dio opožarenog teritorija, ali zbog gustog dima nije bilo moguće gašenje iz zraka helikopterima, obzirom da Srbija nema specijalizirane zrakoplove za gašenje požara.

Radio-televizijaSrbije izvjestila je, pozivajući se na podatke s mape požara Nacionalne zrakoplovne i svemirske administracije (NASA), da su u Srbiji posljednja tri dana vatrom zahvaćeni bili deseci lokacija.

Prema podacima MUP-a Srbija, od početka listopada registriran je 3.031 požar.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
07:39 02.11.2019.

Polako donosi delove S 400..Kakav pozar..

Avatar arba_arba
arba_arba
00:09 02.11.2019.

uzgati nanovo u Pozarevcu- da ne ispane da su braca Rusi dolazili dzaba

IV
ivanbalic
06:54 02.11.2019.

Zar neko uopste misli,da je "Taljusko"dosao samo zbog pozara u Srbiju,samo bog zna,staje u njemo dopeljano jos iu Rusije,a sve pod pricom,da je dosao gasiti ugasene pozare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije