Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kaptol podržao prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Hrvatska biskupska konferencija u nekoliko je navrata izrekla svoj stav o Istanbulskoj konvenciji. Zadnje je to učinila 30. studenog 2017. godine porukom pod nazivom „Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji".
25. ožujka 2018. u 16:22 66 komentara 1755 prikaza
Prosvjed protiv Konvencije
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zagrebački Kaptol oglasio se u nedjelju popodne o prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije navodeći kako je to bio doprinos istinskom dijalogu između vlasti i građana koji su protiv ratifikacije.

Prosvjed protiv Konvencije Protiv konvencije Prosvjednici na Trgu poručili: Zastupnici, zaustavite ratifikaciju!

- U subotu građanska inicijativa „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" organizirala je prosvjed u središtu Zagreba protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kolokvijalno zvanoj „Istanbulska konvencija". Prema podacima organizatora prosvjed je okupio više desetaka tisuća građana nezadovoljnih odlukom Vlade Republike Hrvatske da u Hrvatski sabor uputi prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije. Hrvatska biskupska konferencija u nekoliko je navrata izrekla svoj stav o Istanbulskoj konvenciji. Zadnje je to učinila 30. studenog 2017. godine porukom pod nazivom „Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji". U toj su poruci hrvatski biskupi ukazali na potrebu da se o „ratifikaciji Istanbulske konvencije, otvori javna rasprava u hrvatskome društvu te da se u otvorenome razgovoru razmotre sve nedoumice koje ona ostavlja, kako bi se izbjegle dugoročne štetne posljedice, osobito u zakonodavnome i obrazovnome sustavu te time i posljedice za cjelokupno hrvatsko društvo - objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prosvjed protiv Konvencije
1 / 31
Prosvjed protiv Konvencije

- Jučerašnji skup, u kojem su sudjelovali i mnogi vjernici, doprinos je istinskom dijalogu nositelja državnih vlasti i građana koji s pravom smatraju da se ratifikacijom ovog spornog dokumenta u hrvatski pravni sustav i društvene procese unosi neznanstvena i nadasve štetna rodna ideologija koju je Papa Franjo nazvao „ideološkom kolonizacijom". Vjernici su pozvani javno svjedočiti svoj kršćanski identitet, naročito kada je riječ o temeljnim moralnim pitanjima koja se tiču pojedinca, obitelji i društva u cjelini - pišu s Kaptola dodajući da Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji – temeljne stanice društva i Crkve.

- Na kraju ističemo da je posljednjih dana hrvatskoj javnosti dostupan i dokument Svete Stolice pod nazivom „Pozicija Stalne misije Svete Stolice pri Vijeću Europe o pitanju roda" u kojoj se nalazi i stav Svete Stolice o Istanbulskoj konvenciji. - objavljeno je s Kaptola.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije Prosvjed u Zagrebu Poruke s Trga: Lažeš, Andreja i Mama i tata za budućnost Hrvata Andrej Plenković u Europskom parlamentu Iva Puljić-Šego Hoće li se Plenkoviću dogoditi Milanovićev poučak? Prosvjed protiv Konvencije DAVOR IVANKOVIĆ Nikad birači HDZ-a do sada nisu demonstrirali protiv “svojih” na vlasti
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Deleted user:

    Crkva je kroz stoljeca sacuvala identitet,kulturu i opstojnost hrvatskog naroda,bez nje danas ne bi znali tko smo i sto smo.Kako nekad tako i danas crkva je nasa majka i zalog za buducnost.

  • Croman 95:

    Ili si katolik ili nisi.Dosta je bilo glume.

  • Budak:

    Većina hrvatskog naroda su patrioti, vjernici i konzerativnog svijetonazora. Problem je u vladajućim elitama koji su od početka države u biti komunistički i udbaški kadrovi. To vrijedi i za HDZ i SDP - obe stranke su kopilad stare prostitutke KPJ. ... prikaži još! Kako netko može objasniti da je Plenković demokršćanin a otac mu je bio politički komesar a majka liječnica generalštaba JNA? Tko ga je odgojio u vjeri i ljubavi spram domovini? Dok god ne sprovedemo lustraciju imati ćemo vlast koja hrvatski narod u većini kao i njegove vrijednosti i svijetonazor ne zastupaju nego su još i protiv navedenog!