Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sessina isprika policajki ohrabrujuća je za žrtve i vraća vjeru u pravdu

Možda će Sessi zbog isprike i neki od kolega zamjeriti, iako je svoj stav iznio o pravomoćno okončanom slučaju, ali u kojem žrtva nije podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu.
22. siječnja 2020. u 11:17 4 komentara 1122 prikaza
Đuro Sessa
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa napravio je presedan kad se uime sudbene vlasti ispričao policajki zbog “pogrešne” presude, odnosno “klasičnog previda kad suci mehanički tumače sudsku praksu”, kako je za RTL obrazložio svoju gestu, ohrabrujuću za žrtve seksualnog uznemiravanja.

Đuro Sessa Zabrinjavajuće Đuro Sessa: Vrhovni sud RH je u vrlo teškoj situaciji

Naime, unatoč tomu što je trpjela cjelonoćno verbalno, pa i fizičko uznemiravanje, policajki nadređeni policajac je oslobođen. Vukovarska sutkinja ocijenila je da se tu radi o jednoj neprekinutoj radnji te stoga eventualno o prekršaju, dok je za kazneno djelo nužno da se spolno uznemiravanje ponovi.

To je stav i eksperata koji su 2011. unijeli to djelo u Kazneni zakon. Samo što je sutkinja u ovom slučaju ocijenila da se radilo o jednoj radnji, a ne višekratnoj, iako je policajka više puta kolegi rekla “ne”, izašla iz vozila...te bi on svaki put iznova nastavio po svome.

Sessa je za RTL rekao da je sutkinja pogriješila što nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i što je na slučaj primijenila sudsku praksu koju nije smjela. Možda će Sessi zbog isprike i neki od kolega zamjeriti, iako je svoj stav iznio o pravomoćno okončanom slučaju, ali u kojem žrtva nije podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu.

francuska policija FRANCUSKA Policajka nožem teško ozlijeđena u pariškom predgrađu, napadač ubijen

Sessa je ovaj put napravio izuzetak premda i sam ističe kako se sudbenoj vlasti zapravo može prigovoriti tek na kraju postupka, i to nakon što su iskorištena sva pravna sredstva kojima se svaka pogreška suda može ispraviti. Sessa je mogao obranaški kalkulirati i sa stajalištem Državnog odvjetništva koje je imalo isti pristup kao i sutkinja te je stoga odbacilo prijedlog za kazneni progon koji je potom policajka morala preuzeti u svom privatnom aranžmanu i o svom trošku. Ali nije.

Premda Sessina isprika nema baš nikakav pravni značaj jer su suci slobodni tumačiti zakon kako drže da ga treba tumačiti, autoritet prvog čovjeka sudbene vlasti trebao bi učiniti svoje u pogledu buduće sudske prakse. To više jer je i Ustavni sud u povodu konkretnih slučajeva upozoravao da se pravne norme ne mogu mehanički tumačiti, već da treba voditi računa o okolnostima svakog pojedinog slučaja i svrsi zakona.

Đuro Sessa Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa: Nemam prijatelja među javnim osobama ni političarima

Sessina isprika vraća vjeru u pravdu te je dobra i za jačanje povjerenja u sudbenu vlast.      

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Hagar:

    Dapače ruši vjeru totalno. Da hrvatski sustav kažnjava suce jer ne znaju primjenjivati pravo ili ga ne razumiju, pa primjerice da ova sutkinja više nikad ne sudi, e to bi vratilo vjeru. Ovo je žalosno, jadno, on se ispričava, al ... prikaži još! nitko ne snosi konsekvence.

  • Maro:

    Dobro je da je dosla isprika no to ne govori o sustavu koji je zdrav i sam nasao tu anomaliju i uklonio je nego su to opet otkrili novinari pa se sada pepelom posipaju ovi....mislim da svi u sustavu trebaju ... prikaži još! imati odgovornost za pogreške i snositi konzekvence jer se sustav nece popraviti u suprotnom

  • nikola.boromisa11:

    Dajte se skulirajte! Stvarni mislite da je to iskreno? Ova godina je predizborna godina a ZNA SE kakve se u toj godini izjave daju! Zašto se ne ispriča i ne komentira slučaj dvojice otpuštenih policajaca, slučaj Turudić itd. ?