Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2017. u 08:42

Papa Franjo odlučio je da se na cijelom teritoriju vatikanske države od 2018. zabrani prodaja cigareta zaposlenicima, diplomatima, svećenicima, odnosno svima, da se ne potiče naviku koja šteti zdravlju

U Vatikanu će od 1. siječnja 2018. biti zabranjena prodaja cigareta, u Italiji se ne samo u kafićima i restoranima ne smije pušiti već su cigarete zabranjene na plažama, u parkovima u kojima se igraju djeca, pred i oko školskih zgrada, u osobnom automobilu ako vozite dijete…

A u Hrvatskoj pušenje nije zabranjeno ni u kafićima. Odnosno zabranilo se pušiti u Hrvatskoj i u kafićima, ali je onda ugostiteljski lobi pritisnuo vlasti koje su im izašle ususret i načinile kompromis: može se pušiti samo u kafićima u kojima se ne prodaje nikakav prehrambeni proizvod. Tako se u kafiću u kojem nije zabranjeno pušenje ne može popiti kava ili cappuccino s kroasanom.

Papa Franjo odlučio je da se na cijelom teritoriju vatikanske države od 2018. zabrani prodaja cigareta zaposlenicima, diplomatima, svećenicima, odnosno svima, da se ne potiče naviku koja šteti zdravlju.

Da je Franjo donio odluku o zabrani prodaje cigareta, potvrdio je šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke dodavši kako je razlog jednostavan.

“Sveta Stolica ne može poticati uslugu koja jasno šteti zdravlju ljudi. Prema izvješću Međunarodne zdravstvene organizacije, svake godine od dima cigareta u svijetu umire sedam milijuna osoba”, kazao je Burke i dodao kako su se cigarete u Vatikanu za umirovljenike i vatikanske zaposlenike prodavale po nižim cijenama te kako je Sveta Stolica na prodaji cigareta zarađivala, “ali nikakva zarada ne može biti legitimna ako šteti životu ljudi”.

U Italiji su zatvoreni i dijelovi najveće čeličane u Europi, one u Tarantu, jer je štetila zdravlju. Mnogi su zbog toga ostali bez posla, ali je li važnije zdravlje ili posao? U Hrvatskoj je, očito, važnija zarada vlasnika kafića nego zdravlje ljudi. Osim toga, društvo troši mnogo više za zdravstvo zbog oboljelih pušača. A i tzv. pasivni pušači, osobe koje su u društvu pušača, obolijevaju kao i oni aktivni. Hoće li netko u Hrvatskoj imati snage donositi odluke bez padanja pod utjecaj nekih lobija, već misleći na opće dobro?

Počnimo od zabrane pušenja na svim zatvorenim mjestima, pa bili to i kafići, te prestanimo poticati uslugu koja šteti zdravlju.   

 

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
19:21 12.11.2017.

Silvije nekaki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije