Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.11.2017. u 11:02

I povjerenstvo za S. Đurekovića nikad nije radilo jer se u Njemačkoj vodio proces o ubojstvu.

Zagovornici rada Povjerenstva za Agrokor likuju kako je ono već ispunilo svoju svrhu otkrićem bivšeg guvernera Željka Rohatinskog kako su ga Tomislav Karamarko i Ivica Todorić snubili (Milan Kujundžić to poriče) za politički angažman.

Doduše, spomenuo je Rohatinski da su ga prije vrbovali još neki i danas aktivni političari. Tko, nije otkrio, a niti je to ikoga zanimalo nakon što je otkriven “zločin” – sprega Todorića i HDZ-a. Tražili su ga pomoć kako bi pridobili Rohatinskog kao jednog od pozitivnijih i stručnijih likova. Zbilja spektakularan nalaz! Uzgred, ispada da je Karamarko imao politički talent. Kako god, “ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom”, piše u Zakonu o istražnim povjerenstvima.

Sabor
1/20

Zakon propisuje da će Povjerenstvo "odmah prestati s radom"

Tako je krajem 2013. osnovano povjerenstvo za Stjepana Đurekovića, ali njegovi članovi nikad nisu imenovani. Tada je tumačeno kako ga nije trebalo ni osnovati jer se u Njemačkoj vodio proces o tom ubojstvu. Premda se njemački sud nije bavio odgovornošću hrvatskih državnih tijela zbog neprocesuiranja tog ubojstva. Pravomoćnošću rješenja o istrazi protiv Ivice Todorića i ostalih, pokrenut je sudbeni postupak. Zar je netko očekivao od Dinka Cvitana da presudi političku dvojbu i kaže kako povjerenstvo ometa rad DORH-a, k tomu kad to objektivno nije slučaj.

Uostalom, zakon je jasan, neovisno o tomu smeta li politička istraga sudbenom postupku. Zakon je izričit i svejedno propisuje da će Povjerenstvo “odmah prestati s radom”. Dakle, neće biti ukinuto, kako tvrdi Davor Bernardić. To znači, ako bi DORH za koji mjesec odustao od progona u predmetu Agrokor, Povjerenstvo bi samo nastavilo rad. Štoviše, kad bi bilo ukinuto, prema izričitoj zakonskoj odredbi novo se ne bi moglo osnovati sljedećih šest mjeseci, čak i ako bi za dva mjeseca istraga o Agrokoru bila obustavljena.

Inače, u odluci o osnivanju Povjerenstva određeno je da ono mora završiti s radom u roku od šest mjeseci. Zakon ne propisuje teče li taj rok i dok povjerenstvo ne radi, ali bilo bi logično da ne teče. Stoga, čim se okonča sudbeni postupak, Povjerenstvo mora nastaviti s radom. Što se pitanja lex Agrokora tiče, zar se o tomu već ne vodi sudbeni postupak u zemljama regije i u Velikoj Britaniji gdje izvanredna uprava traži priznanje lex Agrokor? Trebaju li otkrića za rada Povjerenstva ugroziti interese Agrokora kao tvrtke od strateške važnosti?   

Pogledajte i VIDEO: Ivica Todorić u Londonu

  

Komentara 4

DR
droza
15:13 22.11.2017.

Konačno glas razuma. Oba palca gore gospodine Jurasić! Treba još istaknuti da je jedan od najvećih zagovornika nepoštivanja zakona Orsat Miljenić, diplomirani pravnik i čovjek koji je obnašao ni manje ni više dužnost ministra pravosuđa.

DO
domxerex
21:05 22.11.2017.

Za nevjerovati kako ljudi ne razmišljaju svoj glavom već onim što im serviraju medji. Kada sam bio klinac 1970-tih u susjedstvu je bio jedan stari djed koji bi za nešto u što je slijepo vjerovao rekao bi da to rekao TeVe. Za njega više nije bilo rasprave. Njemu je za oprostiti nije bio obrazovan i imao je preko 80 godina. Kako ovi kreteni što se pjene ne vide da je dotične likove jedina briga za ta povjerenstva jer za sjedenje u odborima i povijerenstivam ide dodatna mjesečna lova i ujedno imaš o čemu trkeljati novinarima za samopromidžbu. Bogomdano i izmišljeno za politička laprdala. Ne mogu vijerovati koja politička naiva glumi inteligenciju u ovoj državi. Vidila žaba da se konji potlivaju pa i ona digla nogu. Tako i ovi naši "intelektualci".

JW
Jim West
17:03 22.11.2017.

Mislim da i istragu treba stopirati. Apsolutno vjerujem HDZ-u da će Hrvatima objasniti kako je došlo do svega ovoga. Pravosuđe je ionako bezveze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije