Naslovnica Premium Kolumne

Samo je jedna stvar zbog koje će tisuće Hrvata izići na ulice

Postoji jedna stvar zbog koje će građani Hrvatske ovih dana ipak masovno protestirati. Riječ je o Istanbulskoj konvenciji, dokumentu koji ne treba podcjenjivati, ali niti precjenjivati.
09. travnja 2018. u 16:38 18 komentara 2080 prikaza
Prosvjed protiv Konvencije
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Što može natjerati desetine tisuća Hrvata na ulične proteste? Možda još neidentificirani ekološki incident u Slavonskom Brodu koji je građane tog šestog po veličini grada u državi ostavio bez pitke vode u njihovim kućanstvima, i to u zemlji koja se hvali da ima najveće zalihe prirodne i zdrave vode u Europi?

Prosvjed protiv Konvencije reakcije Kaptol podržao prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Ili možda smrad koji Brođani već godinama udišu iz susjedne rafinerije iz Republike Srpske koja je u ruskom vlasništvu, i usput rečeno, ima goleme gubitke, a naftu uredno dobiva s hrvatske strane naftovoda? Može li hrvatske građane na ulicu natjerati činjenica da grad Split, druga hrvatska metropola, već mjesecima muku muči s neizdržljivim mirisima koji se šire sa smetlišta Karepovac koje gradske vlasti pokušavaju sanirati? Ili će ih na ulicu natjerati informacije da je pitka voda u Splitu i njegovoj okolici sve češće za prokuhavanje, iako je Split okružen više nego kvalitetnim prirodnim izvorima vode?

Hoće li građane Hrvatske na ulice natjerati dobro poznata činjenica da najveći grad u državi Zagreb, zahvaljujući svojoj ignorantskoj upravi premreženoj tko zna kakvim interesima, godinama ne rješava pitanje vlastitog smeća, uostalom baš kao i većina gradova i naselja u državi? Hoće li građani Hrvatske masovno protestirati što će, ako ovako nastavimo, vrlo skoro hrpa smeća na Jakuševcu postati viša od Medvednice, pa će gradonačelnik svoju fantomsku žičaru očito premjestiti na istočnu obalu rijeke Save?

Hoće li građane Hrvatske iz njihovih nekretnina na ulice natjerati činjenica da Hrvatska ima novca za borbene (doduše rabljene) avione, koji se kupuju na brzinu kako bi 2020. mogli preletjeli Knin na proslavi četvrt stoljeća od akcije Oluja, ali nema za liječenje teško bolesne djece? Hoće li građani možda izaći iz svojeg komoditeta kako bi na trgovima protestirali protiv države koja i dalje inzistira na odvratno visokom porezu na dodatnu vrijednost od 25 posto koji zdušno stimulira sivu ekonomiju? Hoće li građani protestirati jer je u posljednjih dvadesetak godina Hrvatska ostala bez pola milijuna stanovnika?

Odgovor je jednostavan. Neće. Ali postoji jedna stvar zbog koje će građani Hrvatske ovih dana ipak masovno protestirati. Riječ je o Istanbulskoj konvenciji, dokumentu koji ne treba podcjenjivati, ali niti precjenjivati. Prije nekoliko tjedana protest građanske inicijative koja se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskoj okupio je u Zagrebu na desetine tisuća građana. Bio je to jedan od najmasovnijih skupova u Hrvatskoj u posljednjih četvrt stoljeća. Sljedećeg četvrtka još se jedan veliki skup priprema u Splitu.

Dakle, Istanbulska konvencija je tema koja hrvatske građane može pokrenuti i izvesti na ulicu. Svaka joj čast. Ja se samo nadam da se u Splitu neće čuti nekršćanska parola kakva se mogla čuti na “antiistanbulskom” skupu u Zagrebu: Hrvati naprijed. Ostali stoj.

Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konferencije ODGOVOR NA OPTUŽBE Policija i dalje tvrdi da je na prosvjedu bilo 5000 ljudi: 'Nismo umanjili broj' Taksi Liberalizacija tržišta Uber zadovoljan, taksisti prijete prosvjedima Brođani Svjetski dan zdravlja obilježili akcijom za djecu tražeći čist zrak i pitku vodu 'Brod smo mi i naša djeca' Više stotina prosvjednika u Slavonskom Brodu, najavili dolazak u Zagreb
Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • bikica7:

    Ne postoji država u Europi u kojoj se još slave komunistički zločinci a njihova djeca na svim položajima u organima vlasti.Jesmo li mi doista proklet narod da jedini biramo udbokomunističke kadrove koji Hrvatskom vladaju kao prije 1990.godine.Dokle tako.

  • domxerex:

    Nevjerojatno koliko su jugosolevnima i levičarima zapeli ti avioni. Kako to da im nisu zapeli još veći novci koje se utroše na razne civilne udruge koje pljuju po hrvatskoj.

  • Hik:

    Opet se blati Neovisna Hrvatska. Zakaj se ne pise o tomu kak je u Hrvatskoj dobro? Laze se kak bu se reklo kaj je u sugi bilo boljse..