Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi max!

Prosinečki: Kramariću je vrijeme da ode u veliki klub

04.01.2014., Zagreb - Robert Prosinecki u setnji gradom razgovara na mobitel. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
18.12.2014.
u 19:00

Nije važno koliko će iznositi transfer. Važno je samo da igra kamo god da ode - kaže Žuti za tjednik Max!

Robert Prosinečki (45) zadnjih petnaestak dana boravi u Bakuu. Novi izbornik azerbajdžanske nogometne reprezentacije razrađuje strategiju za ono što ga očekuje u nastavku kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Novi poslodavci očekuju kako će Robi napraviti potpunu rekonstrukciju momčadi, posebno kada je riječ o mentalnom sklopu azerbajdžanske nacionalne vrste. Veliki Žuti javio nam se iz Bakua s prvim dojmovima.

– Zadnjih dana sam stalno po utakmicama njihove lige, upoznajem igrače, njihove potencijale. Imaju dosta mladih igrača, nogomet im ima ritam. Imaju sjajnu infrastrukturu, no nedostaje im navijača, kao i kod nas – počeo je Prosinečki.

I obitelj ide u Baku

Oduševljen je izgledom azerbajdžanskog glavnog grada.

– Bio sam u puno velikih gradova, no Baku zaista izgleda čudesno, prekrasno. Imam dojam da je svakim danom sve veći, kao da se svaki dan nešto novo izgradi. Sljedeće godine organiziraju Europske olimpijske igre.

A kakav je vaš raspored u sljedećem periodu:

– Ostajem tu do 21. prosinca kada je zadnji dan nacionalnog prvenstva. Nakon toga se vraćam u Zagreb gdje moram rješavati detalje oko preseljenja obitelji u Baku, a 10. siječnja odlazim u Tursku gdje će se pripremati većina azerbajdžanskih klubova, budući da najveći broj igrača iz reprezentacije igra u njihovoj ligi. Tamo ću biti 14 dana. Sve je okrenuto naravno toj sljedećoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Malte 28. ožujka. Do tada moramo imati sve pripremljeno.

A što možete bitno popraviti u izvedbi Azerbajdžanaca u kvalifikacijama?

– Potpisao sam na tri godine što znači da neće sad puno toga ovisiti o ovim kvalifikacijama. Logično je da u ovom trenutku ne stavljaju preveliki imperativ. Već sada sam siguran da ova momčad ima određenu kvalitetu da se suprotstavi svim suparnicima u našoj kvalifikacijskoj skupini. Onaj poraz od Hrvatske 0:6 nije realan pokazatelj njihove slabosti, odnosno snage. Pregledao sam sve njihove zadnje utakmice. Protiv Italije su odigrali jako dobro, kao i protiv Bugarske gdje su veći dio utakmice bili bolja momčad i na kraju nesretno izgubili. Baš kao i protiv Norveške iz jednog prekida. Sigurno je to momčad koja ima dobrih stvari koje ćemo još poboljšavati.

Bili smo bolji od Talijana

Osjećate li pritisak, s obzirom da vas u Azerbajdžanu dočekuju kao spasitelja?

– Ma nema opterećenja. Jer, svjesni su i oni da se u nogometu ništa ne može obećati. No, ono što je sigurno jest da ćemo kroz igru pokušati doći do rezultata. Normalno je da je nakon četiri poraza poljuljano samopouzdanje momčadi. U kratkom ću vremenu pokušati promijeniti način razmišljanja igrača, kao i način igre. Koliko ću u tome uspjeti ne znam, no sigurno je da ćemo izgledati jako dobro.

A kako vam izgleda Hrvatska u dosadašnjem dijelu kvalifikacija?

– Izgleda mi jako dobro. Uostalom činjenica da je uz bok Italiji na ljestvici govori sama za sebe. S tim da smo na San Siru bili bolji od Talijana. Pomak u igri je više nego očit. Ali nakon dugo vremena imamo igrače koji igraju u najvećim svjetskim klubovima. A kada stalno radiš u takvom okruženju jasno je da imaš drugačiji čip i kada si u reprezentaciji. Jer, dolaziš naviknut na pobjeđivanje. To je sjajna stvar jer takve stvari vam u ključnim trenucima daju prednost – ističe Prosinečki.

Robija veseli činjenica da Slaven Bilić sjajno gura na ozbiljnoj razini u Bešiktašu.

– Veselim se. Slaven će imati veliku borbu protiv Galatasaraya i Fenerbahçea. No, radi sjajan posao jer se Bešiktaš nakon mnogo godina ima pravo radovati borbi za naslov. Očito je da su, pod Bilićevim vodstvom, legitiman kandidat za turskog prvaka. Vidim da je dobio dijete, čestitam mu, drago mi je da mu ide sve po planu.

Je li Bilić vama čestitao na novom angažmanu?

– Nismo se uspjeli čuti, no ovih dana hoćemo sigurno. Brzo se sve odigralo kada je moj angažman u Azerbajdžanu u pitanju.

Prebacimo se malo na Hrvatsku. Zadnjih tjedana dosta se priča i piše o Andreju Kramariću. Mnogi kažu da je to sljedeći veliki hrvatski transfer. A što kaže Robert Prosinečki?

– Jasno je da je Kramarić dosegnuo limit u Hrvatskoj. Dokazao se i došao na reprezentativnu razinu. Sada slijedi ono pravo, a to je profesionalni iskorak. Drago mi je zbog toga i želio bih da ode u veliki klub.

Glatko je odbijena ponuda Leicestera od deset milijuna eura?

– Kamo god da ode, najvažnije će mu biti da igra. To je bit svega. Novac u ovom trenutku nije presudan.

Je li točno da ste ga vi svojedobno željeli dovesti u Crvenu zvezdu?

– Mene su u jednom trenutku upitali postoji li neki igrač na ovim prostorima koji je dovoljno dobar. Apostrofirao sam Kramarića. To je bilo sve. Drago mi je da je dečko na pravom putu. Jer, već tada sam vidio kako ima nešto drukčije od ostalih. I, naravno, redovito zabija golove.

Kako je moguće da su u Dinamu toliko pogriješili u procjeni? Kramarić je postao najveća Dinamova pogreška nakon što su vas potjerali iz Maksimira...

– Ja na to ne gledam tako. Pogreške se događaju. I u madridskom Realu griješe u procjeni. No, najvažnije je to da talent uvijek dođe do izražaja ako se kvalitetno radi. Ništa te ne može spriječiti.

Vratimo se malo na Dinamo. Već godinama ne uspijeva doći do zadovoljavajuće europske razine?

– Treba vremena za sve, možda smo mi malo previše podignuli ljestvicu. Možda sve to nije na dovoljnoj kvaliteti. Dinamo je klub koji ima uspjeh i rezultate, stvarao je velike igrače. To je brend. Ne branim Zdravka Mamića, ali ne možete reći da nema rezultate. Naravno, nije napravljen pomak u Europi. A stalno se javlja i taj problem s navijačima. Što god da kažem, nekima neće biti pravo. Jasno je da se Dinamo mora pokušati približiti europskoj razini.

Možda po uzoru na Rijeku?

– Rijeka je sjajan primjer. Matjaž Kek je odličan trener, a klub ga sjajno prati. Sve je izbalansirano i rezultat će doći. I, naravno, imaju novac. Bez toga ne ide. Ali eto, u Europi bolje guraju od Dinama pa im ovi daju tri komada. Znači da se stvari ne mogu dogoditi preko noći. Žao mi je što Hajduk nije ni blizu toga. Onda bi nam i liga bila zanimljivija, a ne da svaki put Dinamo glatko prođe ligom. I igrači bi brže sazrijevali.

Ili možemo uzeti primjer Maribora?

– Tako je. To je plod organiziranog i sustavnog rada. Dolaskom Zlatka Zahoviča dosta se toga promijenilo. Ljudi znaju što žele i znaju put. A imaju i dvostruko ili trostruko veći budžet od svih ostalih u Sloveniji.

U Hrvatskoj se najviše priča o navijačkom buntu. Koliko ste stigli pratiti tu situaciju?

– A u čemu je problem? Koga žele smijeniti? I što će se onda dogoditi? – odgovorio je Žuti protupitanjima i nastavio:

– Hajduk prvo treba počistiti u svom dvorištu. Vidim da je u Hajduku stalno mnogo problema, plaće nisu redovite, klub ne posluje dobro... Nije mi logično da se ne odigra derbi.

Dobro, riječ je o buntu protiv postojećeg stanja i relacija u našem nogometu?

– Naravno, ne držim ja ničiju pa ni Mamićevu stranu. Jasno je da problemi postoje i da ih treba rješavati. Ali treba početi raditi i pričati argumentirano. A ne ja sam čuo ovo ili ono i priča se... To su ozbiljne stvari i ne smiju se povlačiti bez dokaza ili dokumenata. Mislim na optužbe oko Davora Šukera. Naravno da on može i mora bolje. No, on je prekratko na funkciji da bi bilo što napravio. Skloni smo donositi zaključke na osnovi jedne utakmice. Za Niku Kovača se nakon Malte tvrdilo da ne može voditi reprezentaciju, a sada je pak opet najbolji na svijetu. Ne želim nikoga braniti, ali moramo biti realni. Mamić je ipak ponešto i dobroga napravio, nije baš sve tako loše. Stanje u našoj državi općenito nije dobro i sve to reflektira se i na sport.

>>Prosinečki 
u Bakuu ima pet puta veću plaću od Kovača kod Šukera

Komentara 3

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
02:24 19.12.2014.

Prosinečki: Kramariću je vrijeme da ode u veliki klub naprimjer NK Maribor koji je igrao Ligu Prvaka..

CA
carpediem
21:05 18.12.2014.

zafrkan je Niko Kovac on je pobjedom nad Azerbajdzanom napravio posao za Prozineckog i zato bi Robert trebao vise da se brine o svojem poslu a ne oko neki mladi igraca u HNL-u. Mnogo Srece Robert

Avatar CVARCI-KULEN-SLANINA
CVARCI-KULEN-SLANINA
21:27 18.12.2014.

Trebao bi kao ti Robi otici u Zvezdu i pjevusiti "igrale se delije.......".Jos uvijek ne brijes bradu da te sjeca na ceturanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije